Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [16.11. – 22.11.]

Radio pregled tjedna [16.11. – 22.11.]

Premijerno poslušajte portret Ksenije Pajić i 'Kolo od dana', a reprizno 'Ledenog genrala' Sibile Petlevski, 'Moje dijete' Mikea Bartleta, 'Javiera' Nine Mitrović i još puuuuuno toga...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 16. studenoga

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

Ranka Mesarić: „UREČLJIVEC“

 

14,05-14,48; HR I

RADIO-IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

„MALO PO MALO“ prema romanu JOHANNE SPYRI „HEIDI“ – premijera

Prijevod: Sanja Lovrenčić

Režija: Mislav Brečić

Dramatizacija: Nives Madunić Barišić

Glume: Maja Katić, Maja Kovač, Đuro Rogina, Slavica Jukić, Linda Begonja, Petar Cvirn, Alen Šalinović, Krešimir Mikić, Sven Medvešek i Marija Tadić.

Što se dogodilo s Heidi, Klarom i Peterom nekoliko godina kasnije? Jesu li još uvijek dobri prijatelji i nalaze li se ljeti na zelenim pašnjacima iznad kuće Heidina djeda?  Radio igra „Malo po malo“ pretpostavlja da se Spyrini junaci i godinama kasnije sureću na istom mjestu. Klarina baka i Heidin djed prisjećaju se vremena kada je Heidi živjela u Frankfurtu i svih sretnih i tužnih događaja iz kojih se razvilo divno prijateljstvo djece i odraslih. Kako vrijeme prolazi svi malo po malo stare i mijenjaju se, ali oduševljenje prirodom ostaje nepromijenjeno. Ova radio igra ujedno je i poziv na čitanje romana, ali i sjetno prisjećanje na najdirljivije trenutke poznatog dječjeg klasika „Heidi“.

 

SUBOTA, 17.studenoga

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

TENA ŠTIVIČIĆ: „KRIJESNICE“

Prijevod: Mirta Zekan i Tena Štivičić

Režija: Ranka Mesarić

 

NEDJELJA, 18. studenoga

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

BRANISLAV NUŠIĆ: “ANALFABET“

Prijevod i adaptacija: Ivan Vidak

Režija: Mislav Brečić

Komediju proslavljenog srpskog komediografa Branislava Nušića (1864.-1938.) “Analfabet”, prilagodio je i na slavonsku ikavicu preveo mladi hrvatski dramski pisac Ivan Vidak. U virtuoznoj režiji Mislava Brečića nadahnuto glume: Darko Milas, Goran Grgić, Krešimir Mikić, Suzana Nikolić i Ines Bojanić.

 

22,00-22,45; HR II

RADIO-NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

MLADEN KOPJAR: „VAMPIRI NA ŠPICI“

Režija: Petar Vujačić

Angažirana i duhovita, nova napetica Mladena Kopjara izravno nas suočava s kriminalnim događajima u našem neposrednom okružju. Pronađeno je truplo sučeve žene. Počinitelja će istražitelj Mrzlec tražiti u prepoznatljivom nam „ozračju“ onih koji su stalni opsjedatelji gradske špice: razvikanih žena koje žive na kredit, učitelja skijanja, sučeve zapisničarke, ukratko, žutilom medija eksponiranih sudionika naše svakodnevice. U kojoj konzumerizam jede i vlastite najvjernije obožavatelje.

 

PONEDJELJAK, 19.studenoga 

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 19. do petka, 23.11.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

MARINKO KOŠČEC: "WONDERLAND"

Adaptacija: Ana Đokić Pongrašić

Režija: Darko Tralić

Roman i pisac ujedinili su se u romanopiscu, a Profesor i Koščec u sitnom purgeru koji se u slobodnim trenucima zadovoljava ribičijom i usputnim gemištima.

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

„NOĆNI JEGERI ILI NEDELNI LOVCI“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Darko Tralić

 

14,00-15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

GLUMICA KSENIJA PAJIĆ - premijera

Ksenija Pajić diplomirala je glumu na zagrebačkoj ADU 1984. godine i odmah se istakla i u kazalištu (Teatar u gostima) i na filmu (Za sreću je potrebno troje Rajka Grlića). 1987. godine širu joj popularnost donosi film Oficir s ružom Dejana Šorka. Članicom Gradskog dramskog kazališta Gavella postala je 1986. godine i otada je odigrala niz važnih uloga te surađivala s najznačajnijim redateljima ovih prostora, a najčešće suradnje ostvarila je s Paolom Magellijem, Krešimirom Dolenčićem te u zadnje vrijeme s Aleksandrom Popovskim i Matejom Koležnik. Ono što svi gosti emisije (Relja Bašić, Paolo Magelli, Krešimir Dolenčić, Jelena Miholjević i Snježana Tribuson) ističu kada govore o Kseniji Pajić jesu - iznimna radišnost i visoki profesionalizam. Za Kseniju je sve čega se dotakne ponajprije rad kojeg treba napraviti bez fige u džepu, bilo da je riječ o glumi u kazalištu, na filmu, radiju ili pak u tv-novelama. Glumica je to koja se podjednako dobro snalazi u drami, kao i u komediji (njen osjećaj za mjeru silno je suptilan, dok joj je humor istodobno profinjen i, ako je potrebno, neobuzdano iščašen); glumica je to kod koje između „klasičnog“ i „suvremenog“ postoji posve prirodan znak jednakosti, piše u eseju Dubravko Mihanović.

Razgovor vodio: Matko Botić

Urednica i autorica: Tajana Gašparović

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

NINA MITROVIĆ: „JAVIER“

Režija: Ranka Mesarić

Spremajući se za večernji izlazak dvije prijateljice pretresaju svoje ljubavne probleme, neprestano se vrteći u istom krugu nadanja, čežnji i potonuća… Dramolet Nine Mitrović Javier generacijska je priča o kroničnom „odsustvu od života“; mjesto gdje se susreću teatar apsurda i poetika sapunice. U emisiji nastupaju Leona Paraminski, Ana Maras, Slavica Knežević i Maja Kovač.

 

UTORAK, 20. studenoga

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

“VILINSKO REŠETO“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Stephanie Jamnicky

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

SRĐAN NOGIĆ: “SREBRENICA – SAMO ONI ZNAJU I BOG ZNA”

Autor Srđan Nogić posjetio je područje Srebrenice ove godine nekoliko tjedana prije tužne obljetnice nezapamćenog masakra i tonski zabilježio život kakav se tamo danas odvija

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

SIBILA PETLEVSKI: «LEDENI GENERAL»

Režija: Ranka Mesarić

Dramski tekst «Ledeni general» Sibile Petlevski nagrađen je između brojnih pristiglih tekstova na međunarodnom Berlinskom natječaju za promicanje nove europske dramaturgije.

Vrlo aktualna i višestruko indikativna drama ispisana je u konvencijama znanstveno-fantastične farse, a problematiziraju se moguće negativne posljedice sadašnje svjetske globalizacijske inicijative u nedalekoj budućnosti. U obliku sf literarnog proricanja unaprijed se osuđuje svaka moguća pojava totalitarizma, kao i njegova uobičajena negativna praksa: nasilno brisanje nacionalnog identiteta, bespoštedna borba jakih za mjesto gospodara svijeta, i najzad opći kaos duhovnih i posebno moralnih vrijednosti.

Svijet drame S. Petlevski podijeljen je na malobrojnu svjetsku elitu i brojno anonimno roblje koje dakako elitu opslužuje; literarna križaljka poznate književnice usput nije nimalo daleko od aktualne realnosti i određenih nastojanja ali i presizanja europske unije na putu vlastitog okrupnjavanja.

 

SRIJEDA, 21. studenoga

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

„GAVANOVI DVORI“

Dramatizacija i režija: Nedjeljka Lambaša Milanov

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

DRAGUTIN KLOBUČAR – MIRO PIJACA: „MLJETOPIS“

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

Š.S. AN-SKI: „DIBUK“

Prijevod: Branka Lucarić

Adaptacija: Nataša Rajković

Režija: Ranka Mesarić

 

ETNOFANTASTIKA

„KOLO OD DANA“  (USMENA BAŠTINA DUBROVAČKOG PRIMORJA) - premijera

 

20,13-21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

BORIS KOVAČEVIĆ – MARTINA ANIČIĆ: “SLAVA UMJETNOSTI – U NOVOJ ZGRADI”

Režija: Boris Kovačević

 

ČETVRTAK, 22. studenoga

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

Vid Balog:  „HIŽNI NEDUHI“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Stephanie Jamnicky

 

14,00-15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

GUY DE MAUPASSANT: “SLUČAJ UČITELJA MOIRONA”

(Premijerno emitirano u emisiji Radio napetica iliti krimić)

Režija: Jasna Mesarić

To je radio-napetica koju je za radio priredila Lada Martinac dramatizirajući Maupassantovu pripovijetku “Moiron” u kojoj se spominje sudski spis pod naslovom Slučaj učitelja Moirona. Moiron je školski učitelj optužen da je čokoladnim bombonima ispunjenim usitnjenim staklom ubijao svoje najdraže učenike. Veliki francuski pisac Maupassant, koji je nezaobilazan autor u svim relevantnim antologijama i leksikonima kriminalističkog žanra, na kraju priče u formi pisma ubojice briljantnim kratkim pseudoteološkim krimi-esejom analizira bolesnu “pomaknutost” monstruoznog zločinca, nalazeći u izrazito tragičnoj sudbini zločinca opravdanje za jezovitu i tragičnu sudbinu njegovih žrtava.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

UREDNICA: TAJANA GAŠPAROVIĆ

MIKE BARTLETT: “MOJE DIJETE”

Prijevod: Belmondo Miliša

Redatelj: Darko Tralić

Mike Bartlett mladi je engleski dramatičar, redatelj i umjetnički ravnatelj Shapeshifter Theatre Company.  Časopis The Stage proglasio ga je jednim od najintrigantnijih suvremenih dramski pisaca.  Posao je poznat 2007. upravo dramom Moje dijete koja je nominirana za nagradu Olivier za 2008. godinu, te praizvedena u poznatom londonskom kazalištu Royal Court. Drama je nakon toga igrana na brojnim svjetskim pozornicama, a hrvatsku je praizvedbu imala 2009. na Splitskom ljetu u režiji Nenni Delmestre.

Tekst je inspiriran očajem i borbom grupe očeva okupljenih u udruzi Očevi za pravdu, kojima je oduzeto pravo da viđaju svoju djecu. Bartlett, međutim, kroz dramu raspadnute obitelji žestoko i beskompromisno progovara o svijetu neoliberalnog kapitalizma čija nesmiljena žudnja za društvenim uspjehom i materijalnim blagostanjem makijavelistički  gazi sve one koji se u takav poredak ne mogu ili ne žele uklopiti.

Glume: Petar Leventić, Janko Rakoš, Mirna Medaković, Nada Subotić, Sreten Mokrović, Ivana Roščić

Prijevod: Belmondo Miliša

Redatelj: Darko Tralić

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI