Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [26.10 -1.11.]

Radio pregled tjedna [26.10 -1.11.]

Premijerno poslušajte 'U glibu' Vjenceslava Novaka i nastavak emitiranja radio romana Zorana Ferića 'Kalendar maja', ali i 'Ogrebotine' Olje Lozice, dokumentarnu dramu 'Vila raj', portret Doris Šarić Kukuljice i još puuuuuno toga...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 26. listopada

 

14,05-14,55; HRI

RADIO-IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

NADA ZORIČIĆ: „MJESEČEVA RUŽA“

Režija: Stephanie Jamnicky

Na motivu «Slavuja i ruže» Oscara Wildea, Nada Zoričić je napisala originalni radijski komad koji temu ljubavi kao davanja polifonijski razlaže na tri para i njihove situacije. Sve tri ljubavi – ljubavnička, sestrinska i prijateljska – ne ostvaruju se jer je uvijek jedan u paru zagledan u samog sebe i ne primjećuje vrijednost u davanju onog drugog. Autorica je vrsna poznavateljica radiofonskih mogućnosti medija, pa je doslovno upisala u tekst zvukovne pasaže, te bogatom poetizacijom približila se Wildeovom jezičkom manirizmu. Redateljica Stephanie Jamnicky je s vrijednom suradnjom Franke Meštrović izrežirala ovaj filozofičan i poetičan tekst izrazito emotivno, pa ga tako učinila pristupačnim najširem slušateljskom sloju.

***

RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE:

VJEKOSLAV MAJER: „STARI ZAGREB“

Režija: Darko Tralić

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

„KAK SU DEČKI IŠLI V KLETI“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Darko Tralić

 

SUBOTA, 27.listopada

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

VJENCESLAV NOVAK: «U GLIBU»  - premijera

Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj

Režija: Dejan Šorak

Novakova pripovijetka s početka 2O. stoljeća svojim nabojem o temi socijalne nepravde mogla bi pripadati i našem vremenu. Glavni junak, Jakov Kosović, tek završeni gimnazijalac, ne uspijeva upisati fakultet koji mu po talentu prirodno pripada jer stipendiju namijenjenu djecu iz obitelji slabog imovinskog stanja dobiva njegov prijatelj iz gimnazije, sin bogatog trgovca i načelnika općine. Puna gorčine, te poznatog Novakovog majstorstva u kreiranju karaktera, „U glib“ završava ironijskim obratom u kojem ideja da se nepravda može popraviti kao i ljudski karakter rasplinjava u „zaglušnoj buci života“. I tom stilskom oznakom Novak  nam se približava kao „suvremenik našeg doba“ i poziva na današnje slušanje. Redatelj Dejan Šorak podijelio je glavne uloge Živku Anočiću, Antoniju Franiću, Borisu Svrtanu i Asji Potočnjak.

 

NEDJELJA, 28.listopada

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

STANISLAV PEJKOVIĆ: “ČAJ OD BUNIKE”

Režija: Dejan Šorak

Urednica: Katja Šimunić

Kako će u malom mjestu u Dalmatinskoj Zagori lokalni političari pokušati spasiti godišnji proračun organiziranjem književne večeri i dovođenjem gosta iz Zagreba te kako je moguće da postoje čak tri različita književnika s istim imenom poslušajte u novoj komediji Stanislava Pejkovića “Čaj od bunike”.

 

22,00-22,45; HR II

RADIO-NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

MARIJA JURIĆ ZAGORKA: KNEGINJA IZ PETRINJSKE ULICE, 2. DIO 

Dramatizacija: Nives Madunić Barišić

Režija: Stephanie Jamnicky

Kneginja iz Petrinjske ulice (1910.) smatra se prvim kriminalističkim romanom u hrvatskoj književnosti. Dramatizaciju ovoga popularnog i cijenjenog djela Marije Jurić Zagorke donosimo kao radio-krimić u dva dijela. Drugi dio, koji je večeras na programu, upoznaje nas s tajanstvenim Okićem, kojeg voli lijepa Darinka, osumnjičena za ubojstvo Anastazije Vanić, a u koju je beznadežno zaljubljen mladi ruski grof. Tko će biti gubitnik u neočekivanu raspletu zamršenog niza događaja na putu iz Zagreba u Ženevu i nazad, koje rasvjetljava inspektor Šimek, strastveni čitatelj pripovijesti Arthura Conana Doyla o Sherlocku Holmesu, poslušajte u završnom dijelu radio-napetice, podnaslovljenom Život za laž.

PONEDJELJAK, 29. listopada 

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 22. do petka, 26.10.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

ZORAN FERIĆ: „KALENDAR MAJA“ – 6. dio -  premijera 

(roman zbog opsežnosti „ide“ u dva tjedna)

Prema odjeku u tisku i kritici nesumnjivo je posljednjih mjeseci  roman Z. Ferića „Kalendar Maja“ zauzeo prvo mjesto u hrvatskoj literarnoj recepciji. Zbog opsežnosti građe roman će biti emitiran u dva tjedna; želja je bila osim osnovne fabule slušateljima prenijeti i fino tkivo samog autora koji, uz kontinuiranje same priče, zanimljivo realističko-psihološki portretira romaneskne likove i situacije.

Sama fabula Ferićeva novog uspješnog romana jest relativno jednostavna: bivši maturanti se okupljaju nakon trideset, četrdeset godina u želji da ponove maturalno putovanje brodom, a time i davno prošlo vrijeme u njegovom emocijsko-prijateljskom otisku… Riječ je dakako o bivšim (ne)realiziranim ljubavima, nekadašnjem početku mladog emotivno-duhovnog života i današnjem pomalo melankoličnom raspletu sada odraslih građana Zagreba… Roman Z. Ferića, uz priču o jednoj generaciji i različitim kasnijim životnim putovima, „portret“ je građanske klase koja polako nestaje, zajedno sa svojim nekadašnjim idealima i utapa se u kolotečini realnog rutinskog života… Sam pisac pri kraju romana kaže: „Zapravo, postajemo vidljivi još samo kada nešto strši, kad je prenapadno. I odjednom, mi je drago da stara ljubav strši. A onda će se ionako sve zaboraviti.“

Za radio adaptiraoDubravko Torjanac

Redateljica Jasna Mesarić

Urednik Branko Maleš

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

IVICA KASUMOVIĆ-MIODRAG KRENCER: „PREKMURSKA GIBANICA“

 

14,00-15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

PORTRET:  DORIS ŠARIĆ-KUKULJICA

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

AUGUST STRINDBERG: „SABLASNA SONATA“

Prijevod: Mirjana Buljan

Režija: Ranka Mesarić

Sablasna sonata, drama što ju je August Strindberg napisao pred kraj života, 1907. godine, smatra se pretečom ekspresionizma, a ovo je njeno prvo izvođenje na Hrvatskom radiju.

 

UTORAK, 30. listopada

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

JASNA MESARIĆ „STEĆCI RADIMLJA“

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

PAVLICA BAJSIĆ, B. VUČKOVIĆ, N. LAMBAŠA MILANOV: „VILA RAJ“

Vila Raj tmurna je zapuštena i ruševna zgrada u Zagrebu koja zacijelo pamti i svjetlija vremena. Njezino ime privuklo je Biserku Vučković, Nedjeljku Lambaša-Milanov i Pavlicu Bajsić: tri autorice – tri pristupa u potrazi za rajem ili onim što je od njega ostalo.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

ÖDÖN VON HORVATH: „VRTNA ZABAVA“
Prijevod: Dubravko Torjanac

Režija: Ranka Mesarić

 

SRIJEDA, 31. listopada

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

„ŠESTINSKI SPOMENIKI – MEGLENE VRIJEME“

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

JURE KAŠTELAN: „ČUDO SVETOGA ARNIRA“

Režija: Ladislav Vindakijević

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

DANIIL HARMS: “PUTOVANJE U LISJI NOS”

(Prema motivima pripovijetke “Starica”)

Prijevod i dramatizacija: Irena Lukšić

Režija: Ranka Mesarić

Junakov stan zaposjeda mrtva starica ugrožavajući njegov do tada lagodni život pisca Pisac koji to i nije, mrtvac koji to i nije i pokušaj da se zavrzlama razriješi bijegom u Lisji nos, sa mrtvacem u kovčegu, značajke su autorova rukopisa koji se kreće granicom groteske, apsurda i fantastike. Ova radio-drama nastala je prema pripovjetki “Starica” koju je prevela s ruskoga i za radio dramatizirala Irena Lukšić.

 

ETNOFANTASTIKA

„BORBA MARČETINA I VRAGA“

Prema zapisima Đure Frankovića dramatizirala Nada Zoričić

Režija: Stephanie Jamnicky

 

20,13-21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

IVAN BAUER: „DVE SUSEDICE S PEŠČENICE“

Režija: Petar Vujačić

Duda i Višnja, dvije prijateljice, obje učiteljice, obje Zagrepčanke s Peščenice u interpretaciji Biserke Ipše i Jelene Miholjević, prisjećaju se svojih najblistavijih trenutaka iz mladosti, a sekundira im muž jedne od njih, Lujček, u interpretaciji Željka Duvnjaka. Izvanredno duhovita i šarmantna  komedija iskusnoga i vrsnog radijskog autora Ivana Bauera ima neočekivan kraj.

 

ČETVRTAK, 01. studenoga

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

„LJUDI BEZ GLAVE NA MIROGOJU“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Darko Tralić

 

14,00-15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

VJENCESLAV NOVAK: „U GLIBU“

(Premijerno emitirano u emisiji Radio-scena)

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

UREDNICA: TAJANA GAŠPAROVIĆ

OLJA LOZICA: „OGREBOTINE“

Režija: Mislav Brečić

Mlada dramaturginja Olja Lozica, dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za najbolji dramski tekst/dramaturgiju za 2010. godinu, svoje dramske tekstove uvijek piše iz glumaca s kojima surađuje. Tako je jedna od njezinih prvih drama Ogrebotine nastala još tijekom studija, za potrebe ispita glumačke klase na Akademiji dramske umjetnosti. Ogrebotine u formi mozaične dramaturgije pričaju šest priča povezanih jednom saobraćajnom nesrećom. Radijska verzija preuzima tri priče, čija je struktura još razlomljenija nego u originalnoj verziji. Jedan PTSP-ovac, jedan svećenik i jedan umirovljeni udovac pričaju svoje priče pune gorko-slatkih trenutaka, te suosjećanja i topline kojima Lozica ispisuje njihove sudbine. Glume: Vilim Matula, Krešimir Mikić, Mladen Vasary, Dijana Vidušin, Csilla Barath Bastaić, Elizabeta Kukić, Marko Cindrić.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI