Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Knjige za lutkare

Knjige za lutkare

U sklopu programa 45. Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF-a, predstavljena je zbirka igrokaza 'Noina mačka i drugi igrokazi' i 'Puna vreća laži', autorice Sanje Lovrenčić, ali i dva izdanja UNIMA-e.
Share on facebook
Share on twitter

Mala zvona i drugi igrokazi (2010.) zbirka je šest kratkih igrokaza odabranih i dramatiziranih prema pričama iz svjetske folklorne baštine, dok se šest priča sadržanih u Punoj vreći laži (2011.) temelji na pričama iz hrvatske folklorne baštine.

Priče su koncipirane kao predlošci za dječju scensku igru i upotpunjene vrlo preciznim didaskalijama, te pogovorom u kojemu se naglašava ideja proširenja i prilagođavanja tekstova. Za ilustracije Ivane Guljašević Noina mačka je uvrštena među finaliste nagrade Lice knjige 2010. za najbolji grafički dizajn i ilustraciju knjiga u kategoriji oblikovanja naslovnice, a knjiga je 2010. nagrađena i nagradom Grigor Vitez za tekst, dok je Ana Kadoić za naslovnicu Pune vreće dobila nagradu Lice knjige. Obje su knjige objavljene u izdanju nakladnika Mala zvona.

Autorica Sanja Lovrenčić kazala je kako se u odabiru povodila isključivo za osobnim afinitetima, birajući one priče koje su joj se činile duhovitima, zabavnima i zanimljivima.

Organizatori su podsjetili i na tri međunarodna izdanja jedne od najstarijih svjetskih organizacija kazališta lutaka L'Union Internationale de la Marionnette (Unima), namijenjena svima koji se bave lutkarskim oblikom kazališnog izričaja.

Svjetska enciklopedija lutkarske umjetnosti izdana na francuskom jeziku povodom 80. obljetnice od osnutka te organizacije 2009., plod je više od 20-godišnjeg rada na prikupljanju podataka. Zbirka sadrži oko 1200 članaka više od 250 autora iz čitavog svijeta u kojima govore o svojim lutkarskim izričajima, najznačajnijim autorima, lutkarskim tehnikama, stilovima i tradicijama, osobnostima, načinima rada itd. Članci su podijeljeni po državama i ilustrirani s više od 400 fotografija i crteža.

Snaga lutke (2012.) publikacija je Unima-ine Komisije za obrazovanje, razvoj i terapiju, a bavi se tzv. primijenjenim lutkarstvom, usmjerenim na edukaciju, socijalizaciju, učenje izražavanja, terapijsku uporabu i slično. Publikaciju je na engleskom jeziku uredila Livija Kroflin a sadrži znanstvene, stručne i praktične članke nekolicine autora.

Publikacija Unima-ine Međunarodne komisije za međunarodne festivale sadrži podatke o svim svjetskim festivalima lutkarskog kazališta a namijenjena je lakšem snalaženju sudionika te industrije i svih zainteresiranih za sudjelovanje u takvim festivalima. Od ukupno 461 festivala iz 60 država, Hrvatska ih ima šest.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE