Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [10.8. – 16.8.]

Radio pregled tjedna [10.8. – 16.8.]

U tjednoj radio ponudi našli su se, među inim, Frieda, Čoban i zmija, Paravan pakla, Avantura Arsena Lupina i Kolarovi ...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 10.kolovoza

 

13,30 – 14,30; HR III

DRAMSKI PETAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

GEORGINA KAYSER SOBJESKA: “SVAKO DJELO DOĐE NA VIDJELO” – 1.DIO

Režija: Biserka Vučković

(Premijerno emitirano u emisiji Radio-scena)

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-ATELJE

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

NATAŠA ANTULOV: „Š. Š.“

Režija: Petar Vujačić

Drama Šššš odgovor je na zapažanje mađarskog pisca Imrea Kertésza koji kaže sljedeće: “Ako postoji takva stvar kao što je sloboda, onda ne postoji sudbina.“ I obrnuto - ukoliko postoji nešto kao sudbina, utoliko ideja slobode volje postaje potpuno besmislena. Pitanje koje je nužno postaviti u okolnostima koje generiraju ovu dilemu jest: kako tretirati odgovornost pojedinca?, kaže o svom dramskom prvijencu studentica dramaturgije Nataša Antulov. Šššš progovara o jednome od najprešućivanijih zločina Domovinskog rata – o masovnim silovanjima, kroz iznimno minimalistički stil pisanja koji priziva utjecaj Ágote Kristóf.

Redatelj Petar Vujačić ovu duo-dramu smješta u zagrobni svijet u kojem se jedan te isti događaj ponavlja u nedogled, a uloge zločinca i žrtve isprepliću se i zrcale jedna u drugoj.

Glume: Alma Prica i Frano Mašković

 

SUBOTA, 11.kolovoza

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI PLESNI RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditeljica i autorica: KATJA ŠIMUNIĆ

RAZGOVOR S  IRENOM MILOVAN

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

GASTON LEROUX: „UKLETI NASLONJAČ“

Prijevod, dramatizacija i režija: Jasna Mesarić

Francuskoga književnika Gastona Lerouxa (1868-1927), slavnoga po romanu „Fantom iz opere“, večeras ćemo upoznati kao kriminalističkoga pisca s odlikama fantastičnoga, ali i političkoga. Napetica koja se tka oko jednog slobodnog mjesta u Akademiji najuglednijih i najpametnijih glava Francuske nastala je dramatizacijom kod nas neprevedenog Lerouxova kratkog romana naslova „Ukleti naslonjač“. Akademici, tajnici, njihove sluškinje i supruge u vrtlogu su neobjašnjivih smrti koje snalaze svakog onoga koji se odluči kandidirati za slobodno mjesto u Akademiji odnosno zasjesti u - „ukleti“ stolac.

 

NEDJELJA, 12.kolovoza

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

SAKI: „KONJ“
Redatelj: Jasna Mesarić
Hector Hugh Munro rođen 1870., umro 1916. poznatiji kao Saki, britanski je autor kratkih priča uvijek na rubu crnoga humora. Branka Žodan  Sakijevu pripovijest dramatizira klasičnim načinom bez mnogo pomaka i odmaka. Karakteri su poput likova animiranih filmova - plastični, jasni i precizni. Humor situacije te očekivani obrati i ishodi neće umanjiti zadovoljstvo slušanja

 

13,15-13,55; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ: “ČUDNOVATE ZGODE ŠEGRTA HLAPIĆA” – I dio

Dramatizacija: Ljubo Pauzin

Režija: Biserka Vučković

Malen kao lakat, veseo kao ptica! Šegrt Hlapić se i danas dokazuje kao dječji junak naših dana. Međutim radijska verzija evergrina Ivane Brlić-Mažuranić do u tančine prati roman kako u strukturi tako i u činjenici da je glavni junak, mali šegrt, dijete! Da bi ove zadatosti ispratio Ljubo Pauzin (pjesnik, pisac za djecu i urednik

dokumentarne radio-drame na HR-u) dramatizira roman u dva dijela. Također zadržava naratora komentirajući ga kao samu spisateljicu (u ulozi Ivane Brlić-Mažuranić glumica Marina Nemet). Preplićući narativno i dramsko Pauzin prati sve dane u kojima Hlapić stječe vrlo važna iskustva i radi samo za cjelinu neophodna sažimanja.

Režija je povjerena majstoru dječje radio-igre, doajenu Dramskog programa HR, Biserki Vučković koja je neke od svojih najboljih uradaka napravila baš u ovom žanru imajući sluha i strpljenja glavne uloge povjeravati djeci.

***

KUTIĆ POEZIJE

PAJO KANIŽAJ: „ČUDO U DJETETU, PAVAO I NJEGOV GLAVAO, PREDŠKOLSKI GORAN“

Režija: Stephanie Jamnicky

 

PONEDJELJAK, 13.kolovoza

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 13. do petka, 17.08.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

HRVOJE HITREC: «KOLAROVI»

Adaptacija: Ivan Vulić

Režija: Stephanie Jamnicky

U romanu «Kolarovi» autor Hrvoje Hitrec usredotočuje se na slikanje triju naraštaja zagrebačke građanske obitelji Kolarovih, ali s nakanom da opisom njihovih sudbina složi i mozaik političke povijesti Hrvatske od kraja dvadesetih godina do završetka Domovinskog rata.

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

TENA ŠTIVIČIĆ: “NEMREŠ POBJEĆ OD NEDJELJE” 

Režija: Mislav Brečić

Obični prizori iz svakodnevnog života dvoje mladih ljudi – njihove romance, traženja, tulumi, nesporazumi – zahvaljujući duhovitom verbalnom diskursu, obojenom urbanim slengom i intrigantnoj montaži materijala, postaju u ovoj “monodrami za dva lica” predtekstom za napetu i atraktivnu dramu prepoznatljivih trendovskih ishodišta.

 

UTORAK,  14.kolovoza

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI PLESNI RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditeljica i autorica: KATJA ŠIMUNIĆ

RAZGOVOR S  IRENOM MILOVAN

 

(18,00 – 19,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

JELENA OBRADOVIĆ: „DANČE, MILOSTI PUNE“

Dokumentarni radijski zapis "Danče milosti pune" nastao je u prigodi obilježavanja 550. obljetnice odluke Senata Dubrovačke Republike o izgradnji lazareta i crkvice Gospe od milosti na Dančama. Lazaret se kasnijih godina preselio u istočni dio Grada, a dumne na Dančama ostaju čuvaricama crkve i groblja. Od početka 18. stoljeća, zajednica živi duhovnu baštinu svetoga Franje, a ovodobni Dubrovnik u časnim Sestrama franjevkama od bezgrešnog začeća prepoznaje vjerodostojan trag svoje duhovne ali i svjetovne tradicije. Zvona crkvice sv. Marije na hridima Danača i danas pozdravljaju brodove u prolazu, a kapetani im uzvraćaju brodskim sirenama i zahvalom za njihov zagovor, koji ih prati morima svijeta. Božidarevićev triptih koji krasi oltar crkve, kontemplativni đardini vrijednih sestara, neposredna blizina Lovrjenca, pogled na morsko plavetnilo i ljeti omiljeno kupalište Dubrovčana na stijenama podno samostana i danas isprepliću vremeplovski suzvuk sjete, nostalgije, tradicije, vjere sa datostima svakodnevlja gdje Danče sa svojim sestrama franjevkama ostaju prizivom molitve i danas, toliko stoljeća nakon, milosti pune.

 

22,40 – 23,25; HR II

RADIO-NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

MAURICE LEBLANC: “AVANTURA ARSENA LUPINA”

Prijevod: Milena Bekić-Milinović

Radio-prilagodba: Katja Šimunić

Režija: Jasna Mesarić

Kultni lik romantičnog lopova-džentlmena očarat će slušatelje u radio-napetici iliti krimiću „Avantura Arsena Lupina“. U iznimno zanimljivoj redateljskoj zamisli Jasna Mesarić je spojila popularni francuski lik s pjesmom našega Arsena Dedića, posvećenoj tom junaku koji je „krao srca otmjenih dama i poklanjao ga siroticama“. U ulozi Arsena Lupina briljira Mladen Vasary. Ulogu simpatičnog, okradenog kipara glumi Zvonimir Zoričić, njegovu lijepu kćer Barbara Prpić Biffel, uvijek zaposlenog inspektora Marescota Davor Borčić, a mladog pomoćnika Jacoba, fasciniranog svojim gazdom Lupinom, Petar Leventić. Glazbeni je urednik Žarko Joksimović, a suptilnu zvučnu teksturu je oblikovala ton-majstorica Lana Deban.

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

 

SRIJEDA, 15.kolovoza

 

13,30 – 14,30; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

ONI KOJI DOLAZE : MARIO MIRKOVIĆ

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

RYUNOSUKE AKUTAGAWA: «PARAVAN PAKLA»

Prijevod: Vladimir Devide

Dramatizacija: Mate Ganza

Režija: Petar Vujačić

Sve što je prekomjerno izvrće se u svoju suprotnost, pa tako ljepota prelazi u užas. Ljepota je strašna. Slikar koji je do te mjere opsjednut svojim djelom da je za njega spreman žrtvovati ljudski život, na kraju uništi vlastiti. Želeći što vjernije naslikati prizor iz pakla, slikar Yoshihide traži da mu pred očima spale kočiju u kojoj je živa žena. Ali ne zna da je Veliki knez, da bi se osvetio, u kočiju dao zavezati njegovu voljenu kćerku.

****

ETNOFANTASTIKA: „ČOBAN I ZMIJA“

Dramatizacija: Nedjeljka Lambaša Milanov; Režija: Darko Tralić

 

ČETVRTAK, 16.kolovoza

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

FRANZ KAFKA: “FRIEDA”

Dramatizacija: Mate Ganza

Režija: Mislav Brečić

«Zamak» F. Kafke, klasičan roman svjetskog proznog moderniteta, za radio je adaptirao i dramatizirao poznati hrvatski pjesnik i radio-dramaturg Mate Ganza, naslovivši ga pritom po glavnom ženskom liku poznatog groteskno-apsurdističkog teksta. Ganza je, usput, dosad za radio priredio brojna Kafkina djela, kao dakako i djela drugih svjetskih klasika.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI