Naslovnica > PREDSTAVE > Svećenikova djeca

Svećenikova djeca

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Demografsko-kontraceptivna drama na jednom će dalmatinskom otoku postati svjetska senzacija, zbog koje će se mladi svećenik naći u krizi vjere...
autorski tim funkcija
Miroslav Mamićoblikovatelj svjetla
Zlata Kovačićšaptač
Zlata Kovačićinspicijent
Ivica Kalebićasistent scenografa
Ivica Bilićoblikovatelj zvuka
Božidar Violićredatelj
Božidar Violićscenograf
Božidar Violićodabir glazbe
Marija Žarakkostimograf
Mate Matišićautor teksta
izvođači uloge
Arijana ČulinaPacijentica, žena koja kleči
Bojan IvoševićDječak
Darija IvoševićDjevojčica
Franko StrmotićLuka, susjed
Josip GendaDon Fabijan, svećenik
Josip PogorelićBolničar
Josip ZovkoDon Šimun
Mate GlibotaBolničar
Nenad SrdelićPetar, trafikant
Nensi ZebićViolinistica
Sveto Matošić KomnenovićFerdo (off)
Zoja OdakMarta, Petrova supruga

"Danas svaki Hrvat koji iole drži do sebe, svoga katoličkog i demokratskog ugleda u društvu i državi, ima barem tri-četiri duše. Takav mnogodušni domoljub vrlo teško može izbjeći kontakt s mnogodušjem drugih znamenitih sunarodnjaka. Prigodom svakog takvog susreta poželjno je aktiviranje ‘odgovarajuće duše’ iz spremišta vlastitog mnogodušja… Umjesto normalnog pluralizma izvan sebe živimo taj nenormalni pluralizam unutar sebe, i mene, s obzirom na posao kojim se pokušavam baviti, mnogo više zanimaju nijanse tog istinskog ‘duševnog’ pluralizma u nama nego devijacije lažnog političkog pluralizma izvan nas.", zapisao je Mate Matišić u svom adventskom dnevničkom zapisu “Smradovi štalice” (Kolo, br. 4/1997).

Scensku materijalizaciju sve izneseno dobilo je u tekstu Svećenikova djeca, a što ga na scenu HNK Split postavlja Božidar Violić.

Radnja je drame slijedeća:

U jednom dalmatinskom otočnom gradiću katolički svećenik don Fabijan zavidi drugom na popularnosti među građanima. Nakon što je Papa odredbom dopustio uporabu kondoma u nekim slučajevima, svećenik počinje bušiti kondome koje bogobojazni trafikant Petar prodaje na svojem kiosku. Marin, pobožni mjesni ljekarnik, udružuje se s njima i počinje podmetati vitaminske tablete umjesto kontracepcijskih pilula u svojoj ljekarni.

Trojica urotnika doslovno dokidaju kontracepciju na otoku, a kako broj neželjenih trudnoća raste, don Fabijan daje sve od sebe kako bi uvjerio parove da se vjenčaju na pravi kršćanski način. Status don Fabijana kao svećenika počinje rasti. Vijest o demografskoj eksploziji na otoku daleko se čuje, strane TV postaje i parovi bez djece počinju pohoditi ovaj mali dalmatinski otok. Kada policija krene istraživati nestanak trudnice, a političari preispitivati eksploziju otočke stope nataliteta, don Fabijan shvaća da su stvari izmakle kontroli. Tijekom sakramenta ispovijedi svećenik se nađe u krizi vjere...

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter