Naslovnica > PREDSTAVE > Svećenikova djeca (zg)

Svećenikova djeca (zg)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Drama Mate Matišića u kazalištu je praizvedena još 1999., a nakon meteroskog uspjeha njezine ekranizacije, vraća se i u svoj matični medij, kazalište, i to - Kerempuh.
autorski tim funkcija
Alen Marinoblikovatelj svjetla
Petra Radinasistent redatelja
Tomislav Babićskladatelj
Dora Delbiancodramaturg
Mario Kovačredatelj
Miljenko Sekulićscenograf
Mate Matišićautor teksta
Hana Leticakostimograf
izvođači uloge
Anita Matić DelićPacijentica, žena koja kleči
Branka TrlinMarta, Petrova supruga, spremačica u župnom dvoru
Edo VujićPetar, trafikant
Ivan ĐuričićDon Šimun, susjed
Mirela Tihavasjena
Petra Bokićsjena*
Petra Radinsjena*
Velimir ČokljatLuka, susjed
Željko KönigsknechtDon Fabijan, svećenik

“Danas svaki Hrvat koji iole drži do sebe, svoga katoličkog i demokratskog ugleda u društvu i državi, ima barem tri-četiri duše. Takav mnogodušni domoljub vrlo teško može izbjeći kontakt s mnogodušjem drugih znamenitih sunarodnjaka. Prigodom svakog takvog susreta poželjno je aktiviranje ‘odgovarajuće duše’ iz spremišta vlastitog mnogodušja… Umjesto normalnog pluralizma izvan sebe živimo taj nenormalni pluralizam unutar sebe, i mene, s obzirom na posao kojim se pokušavam baviti, mnogo više zanimaju nijanse tog istinskog ‘duševnog’ pluralizma u nama nego devijacije lažnog političkog pluralizma izvan nas.”, zapisao je Mate Matišić u svom adventskom dnevničkom zapisu “Smradovi štalice” (Kolo, br. 4/1997).

Scensku materijalizaciju sve izneseno dobilo je u tekstu Svećenikova djeca, a što ga je na scenu HNK Split još 1999. postavio Božidar Violić. Usljedila je potom moskovska produkcija, a onda je koncem prošle godine isti tekst doživio i ekranizaciju koja se prometnula u jedan od najgledanijih domaćih filmova, da bi potom val tog uspjeha pokušao zajahati i Kerempuh, kazališnom predstavom u režiji Marija Kovača.

Radnja je drame slijedeća:

U jednom dalmatinskom otočnom gradiću katolički svećenik don Fabijan zavidi drugom na popularnosti među građanima. Nakon što je Papa odredbom dopustio uporabu kondoma u nekim slučajevima, svećenik počinje bušiti kondome koje bogobojazni trafikant Petar prodaje na svojem kiosku. Marin, pobožni mjesni ljekarnik, udružuje se s njima i počinje podmetati vitaminske tablete umjesto kontracepcijskih pilula u svojoj ljekarni.

Trojica urotnika doslovno dokidaju kontracepciju na otoku, a kako broj neželjenih trudnoća raste, don Fabijan daje sve od sebe kako bi uvjerio parove da se vjenčaju na pravi kršćanski način. Status don Fabijana kao svećenika počinje rasti. Vijest o demografskoj eksploziji na otoku daleko se čuje, strane TV postaje i parovi bez djece počinju pohoditi ovaj mali dalmatinski otok. Kada policija krene istraživati nestanak trudnice, a političari preispitivati eksploziju otočke stope nataliteta, don Fabijan shvaća da su stvari izmakle kontroli. Tijekom sakramenta ispovijedi svećenik se nađe u krizi vjere…

Kovač, pak, o svom konceptu kaže:

Prva dva čina drame Mate Matišića «Svećenikova djeca» igraju se sami od sebe. Čak i osrednji redatelj poput mene bez previše mudrosti može od njih složiti crnohumornu komediju koja na prepoznatljiv način progovara o onome o čemu se u svim finijim župama ne govori već se gura pod tepih: licemjerje Crkve kao institucije spram seksualnog života vjernika i, nadasve, svećenstva. Matišićevi antijunaci su poput antipoda nekih Feydeauovih likova koji iznose svoje malograđanske stavove s fanatičnim uvjerenjem koje neminovno izaziva podsmijeh publike.
Treći čin i epilog drame su oni zbog kojih aktiviramo poslovicu «Na muci se poznaju junaci.». Zamišljen kao svojevrsni religijski traktat koji propituje suštinsko pitanje vjere koja se, u sjajnom ironijskom preokretu, don Fabijanu obznanjuje kroz tumor u obliku violine, redateljsko-dramaturško čitanje tog čina pruža nam ključ za dešifriranje Matišićevog svjetonazora koji iz pozicije istinskog vjernika dokumentaristički precizno detektira te intelektualno promišlja ono što vidi pred svojim očima. Za razliku od većine domaćih dramatičara, Mate Matišić se ne libi prokazati kako je Car gol te time taknuti u osinjak i primiti na sebe bijes klera u želji da, barem na dramskom papiru, očuva sekularnost države.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter