Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [19.10 – 25.10.]

Radio pregled tjedna [19.10 – 25.10.]

Još jedan premijerni radijski tjedan. Pprvi se put izvode 'Starac zbog kojeg je drveće cvalo, 'Trag tvojih stopala u pijesku' i 'Vatreni čovjek ili inželer', a radio roma onaj je Zorana Ferića - 'Kalendar Maja'.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 19. listopada

 

14,05-14,55; HR I

RADIO-IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

„STARAC ZBOG KOJEGA JE DRVEĆE CVALO“ – japanska narodna priča – premijera

Glume:  Vanda Winter,  Srđana Šimunović i  Mladen Vasary

Dva vrapca Petar i Toma, ukrcaju se na avion i odlaze u Japan ne bi li uživali u prazniku cvjetanja trešnjina cvijeta.  Toma, želi pronaći starca zbog kojega je  usahlo trešnjino  drvo u carevu vrtu ipak procvalo. Na svome putovanju vrapci nailaze na broje prepreke: od jezičnih barijera do kulturoloških različitosti, a zajedno s njima i mladi slušatelji upoznaju Japan i njegove osnovne običaje.

Duhovita i razigrana ova se radioigra po malo bavi i stereotipima i iznevjerenim očekivanjima, a blagom edukativnošću ipak nije zagušila osnovnu radiofonsku razigranost.

***

RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE:

GRIGOR VITEZ: „MIŠ, KAKO ŽIVI ANTUNTUN, PTIČJA PJEVANKA, ZALAZAK SUNCA“

Režija: Stephanie Jamnicky

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

MILKA TICA: „FRA ANĐEO I BUVE“

Režija: Petar Vujačić

 

SUBOTA, 20.listopada

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

ZVONIMIR MAJDAK: «SMRTONOSNI POVRATAK»

Režija: Dubravko Torjanac

 

NEDJELJA, 21.listopada

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

TANJA RADOVIĆ : « KNJIŽNIČARENJE I KNJIŽNIČNO PRIGOVARANJE »

Režija: STEPHANIE JAMNICKY

Uronjena u našu neposrednu suvremenost, suptilna i duhovita,  mladenačka i “starinska” istodobno, komedija Tanje Radović “Knjižničarenje i knjižnično prigovaranje” donosi jedan optimističan pogled na budućnost knjige, knjižnice, međugeneracijske komunikacije i - zaljubljivanja.   U zaigranoj i dinamičnoj režiji Stephanie Jamnicky nadahnuto glume Marija Kohn, Biserka Ipša, Nataša Kopeč i Tomislav Krstanović.

 

22,00-22,45; HR II

RADIO-NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

MARIJA JURIĆ ZAGORKA: KNEGINJA IZ PETRINJSKE ULICE, 1. DIO 

Dramatizacija: Nives Madunić Barišić

Režija: Stephanie Jamnicky

Kneginja iz Petrinjske ulice (1910.) smatra se prvim kriminalističkim romanom u hrvatskoj književnosti. Dramatizaciju ovoga popularnog i cijenjenog djela Marije Jurić Zagorke, donosimo kao radio-krimić u dva dijela. Kriminalistički zaplet iz zagrebačkoga života (mjesta i danas prepoznatljiva poput policijske postaje u Petrinjskoj ulici i suda na Zrinjevcu, primjerice) u prvom dijelu uvodi nas u potragu za počniteljem umorstva Anastazije Vanić u Vlaškoj ulici. Na rješenju slučaja radi inspektor Šimek, strastveni čitatelj pripovijesti Arthura Conana Doyla o Sherlocku Holmesu. Tko su ruska grofica i njezin sin, te na koji su način povezani s umorenom Zagrepčankom poslušajte u prvom dijelu radio-napetice, podnaslovljenom Gospođa u crnini.

 

PONEDJELJAK, 22. listopada 

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 22. do petka, 26.10.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

ZORAN FERIĆ: „KALENDAR MAJA“ – 1. dio -  premijera 

(roman zbog opsežnosti „ide“ u dva tjedna)

Prema odjeku u tisku i kritici nesumnjivo je posljednjih mjeseci  roman Z. Ferića „Kalendar Maja“ zauzeo prvo mjesto u hrvatskoj literarnoj recepciji. Zbog opsežnosti građe roman će biti emitiran u dva tjedna; želja je bila osim osnovne fabule slušateljima prenijeti i fino tkivo samog autora koji, uz kontinuiranje same priče, zanimljivo realističko-psihološki portretira romaneskne likove i situacije.

Sama fabula Ferićeva novog uspješnog romana jest relativno jednostavna: bivši maturanti se okupljaju nakon trideset, četrdeset godina u želji da ponove maturalno putovanje brodom, a time i davno prošlo vrijeme u njegovom emocijsko-prijateljskom otisku… Riječ je dakako o bivšim (ne)realiziranim ljubavima, nekadašnjem početku mladog emotivno-duhovnog života i današnjem pomalo melankoličnom raspletu sada odraslih građana Zagreba… Roman Z. Ferića, uz priču o jednoj generaciji i različitim kasnijim životnim putovima, „portret“ je građanske klase koja polako nestaje, zajedno sa svojim nekadašnjim idealima i utapa se u kolotečini realnog rutinskog života… Sam pisac pri kraju romana kaže: „Zapravo, postajemo vidljivi još samo kada nešto strši, kad je prenapadno. I odjednom, mi je drago da stara ljubav strši. A onda će se ionako sve zaboraviti.“

Za radio adaptiraoDubravko Torjanac

Redateljica Jasna Mesarić

Urednik Branko Maleš

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

IVICA KASUMOVIĆ: „LUDBREG, GRAD ČUDA I LEGENDI“

 

14,00-15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI)

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

PORTRET:  VJERAN ZUPPA – 2. DIO

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

LANA ŠARIĆ: „TRAG TVOJIH STOPALA U PIJESKU“ - premijera

Režija: Dejan Šorak

Trag tvojih stopala u pijesku, nova drama mlade hrvatske dramatičarke Lane Šarić, priča je o dvoje mladih ljudi, o njihovoj ljubavi, traženjima i nesporazumima, o nespremnosti za suočenje s trenutkom u kojem trebaju preći iz mladalačke bezbrižnosti i neobveznosti u neku drugu životnu dimenziju.

 

UTORAK, 23. listopada

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

RANKA MESARIĆ „KRIŽERE“

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

BORBEN VLADOVIĆ - LADISLAV VINDAKIJEVIĆ – M. PIJACA: „GLASI ISTRE“

U unutrašnjosti Istre, u crkvicama, sačuvane su stare orgulje davnih vremena kroz čiju se povijest građenja i opstojanja dolazi do vjekovnog trajanja istarskog življa na tom hrvatskom poluotoku.

To je kratki sažetak radiofonijskog ostvarenja koji je trio dokumentarista složio od tonskih impresija s puta po Istri.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

I.S. TURGENJEV: „LOVČEVI ZAPISI – PETAR PETROVIĆ KARATAJEV“

Prijevod: Zlatko Crnković

Dramatizacija: Petra Jelača

Režija: Dejan Šorak

Jedan od Turgenjevljevih „zapisa“ posvećen ljubavi muškarca prema ženi, ali i problemu vremena u kojem je obespravljenost kmetova bila toliko golema da im je sudbina potpuno ovisila od dobre volje vlastelinstva. Turgenjev u maloj formi pokazuje svu svoju genijalnost portretista koji preko detalja zna donijeti lice i njegovu sudbinu koja ima metaforički značaj. Režiju i ovaj put (kad je u pitanju naslov - „Lovčevi zapisi“) potpisuje Dejan Šorak koji je nedavno vrhunski iskreirao “ Žive moći“. Igraju: Franjo Kuhar, Asja Potočnjak, Nedim Prohić, Slavica Knežević, Vinko Kraljević, Ana Kraljević, Biserka Fatur.

 

SRIJEDA, 24. listopada

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

VID BALOG: „FTIČ PAPIČ“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Stephanie Jamnicky

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

JÁNOS HÁY: „MALI GEZA“

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

N.V. GOGOLJ: „LUĐAKOV DNEVNIK“

Prijevod: Zlatko Crnković

Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj

Režija: Ranka Mesarić

Gogoljev junak mali je činovnik koji je beznadno zaljubljen u kćerku svojega pretpostavljenog. Njegova ljubav toliko je beznadna koliko je on sam neugledan i beznačajan čovjek. Tako to biva sve dok jednom ne začuje razgovor pasa koji mu otkriva ono što nije znao o svojoj izabranici. Ali taj događaj označi početak nekog drugačijeg života: života u kojem sve postaje moguće. I da nije bilo njegove domaćice, možda bi se stvari mogle promijeniti i možda bi svijet priznao Njegovo Kraljevsko Visočanstvo, kralja Španjolske i tko zna čega još, ali ona poziva liječnike koji ga zatvaraju tamo odakle se svijet više ne vidi.

 

ETNOFANTASTIKA

„VATRENI ČOVJEK ILI INŽELER“  - premijera

Prema zapisima Đure Frankovića dramatizirala Nada Zoričić

Režija: Stephanie Jamnicky

 

20,13-21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

TANJA RADOVIĆ: “KNJIŽNIČARENJE I KNJIŽNIČNO PRIGOVARANJE”

Režija: Stephanie Jamnicky

Uronjena u našu neposrednu suvremenost, suptilna i duhovita,  mladenačka i “starinska” istodobno, komedija Tanje Radović “Knjižničarenje i knjižnično prigovaranje” donosi jedan optimističan pogled na budućnost knjige, knjižnice, međugeneracijske komunikacije i - zaljubljivanja.   U zaigranoj i dinamičnoj režiji Stephanie Jamnicky nadahnuto glume Marija Kohn, Biserka Ipša, Nataša Kopeč i Tomislav Krstanović.

 

ČETVRTAK, 25. listopada

 

13,15 – 13,25; HR I

ETNOFANTASTIKA

Urednica: NADA ZORIČIĆ

„GAVANOVI DVORI“

Dramatizacija: Nedjeljka Lambaša-Milanov

Režija: Darko Tralić

 

14,00-15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

DINO PEŠUT: „PRITISCI MOJE GENERACIJE“

(Premijerno emitirano u emisiji Radio atelje)

Dino Pešut: O PRITISCIMA MOJE GENERACIJE

Dino Pešut, mladi dramatičar u usponu te student dramaturgije na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, u ovoj drami govori o onim klincima na koje svi nasrću: od Jehovinog svjedoka do vlastitih roditelja, ne zato jer su to zaslužili već upravo suprotno - zato jer su se ti klinci uvijek trudili i slušali, pa su vrlo pogodni za to da ih okolina gnjavi i nastoji oblikovati prema svojim uvjerenjima. Struktura drame funkcionira kao centrifugalno djelovanje veš-mašine - sva lica sve vehementnije i ubrzanije vrše pritisak na Nju (središnje dramsko lice), a Ona je, iako stalno okužena ljudima, posve sama te potpuno svjesna činjenice da mladost sve brže prolazi, a ono što ostaje cijeli je niz kontradiktornih, kontraproduktivnih, često beskorisnih, no dobronamjernih zahtjeva i uputaka kako živjeti. A Ona doista nema ništa. Odnosno – ima samo jednu oronulu kuću, jedan zapušteni vrt, jedan osjećaj manje vrijednosti, jednu dozu ogorčenog cinizma, jednog postarijeg i nesigurnog zaručnika, jednog ljubavnika koji progresivno stari, maminu kostobolju, očeve migrene, nedavno preminulog psa, račun za plin od 1000 kuna i jedan doista fantastično  nezanimljiv život. Drama lucidno i vrlo izravno secira osjećanje izgubljenosti i odustajanja od života mlade generacije u našim vremenima pritisnutima s jedne strane globalnim zasadima neoliberalnog kapitalizma, a s druge siromaštvom i besperspektivnošću naše nam pokradene zemlje. Dino Pešut je s ovim dramskim tekstom bio na Forumu mladih europskih dramatičara na “Bienalleu Neue Stucke aus Europa 2012” u Weisbadenu.

Glumci: Hrvojka Begović, Asja Jovanović, Mladen Vasary, Sreten Mokrović, Goran Bogdan, Krešimir Mikić, Petar Leventić i Duško Modrinić

Glazbena urednica: Franka Meštrović

Ton-majstor: Hrvoje Hanzec

Redateljica: Stephanie Jamnicky

Urednica: Tajana Gašparović

18,00 – 19,00: HR III

RADIO ATELJE

UREDNICA: TAJANA GAŠPAROVIĆ

TORSTEN BUCHSTEINER: “NORD-OST”

Prijevod: Sabine Marić

Režija: Anica Tomić

Drama suvremenog njemačkog dramatičara i glumca Torstena Buchsteinera inspirirana je istinitim događajem – takozvanom talačkom krizom, odnosno upadom čečenskih terorista u moskovsko kazalište Dubrovka 2002. godine. U kazalištu se tada prikazivao prvi ruski mjuzikl Nord – Ost. Drama je pisana iz perspektive triju žena koje sudjeluju u događaju, triju udovica, od kojih je jedna i čečenska smertnica (bombašica samoubojica). Tekst je u radijskoj adaptaciji drastično kraćen, te adaptiran, a radio-drama zvuči iznimno dinamično i impresivno u režiji Anice Tomić.

Ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić

Glume: Jadranka Đokić, Urša Raukar i Ivana Krizmanić.

Tekst adaptirala urednica emisije: Tajana Gašparović

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI