Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [7.9. – 13.9.]

Radio pregled tjedna [7.9. – 13.9.]

Radijska premijera 'Samica' Jasne Žmak, razgovor s Irmom Omerzo, radio-roman Ive Brešana 'Vražja utroba' i 'Lice iza stakla' Zvonimira Bajsića, samo su dio tjedne radijske ponude.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 07. rujna

 

13,30 – 14,30; HR III

DRAMSKI PETAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

ZORAN PILIĆ- DARIO RUKAVINA: „19,5 kilobajta)

Režija. Franka Meštrović

(Premijerno emitirano u emisiji Fantastika u radio drami)

Fantastična pripovijest „19,5 kb“ poigrava se odnosom pisca i njegova teksta ironijski parodirajući opća mjesta pop kulture. Maresca je jedan od junaka  piščeve nedovršene pripovijesti. Zaboravljen i nedovršen Maresca se pretvara u svojevrsnog odmetnika, napušta matičnu pripovijest i poput virusa počinje šetati računalom ulezeći i samovoljno mijenjajući tekstove koje pronalazi u njemu. Pisac, zgrožen nad izmjenama u tekstovima, uz pomoć urednika spas pronalazi u detekstivu za prozu te sva trojica kreću u lov za Marescom.

Metatekstualna parodija kao osnova prozne strukture kroz dramatizaciju Nives Madunić Barišić i režiju Ranke Mesarić u radiofonskoj obradi postaje  zvučni triler u kom glazba, gluma i zvuk  citatnost osnovnoga teksta pretvaraju u dinamičnu i napetu radijsku emisiju.

U glavnim ulogama pojavljuju se Marko Torjanac, Asim Ugljen, Pero Juričić i Ana Maras.

(Premijerno emitirano u emisiji Etnofantastika))

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-ATELJE

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

JASNA ŽMAK: „SAMICE“ – premijera

Režija: Matija Ferlin

Mentorica: Ranka Mesarić

Zamislite jednu kuću.

Zamislite kuću na osami, kuću usred ničega.

Zamislite da je oko nje sve bijelo.

Zamislite da je oko nje samo snijeg.

Zamislite da u njoj žive samo žene.

Zamislite da su potpuno same. Njih devet.

Zamislite da imaju vrt u kojem ništa ne raste.

Zamislite da imaju bunar u kojemu nema vode.

Zamislite.

Radio drama Samice ritmičnost i semantičnost zasniva na izvrnutu redoslijedu riječi u rečenici, od kraja prema početku, a nastala je prema istoimenoj predstavi premijerno izvedenoj 2011. godine u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula, također u režiji nagrađivanog koreografa i redatelja Matije Ferlina.

Mentorica: Ranka Mesarić

 

SUBOTA, 08.rujna

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI  KAZALIŠNI  RAZGOVORI

Voditelj i urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

RAZGOVOR S IRMOM OMERZO

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

VLADIMIR STOJSAVLJEVIĆ: „KRONIKA NESTAJANJA“ – 2. DIO

Režija: Mislav Brečić

Drama Vladimira Stojsavljevića, „Kronika nestajanja“, dio je dramskog ciklusa o obitelji Zrinskih kojeg autor ispisuje već duži niz godina. Četiri drame objavljene i u knjizi „Kronika nestajanja“ svjedoče o opsesivnoj autorovoj temi da Zrinske pokažu u uzročno-posljedičnim povijesnim okolnostima, ali i kao ljude od krvi i mesa koji nose na leđima usud prostora i naroda kojem pripadaju. Metaforičnost sudbine Zrinskih tako isplivava iz majstorskog psihološkog i fabulativnog tkanja. Adaptacija je dramu „prelomila“ na dva dijela zbog njezinog obima, ali i dramaturške ponude u kojoj drugi dio drame je doslovni rasplet političkih igara i dvorske klopke koje smješta bana Petra i Krstu Frankopana u tamnicu.

Redatelj Mislav Brečić okupio je vrsnu ekipu glumaca. U glavnim ulogama Darko Milas kao Petar Zrinski i Anja Šovagović Despot kao Katarina Zrinska. Uz njih nastupaju: Sven Medvešek, Bojan Navojec, Mladen Vasary, Ozren Grabarić, Livio Badurina, Rakan Rushaidat, Petar Cvirn, Maja Katić, Mirta Zečević, Tvrtko Jurić i ostali

 

NEDJELJA, 09.rujna 

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

ANTUN GUSTAV MATOŠ: „ŽIVOT ZA MILIJUNE“

Dramatizacija: Katja Šimunić
Siromašni pjesnik nije nikakvo čudo, ali bogati pjesnik ne samo da izaziva pozornost nego stječe neviđenu popularnost. Iznenadno nasljedstvo iz Pariza pokrenut će niz smiješnih situacija, ali i matoševski precizno razotkriti pohlepu i dvoličnost provincijskih tzv. stupova društva. Moderna režija i dramatizacija Katje Šimunić otvara ovo pitanje kao vječno, a na površinu izvlači svu njegovu dubinsku satiričnost.

13,15-13,55; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

VLADIMIR NAZOR: “HALUGICA”
Adaptacija: Ljiljana Filipović

Režija: Tamara Srkulj

Ove nedjelje jedna od radio-igara snimljenih još sedamdesetih godina. Klasična u najboljem smislu te riječi dramatizacija i režija Tamare Srkulj uz istančanu radijsku interpretaciju Izeta Hajdarhodžića čini od “Halugice” igru koja nas podsjeća na sve slojeve i motive Nazorovog pjesništva i pripovjedačkog umijeća.

***

RADIO-IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE:

Branko Maleš: „MALA NEVJESTA U KADULJI“

Režija: Stephanie Jamnicky

 

PONEDJELJAK, 10.rujna

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 20. do petka, 24.08.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

IVO BREŠAN: „VRAŽJA UTROBA“  - 1. dio

Dramatizacija i režija: Jasna Mesarić

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

FILIP ŠOVAGOVIĆ: “2001.”

Režija: Filip Šovagović

 

UTORAK, 11. rujna 2012.

 

18,00 – 19,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

VESNA DOMANY-HARDY: “ ŽIVOT JE SAN – PRIČA O VERI MORRIS“

Priča o Veri Morris – Vesne Domany Hardy – priča je o Veri rođenoj Huhn koja je iz svog rodnog Zagreba dospjela u London tjerana vjetrovima povijesti. Ona je sporedno lice povijesti i spada, poput većine nas, među one kojima se povijest poigrava, ali njezin neporeciv šarm i glazbena osjećajnost ostavili su duboki trag u svima koji su je poznavali i voljeli.

 

22,03 – 22,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI  RAZGOVORI

Voditelj i urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

RAZGOVOR S IRMOM OMERZO

 

22,40-23,25; HR II

RADIO-NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

EDGAR WALLACE: „GRIMIZNI KRUG“ – 2. DIO

Prijevod i dramatizacija: Igor Suljagić

Režija: Mislav Brečić

U Engleskoj se pojavio zločinac prozvan Grimiznim Krugom koji je osnovao savršenu organizaciju, okupivši mnogobrojne suradnike koji se međusobno nikad nisu upoznali. Njegova najdraža metoda sastoji se u otkrivanju osobe kojoj je žurno potreban novac ili koja je potajice prekršila zakon i živi u strahu da će njezin zločin biti otkriven. Kad bi istražio kako se neki uglednik ili prijestupnik nalazi na samom rubu propasti i da je prema tome kucnuo najpovoljniji trenutak da ga pridobije za sebe, on bi ga pozvao na tajnoviti razgovor u automobilu. Zatim slijede ubojstva… Prvi dio dramatizacije romana “Grimizni krug” Edgara Wallacea poslušajte u redovitom terminu emisije Napetica iliti krimić, u utorak u 22 sata i 40 minuta..

 

SRIJEDA, 12. rujna

 

13,30 – 14,30; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

PORTRET REDATELJA TOMISLAVA RADIĆA

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

Režija: Dragutin Klobučar

Svijet neke buduće vječne sadašnjosti je svijet hologramske iluzije. Ljudi su tek nebrojni preživjeli primjerci izumrle vrste. Odlučujući dijalog vodi se između čovjeka i kompjutora – između komunikacijskog koda i ljudske osjećajnosti.

****

ETNOFANTASTIKA: Ranka Mesarić: „KRIŽERE“

 

ČETVRTAK, 13. rujna

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

ZVONIMIR BAJSIĆ: “LICE IZA STAKLA”

Jedna od najboljih radiodrama Zvonimira Bajsića u kojoj se ukršta kreacija snažnog literate i izvornog radiofoničara.  Sjećanje na događaje iz mladosti u kojima je pripovjedač  istinsku ljubav zamijenio za noć užitka postaje u „Licu iza stakla“ spoznaja o izdaji vlastitih ideala koja se zauvijek upisala u životnu kartu.

U režiji Jasne Mesarić glavne uloge igraju : Sreten Mokrović, Ranko Tihomirović, Pero Kvrgić, Žarko Savić, Biserka Ipša, Vinko Kraljević i Jelena Miholjević

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI