Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [8.2. – 15.2.2013]

Radio pregled tjedna [8.2. – 15.2.2013]

‘Priče jakova Bratanića’, 'Susjedi s 24. kata', 'Milov'o sam garave i plave', 'Balada', 'Kažeš anđeo' i 2. dio portreta Alme Price, novi su premijerni naslovi Dramskog programa Hrvatskog radija.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 08. veljače

 

14,05-14,48; HR I

RADIO-IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

SANJA PILIĆ: „MRVICE IZ DNEVNOG BORAVKA“

Dramatizacija: Nives Madunić-Barišić

Režija: Stephanie Jamnicky

"Mrvice iz dnevnog boravka" roman poznate i popularne književnice Sanje Pilić govori o samo naizgled neobičnoj zagrebačkoj obitelji koja se bori s nestašicom novca, neizvjesnim poslovima, školskim obvezama, hirovitim kućanskim aparatima, sretnim i nesretnim ljubavima te znatiželjnim susjedima kao i brojne hrvatske obitelji. Jednoga dana robot kojega je napravio dječak Janko oživljava i postaje novi član ove obitelji. Janko počinje pisati kolumnu za Modru lastu , a otac Đozo postaje ljubomoran.

Mrvice svakodnevnoga života, nezadovoljstva, humorne situacije i dječje zgode i nezgode protkane vječnim pitanje ljubavi i njezine životne važnosti daju šarm ovom tekstu.

Uz profesionalne glumce u radioigri nastaloj prema romanu glume i djeca iz glumačkog studija ZeKaeMa pod vodstvom Ines Škuflić Horvat.

ULOGE: Katarina Bistrović Darvaš, Franjo Kuhar,Tomislav Krstanović, Amanda Prenkaj, Bruno Ćosić,  Borna Car i Nina Kosanović

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

LADA MARTINAC-KRALJ – LJUBO PAUZIN: „BLAGOSLOVLJENO SVE ONO ŠTO TI SE DOGODI“ - PRIČE JAKOVA BRATANIĆA - 1 - premijera

 

SUBOTA, 09. veljače

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

ĐURO SUDETA: MOR

Adaptacija: Lada Martinac-Kralj

Režija: Darko Tralić

Lirsko- fantastična pripovijest Đure Sudete „Mor“ i u ovoj radijskoj inačici vibrira između guste proze i elegantnih dijaloških umetaka. Tema „drugačijeg“ i njegov tragičan sudar s banalnošću svakodnevice pojačana je u adaptaciji postupkom dupliranja glavnog junaka kojeg se snima u dva glasa i dva različita odnosa prema mikrofonu. U režiji Darka Tralića glavnu ulogu igraju mladi Marko Petrić i Frano Mašković.

 

NEDJELJA, 10. veljače

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

STANISLAV PEJKOVIĆ: „JUBAV NA ŠKOJU“

Režija: Jasna Mesarić

U školi na otoku samo je jedan učenik, Paško, i za njega svake školske godine s kopna stiže nova učiteljica. Što je tomu razlog poslušajte u toploj, optimističnoj i u kasno-ljeto razuzdanoj komediji „Jubav na škoju“ Stanislava Pejkovića. Glume: Katija Zubčić, Matija Prskalo, Frane Perišin, Dunja Sepčić i Sanja Milardović.

 

22,00-22,45; HR II

RADIO-NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

MLADEN RUTIĆ: „SUSJEDI S 24. KATA“ – premijera

Režija: Stephanie Jamnicky

Ton-majstor: Srđan Nogić

Glazbena urednica: Franka Meštrović

Urednica: Katja Šimunić

Ugledni, višestruko nagrađivani  radiodramski redatelj Mladen Rutić napisao je neobičnu napeticu o  ostarjelom bračnom paru koji se s oduševljenjem podložio neobičnom  tretmanu agencije “Nova realnost” . Nakon nekoliko susreta sa susjedima, kojima su sve povjeravali , naglo nestaju. Susjedi  ih odluče potražiti i suoče se s neobičnim službenikom spomenute agencije te potraga utone u opskurne i opasne zone . Glume: Sven Medvešek, Ivana Boban, Antonio Franić, Marija Tadić, Marinko Prga, Rosanda Tometić i Šimun Miloš.

 

PONEDJELJAK, 11. veljače

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka,11.02.2013. do petka, 15.02.2013.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

JOSIP MLAKIĆ: “LJUDI KOJI SU SADILI DRVEĆE” – I. dio

Dramatizacija: Ivan Vulić

Režija: Dejan Šorak

Roman poznatog hrvatskog pisca mlađe generacije J. Mlakića ponovno je ratne tematike. Grupa bivših ratnika u postratnom razdoblju, u malom bosansko-hercegovačkom gradiću u lokalnom kafiću „Magnum“ liječi vlastite traume, prisjeća se nedavnih presudnih događaja, prijateljuje i pokušava se adaptirati na složeno doba mira. Nekada su, kako kaže jedan protagonist, oni sadili drveće, a sada promatraju druge.

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

IVAN KOZARAC: „MILOV'O SAM GARAVE I PLAVE“  – premijera

Režija: Petar Vujačić

 

14,00-15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET GLUMICE ALME PRICE, 2. dio - premijera

Urednica i autorica emisije: Tajana Gašparović

Alma Prica jedna je od rijetkih osobnosti hrvatskoga glumišta koju možemo nazvati zvijezdom. U isto je vrijeme krase karakteristike skromnosti, samozatajnosti, stalnog preispitivanja vlastitog rada i iznimno duboke posvećenosti kazališnoj umjetnosti. Prica je svoj bogati profesionalni glumački put, na kojem je često tumačila glavne i naslovne uloge, započela početkom osamdesetih godina kad je, već kao studentica završene prve godine glume na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, igrala u koru u legendarnoj Držićevoj Hekubi u režiji Ivice Boban na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje nekoliko godina nakon toga igra u predstavi Ecce Homo u režiji Joška Juvančića, da bi sredinom osamdesetih zabljesnula ulogom Giuliette u Romeu i Giulietti u režiji Ivice Kunčevića za koju osvaja nagradu Orlando. Godinu dana nakon diplomiranja dobiva angažman u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu gdje ostaje do danas. Početkom devedesetih njezina tumačenja eteričnih djevojaka nezemaljske ljepote i finoće okrunjena su ulogom Ondine u istoimenoj Giraudouxovoj drami-bajci, a nekoliko godina nakon toga Prica, kako kaže kritičar Dalibor Foretić, "otkriva neku novu sebe na pozornici" maestralno odigranom Blanche DuBois u Williamsonovom Tramvaju zvanom žudnja u režiji gosta iz Amerike Stevena Kenta.

Razgovor s Almom Pricom vodila: Tajana Gašparović

U emisiji sudjeluju: Ivica Boban, Joško Juvančić, Ivica Kunčević, Franjo Kuhar i Steven Kent

Glazbena urednica: Adriana Kramarić

Ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

IRENA ŠKORIĆ: LIBRETO

Imaginarna pustolovina, često prisutna u ljubavnim igrama dobrostojećeg sredovječnog para, pretvara se jednom zgodom u stvarnost, dovodeći u njihove život neobične likove iz posve drugačijeg društvenog miljea. Libreto, drama filmske redateljice Irene Škorić nagrađena je 2011. drugom Nagradom Marin Držić, na natječaju Ministarstva kulture RH za novo dramsko djelo, a u njenoj radijskoj verziji nastupaju Ksenija Pajić, Krešimir Mikić, Aleksandra Stojaković, Enes Vejzović, Hrvoje Zalar, Nikša Butijer i Gordana Gadžić.

 

UTORAK, 12. veljače 2013. 

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

IVAN KOZARAC: „BALADA“ – premijera

Režija: Petar Vujačić

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

DAMIR ČUČIĆ: „TJESKOBA“

"Tjeskoba" autora Damira Čučića nastala je uz istoimeni dokumentarni film koji je pratio sudbine nekoliko žena što su se našle na odsluženju zatvorske kazne. Njihov je položaj osobito složen i težak jer su – majke, a viđanje s djecom iznimno je otežano u situaciji u kojoj su se našle, a o svakodnevnom sudjelovanju u dječjim životima da i ne govorimo. Ova osjetljiva i dirljiva priča zabilježena je kao prvi zajednički projekt Hrvatske televizije i Hrvatskoga radija premda se obje organizacije nalaze pod istim krovom. Urednica dokumentarnog filma je Danijela Draštata, a dokumentarne radio drame Ljubo Pauzin.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

THOMAS STAERNS ELIOT: „UBOJSTVO U KATEDRALI“ – 2.

Prijevod: Marko Grčić

Režija: Petar Selem

 

SRIJEDA, 13. veljače

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

MILJENKO JERGOVIĆ: „KAŽEŠ ANĐEO“ – RUŠENJE ZIDOVA – premijera

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

LADA MARTINAC-KRALJ – NIKICA KLOBUČAR: „DAN ZA SLUŠANJE“

Dokumentarno-igrana radio drama kojom obilježavamo 85 obljetnicu Hrvatskog radija našla je svoj povod u dokumentima koje je u obiteljskoj ostavštini pronašao i na uvid nam dao gospodin Prvislav Lederer. Njegov djed, Adam Lederer, bio je jedan od prvih članova radio kluba Zagreb, te osnivača i dioničara radio stanice Zagreb, prve pravovaljano utemeljene radiodifuzne stanice na ovim prostorima koja je počela s radom 15. svibnja 1926 godine. Tog se dana iz prostorija na Markovu trgu broj 9 začulo poznato „Halo, halo“ Božene Begović, hrvatska himna koju je na glasoviru odsvirao Krsto Odak, te koncertni program. Naša emisija pokušava, dakle, s dvije vrste materijala, dokumentarnim i dramskim, rekonstruirati napore, atmosferu i odnose koji su doveli do ovog uzbudljivog trenutka važnog za povijest medija u našoj zemlji.

U igranim dijelovima nastupaju Franjo Kuhar kao dr. Ivo Stern, Damir Lončar kao Krsto Odak, Dora Polić kao Božena Begović, Slavko Juraga kao Oton Kučera, Sreten Mokrović kao Adam Lederer, Vanda Winter kao Iva Arhanić i drugi. Autori Lada Martinac Kralj i Nikica Klobučar, redateljica Stephanie Jamnicky, ton majstor Srđan Nogić.

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

JAKŠA ZLODRE: „VELA JUBAV JOZE I DJOVANE“

Režija: Stephanie Jamnicky

Napisana „starospljetskim jazikom“, ova tužno-gorka i „smišna“ ljubavna priča prikazuje dvoje čudaka, Jozu i njegovu „golubicu“ Djovanu, koji se ljube i mrze u svojem „bidnom“ životu, a i poslije njega: Djovana je na putu u nebo, a Jozo u paklu, ali njezina „jubav“ za njega nije ništa manja. Oprostila mu je sve „šporkarije“ koje joj je učinio za života, da ju je tukao, pa i to da ju je ubio i zakopao u polju i odmah doveo drugu u kuću. Traži ga, ali ga ne može pronaći i pjeva tužnu pjesmicu u kojoj moli „šteriku“ da pronađe njezina Jozu.

 

ETNOFANTASTIKA: „KAKO JE POSTAO I OPSTAO SVIJET“ – usmena predaja iz Poljica

Dramatizacija i režija: Jasna Mesarić

 

20,13-21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

HRVOJE IVANKOVIĆ: “LEA DEUTSCH – MALI TEATAR ŽIVOTA”

(dokumentarna radio drama)

 

ČETVRTAK, 14. veljače

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

ETNOFANTASTIKA – VID BALOG: „HIŽNI NEDUHI“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Stephanie Jamnicky

 

14,00-15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

MLADEN RUTIĆ: „SUSJEDI S 24. KATA“

(Premijerno emitirano u emisiji Radio napetica)

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

DUBRAVKO MIHANOVIĆ: „ETRURSKA PISMA“

Jedan od naših najznačajnijih dramatičara mlađe/srednje generacije ujedno je i izvrstan pjesnik, poetska duša što senzibilnim pipcima upija svijet. U Etrurskim pismima, koja su pisana poput dnevničkih zapisa, Mihanović vodi izmaštani dijalog pun ljubavi sa svojim tromjesečnim sinom. Boraveći u središnjoj Italiji, nekadašnjoj antičkoj Etruriji, ovaj nadareni pjesnik uvodi nas u nevino osjećanje idiličnog supostojanja čovjeka i Svijeta. Dubravko Mihanović, glumac Rakan Rushaidat, skladatelj Stanislav Kovačić, ton majstorica Lana Deban i redatelj Mislav Brečić čiji se senzibilitet skladno upotpunjuje s piščevim te minimalistički precizno plete zvučno savršeno skladnu i promišljenu strukturu, nude nam pola sata vrhunske ljepote i nježnosti, daleko od svjetskih boli, od ratova, razaranja, svađa, kiča i neukusa. Nude nam jednu od oaza duhovnog punjenja na koje sve češće zaboravljamo u današnjem svijetu te je ovakvo podsjećanje na njih utoliko značajnije.

Urednica: Tajana Gašparović

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI