Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Portret: Miše Martinović

Portret: Miše Martinović

U utorak, 21. kolovoza, u 21 sat, u dubrovačkom Ljetnom kinu Slavica održat će se projekcija dokumentarnog filma 'Portret: Miše Martinović', u produkciji Hrvatske radiotelevizije. Ulaz na projekciju je slobodan!

Ciklus dokumentarnih filmova 'Portreti' namijenjen je ponovnom aktualiziranju i vrednovanju opusa istinskih legendi hrvatske nacionalne kulture. Umjetnici, redatelji, arhitekti, književnici, glumci i ostali velikani kulturne i umjetničke scene, predstavljaju se sami, u prvom licu jednine, a koristi se i bogati arhivski materijal HTV-a od pedesetih godina naovamo.  U produkciji Programa za kulturu HTV-a 2011. godine scenarij je napisala i film uredila Renata Margaretić Urlić.

Portret legendarnog dubrovačkog glumca Miše Martinovića, donosi njegovu životnu priču, vraćajući gledatelja u povijest Dubrovačkih ljetnih igara. Upravo je Martinović jedan od najzaslužnijih za pretvaranje Marina Držića i Ivana Gundulića u naše suvremenike, odnosno utjelovljivanje riječi dubrovačkih klasika na suvremenoj kazališnoj sceni. U prisjećanju na golemi popis odigranih uloga, Martinović je odabrao tek neke, tvrdeći kako je na stotine stranica izgovorenih tekstova, jednostavno 'iz glave brisao'. Šetajući međutim, po bivšim pozornicama Igara, s istim je žarom izgovarao Držićeve tekstove i evocirao Gavelline upute.

Uz pronađene ulomke legendarnih predstava, Martinović se prisjeća i rada s redateljima, čija su imena također upisana u kuću slavnih umjetnika hrvatskog glumišta, od spomenutog Branka Gavelle i Koste Spaića, preko Božidara Violića, do Joška Juvančića, Georgija Para, Ivice Kunčevića i Tomislava Radića

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE