Naslovnica > PREDSTAVE > Ljubavna pisma

Ljubavna pisma

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Život ispripovijedan kroz pisma, za koja glavni likovi do samog kraja ni ne slute da su zapravo ljubavna, možete pronaći na Sceni Gorica.
autorski tim funkcija
Albert Ramsdell Gurneyautor teksta
izvođači uloge
Boris Buzančić

Pulitzerom nagrađena 'Ljubavna pisma' Alberta Ramsdella Gurneya koriste formu koju je popularizirao jedan prozni žanr – epistolarni roman, a zamišljena je kao predstava za dva glumca koja ne iziskuje učenje teksta na pamet, već je bliža komornom čitanju drame.

Zbog toga je izuzetno popularna, a često je izvode velika glumačka imena koja bi inače teško mogla odvojiti vrijeme za dugotrajnije probe. Njihov popis je uistinu impresivan - Kathleen Turner, William Hurt, Christopher Reeve, Christopher Walken, , Lynn Redgrave, Stockard Channing , Timothy Hutton, Elizabeth McGovern, Swoosie Kurtz, Carol Burnett, Brian Dennehy, Mel Gibson, Sissy Spacek, Laura Linney, Sigourney Weaver i brojni drugi.

Tekst je praizveden 1988. u New Havenu u Connecticutu, a već je 1989. izveden prvo na off-Broadwayu, a zatim i na Broadwayu, gdje su se postave mijenjale jednom tjedno, dok se 2007. izvedbom upravo ovog teksta na pozornicu nakon dvadeset i tri godine izbivanja vratila Elizabeth Taylor. Partner joj je za tu priliku bio James Earl Jones, a predstava je izvedena u humanitarne svrhe, što je i inače, zbog specifičnog zahtjeva autora da se tekst čita, čest slučaj.

Pisma dvaju likova, Melisse Gardner i Andrewa Makepiecea Ladda III., koja se čitaju kroz komad, pripovijedaju povijest njihovih želja, snova, ambicija i razočaranja od djetinjstva do poodmakle dobi, a tek na kraju Melissa i Andrew ustanove kako su to zapravo bila – ljubavna pisma...

Zvjezdanim glumačkim postavama pridružuju se Ana Karić i Boris Buzančić, a vidjeti ih možete na Sceni Gorica.

One Response

  1. Ako niste znali predstavu su godinama u produkciji Teatra u gostima igrali Ana Karić i Relja Bašić. Malo je čudno da to nije spomenuto.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE