Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [21.12. – 27.12.]

Radio pregled tjedna [21.12. – 27.12.]

Dramski program Hrvatskog radija premijerno vam nudi 'Šumu Striborovu' I.B. Mažuranić, 'Tregere', Miroslava Pendelja, 'Tkalce tepiha' Valerie Clarke i 'Vrijeme' Pavlice Bajsić...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 21. prosinca

 

14,05-14,48; HR I

RADIO-IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ: „ŠUMA STRIBOROVA“  - premijera

Stribor je jedan od četiri Svarogova sina, staro Slavensko božanstvo rođeno iz božjega daha. Stribor je bog šume i djed vjetrovima. U njegovoj šumi događaju se razna čuda, a grešne duše ispaštaju za svoja zlodjela. Ivana Brlić Mažuranić priču je utemeljila u brojnim vjerovanjima iz Slavenske mitologije. Ova radijska dramatizacija poznate priče otišla je korak dalje stvarajući čudesni svijet šume i neobičnih šumskih likova  koji pomažu i ili priječe baku i Malika Tintilinića na putu prema Striboru. Glazbeno radiofonijska čarolija oživljava drevni svijet mitskih bića i narodnih vjerovanja, istovremeno prateći modernu strukturu spektakla.

GLUME: Biserka Ipša, Filip Križan, Kristijan Potočki, Mirta Zečević, Dražen Bratulić, Alen Šalinović, Petar Leventić, Maja Katić, Nika Mišković, Srđana Šimunović, Zoran Gogić, Silvio Vovk i Sven Jakir.

Skladatelj: Mate Matišić

Redateljica : Jasna Mesarić

Dramatizacija: Nives Madunić Barišić

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

„PISMA CAMILLE CLAUDEL“ – 5. dio – premijera

Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić

 

SUBOTA, 22.prosinca

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

IVAN KUŠAN:  “VAUDEVILLE”

Skladatelj: Davor Rocco

Režija: Ladislav Vindakijević

Ivan Kušan napisao je komediju iliti “crnu farsu” prema ideji novele A.P.Čehova u kojoj je smušeni profesor biologije odlučio zabaviti kolege i kolegice iz zbornice kućnom predstavom kojoj je sam autor teksta, a izvođači članovi obitelji. Njegov igrokaz je naivan, a gluma diletantska. Izaziva u početku smijeh i odobravanje prisutnih, sve do trenutka dok se profesorici povijesti ne učini kako Pesakov igrokaz i nije samo pusta lakrdija... već društvena kritika zbilje kroz prizmu totalitarnog političkog sustava. Smijeh se zamrzava na usnicama, a strah postaje tvorbeni pokretač radnje.

Glume: Sreten Mokrović, Dražen Čuček, Mila Elegović, Branka Cvitković i drugi.

 

NEDJELJA, 23. prosinca

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

MIROSLAV PENDELJ: „TREGERI“ – premijera

Redateljica: Stephanie Jamnicky

Glazbena urednica: Adriana Kramarić

Ton-majstorica: Lana Deban

Glume: Frano Mašković, Nancy Abdel Sahi, Antonijo Franić i Mladen Vasary.

Ako vam na glavu padne limeni natpis iznad trgovine to može dovesti do raznoraznih zavrzlama ali i erotskih zapleta. Jedan takav slučaj i njegov rasplet otkrijte u suptilnoj i neobičnoj ljubavnoj komediji "Tregeri" Miroslava Pendelja.
22,00-22,45; HR II

RADIO-NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

GASTON LEROUX: «FANTOM U OPERI» 1. dio

Prijevod: Dina Kerhin-Lapaine

Nakon priče «Specijalitet kuće» u Dramskom programu HR emitirat će se najpoznatiji roman G. Larouxa «Fantom u operi». Ova napetica započinje smrću kazališnog inspicijenta za čiju smrt članovi kazališnog ansambla sumnjiče Duha Opere koji u tom kazalištu ima čak i svoju ložu. No, o kome se radi saznat ćete ako poslušate ovo klasično djelo kriminalističkog žanra u režiji i dramatizaciji Jasne Mesarić.

 

PONEDJELJAK, 24.prosinca 

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 24. do petka, 28.12.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

LJUBO PAUZIN: „SLUČAJNI BESTIJARIJ“

Dramatizacija i režija: Mislav Brečić

Prvi poetsko-memorabilni roman poznatog književnika Ljube Pauzina nevelik je prozni bombončić o autorovu odrastanju u rodnom Karlovcu, urbanom pamćenju malih dječjih klapa u kontekstu prvotne igre i slobode, zajedničkog kupanja na rijeci, te kasnijeg odrastanja u mlađu, različito profiliranu gradsku populaciju čiji članovi pomalo zauzimaju svaki svoju urbanu sudbinu, od mitskog uličnog heroja do prosječno snalažljiva pojedinca ozbiljnije dobi.

Pauzinov je roman komponiran u poetsko-prisjećajnim fragmentima, zadržavajući zanimljivu fabulaciju a inzistirajući na neponovljivoj atmosferi odrastanja u gradiću, koji se dakako s vremenom mijenja kao i njegovi nekad nevini mladi protagonisti prepuni želje za životom i njegovim čarima. Posljedične odgovornosti stižu kao otrežnjenje i rastanak s neponovljivom ranom mladošću…

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

ETNOFANTASTIKA: „ŠESTINSKI SPOMENICI – NA BADNJAK“

Režija: Stephanie Jamnicky

 

14,00-15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednica i autorica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

GLUMAC FRANJO ĐIMI JURČEC

Franjo Đimi Jurčec jedan je od posljednjih živućih veterana današnjega Zagrebačkog kazališta mladih. Glumačku je karijeru započeo kao osnovnoškolac u tada Pionirskom kazalištu, i otada u tom kazalištu ostvario veliki niz značajnih uloga. Iako je cijeloga života paralelno glumio i u predstavama za djecu i u onima za odrasle, svoje je legendarne uloge ostvario prvenstveno u predstavama za djecu. Naročito se pamte njegove duhovite i tada vrlo inovativne interpretacije djece u predstavama nastalim prema radionicama berlinskog  GRIPS-teatra, kao i mnogobrojne uloge životinja (upravo je Đimi igrao Ježurku i pjevao Hegedušićeve songove u antologijskoj predstavi “Ježeva kućica” iz 70-ih godina).

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

MIGUEL DE UNAMUNO: “DVIJE MAJKE”

Režija: Dragutin Klobučar

 

UTORAK, 25. prosinca

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

ETNOFANTASTIKA: „BOŽANSTVENI KOVAČI“

Prema zapisima Đure Frankovića dramatizirala Nada Zoričić

Režija: Stephanie Jamnicky

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

LADA MARTINAC-KRALJ:  “TIC-TAC BOMBONI, MOTOR I SVETO PISMO“

Ova dokumentarna radio-drama mogla bi se zvati i “Buđenja”. Jer njezina tema jesu buđenja – buđenja u vjeri. U njoj se prati grupa katekumena i katehista u crkvi sv.Antuna na Sv. Duhu u Zagrebu čiji su satovi vjeronauka potkani iskustvima i svjedočanstvima. Mješavina smiješnih trivijalnosti i mističke uzvišenosti, skepticizma i duhovne potresenosti čini od njihovih buđenja iskreno i zanimljivo svjedočanstvo o susretu čovjeka i Boga.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

VALERIE CLARKE: „TKALCI TEPIHA“ - premijera

Prijevod i dramatizacija: Ivana Krencer

Režija: Petar Vujačić

U pripovijetci suvremene engleske spisateljice Valerie Clarke pratimo put indijskog dječaka kojeg obitelj šalje u grad da bi ih izbavio od gladi zarađivanjem u radionici za tkanje tepiha. Radionica je vrst radnog logora za djecu u kojem će se stvari promijeniti samo zbog Muhamedovog čvrstog karaktera i hrabrosti, a takav karakter će ga odvesti i na školovanje u Ameriku. No, svijet u kojem se djeca izrabljuju je svijet u kojem izraziti pojedinci nisu pretplaćeni na sreću. U gustom, a poetičnom tkanju pripovijetke dramatizatorica (Ivana Krencer koja je ujedno prevoditeljica) je zadržala narativni razvoj priče i spisateljičin stil. Redatelj Petar Vujačić uloge je dodijelio Petru Leventiću, Živku Anočiću, Ozrenu Grabariću, Biserki Ipši, Mariji Kohn, Vandi Winter, Almi Prica, Božidaru Bobanu, Zvonimiru Zoričiću i Željku Duvnjaku.

 

SRIJEDA, 26. prosinca

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

PAVLICA BAJSIĆ: „VRIJEME“ – 1. - premijera

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

IVAN SLAMNIG: „FIRENTINSKI CAPRICCIO“

Režija: Vladimir Gerić

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

VLADIMIR NAZOR: „ŠUMA BEZ SLAVUJA“

Dramatizacija: Ivana Krencer

Režija: Darko Tralić

Polazeći od istoimene Nazorove  pripovijetke, Ivana Krencer gradi prostor poetske radio-drame koja  otvara mogućnost redateljske akustičke igre, a koju je potpisnik režije, Darko Tralić, razvio  i obogatio.

Svijet fantastične šume obojen simbolističkim koloritom, pretvara se u svijet glasova i tonova sugestivnih vibracija. Glazbena urednica i vokal, Franka Meštrović, maestralno je dopunila dramaturško -akustičnu  komponentu emisije.

 

ETNOFANTASTIKA

„BOŽANSTVENI KOVAČI“

Prema zapisima Đure Frankovića dramatizirala Nada Zoričić

Režija: Stephanie Jamnicky

 

20,13-21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

MLADEN KUZMANOVIĆ – ŽELIMIR MESARIĆ: “GARTLIC KAJKAVSKI”

Skladatelj songova: Pero Gotovac

Režija: Želimir Mesarić

 

ČETVRTAK, 27.prosinca

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

PAVLICA BAJSIĆ: „VRIJEME“ – 2. – premijera

 

14,00-15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

F.M.DOSTOJEVSKI: „KUĆA S CRVENIM ZASTORIMA“

Režija: Dejan Šorak

/Premijerno emitirano u emisiji Radio-drama/

Pisanje romana „Netočka Nezvanova“ prekinulo je progonstvo njegovog pisca, Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u Sibir, pa je „Netočka“ ostala nezaokružena romaneskna građa koja se kroz sedam poglavlja plete oko života glavne junakinje, a u formi ispovijedi. Odlučili smo se za drugo i treće poglavlje ili dio fabule koja se odnosi na obitelj Netočke Nezvanove u kojoj dominira lik očuha, samoukog i nerealiziranog violiniste, koji egoistično iskorištava dječju ljubav i predanost. Dramsku cjelinu koja je stvorena dramatizacijom urednice Lade Martinac Kralj je redateljski postavio Dejan Šorak s glumcima Anom Kraljević, Borisom Svrtanom, Franjom Kuharom i drugima.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

BARBARA MATIJEVIĆ – GIUSEPPE CHICO: „1989-ta“ - premijera

1989. je nastala na temelju performansa Tracks, drugog dijela nagrađivane trilogije autora Matijević – Chico. Forma predavanja preuzeta iz performansa u radijskoj je verziji modificirana u izravno uranjanje autorice i izvođačice u vrlo različite fragmente događanja vezanih uz u svjetskim okvirima po mnogo čemu prijelomnu 1989. godinu, čime se stvara iznimno zanimljiva forma mockumentaryja s referencama na široki "katalog znanja", od povijesti i umjetnosti, do popularne kulture, znanosti, video igara, filmova i glazbe.

Izvođačica: Barbara Matijević

Redatelj: Mislav Brečić

Ton-majstorica: Lana Deban

Urednica: Tajana Gašparović

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI