Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [27.7. – 2.8.]

Radio pregled tjedna [27.7. – 2.8.]

Na radio-repertoaru vas očekuju portret Hane Hegedušić, premijera 'Nestanka čudotvorne ikone', radio-roman je 'Simurg' Standa Andrića, a tu je sva sila repriza, među kojima i ona drame o ratnom dnevniku Pave Urbana...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 27.srpnja

 

13,30 – 14,30; HR III

DRAMSKI PETAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

IVA NERINA SIBILA: „KRALJICA I LOVAC“

Režija: Katja Šimunić

(Premijerno emitirano u emisiji Radio-igra)

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-ATELJE

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

DUBRAVKO MIHANOVIĆ: „ETRURSKA PISMA“

Jedan od naših najznačajnijih dramatičara mlađe/srednje generacije ujedno je i izvrstan pjesnik, poetska duša što senzibilnim pipcima upija svijet. U Etrurskim pismima, koja su pisana poput dnevničkih zapisa, Mihanović vodi izmaštani dijalog pun ljubavi sa svojim tromjesečnim sinom. Boraveći u središnjoj Italiji, nekadašnjoj antičkoj Etruriji, ovaj nadareni pjesnik uvodi nas u nevino osjećanje idiličnog supostojanja čovjeka i Svijeta. Dubravko Mihanović, glumac Rakan Rushaidat, skladatelj Stanislav Kovačić, ton majstorica Lana Deban i redatelj Mislav Brečić čiji se senzibilitet skladno upotpunjuje s piščevim te minimalistički precizno plete zvučno savršeno skladnu i promišljenu strukturu, nude nam pola sata vrhunske ljepote i nježnosti, daleko od svjetskih boli, od ratova, razaranja, svađa, kiča i neukusa. Nude nam jednu od oaza duhovnog punjenja na koje sve češće zaboravljamo u današnjem svijetu te je ovakvo podsjećanje na njih utoliko značajnije.

 

SUBOTA, 28.srpnja

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI FILMSKI RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditelj i autor: DAMIR RADIĆ

RAZGOVOR S NIKICOM GILIĆEM

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

KAZIMIR KLARIĆ: «BILI SMO U EUROPI»

Redatelj: Dejan Šorak

Povijesna groteska Kazimira Klarića, utemeljena na stvarnom sudjelovanju Trenkovih pandura na strani austrougarske monarhije u ratu s pruskim kraljem Friedrichom II, već se samim naslovom, kao i neslavnim krajem baruna Trenka, igra pa i ruga s nastojanjima da hrvatska država svakako uđe u Europu jer smo, kako ironično, ohlađeno i cinično kaže autor, tamo već bili...

U načelu su mali narodi u spletkama moćne Austrougarske bili dakako izigrani nakon što su u nekoj povijesnoj epizodi poslužili svojoj trenutačnoj svrsi, pa autor i nehotice nudi aktualnu paralelu koja se sama nameće sadašnjim inzistiranjem na što bržem uključivanju u europske integracije. Dakako, nije riječ o realnom ulasku u Europu nego o neslavnoj pouci povijesti kad je riječ o velikim i malim narodima pa groteskno-farsičnu komediju Kazimira Klarića možemo primiti i kao gorko-duhovito podsjećanje na dosadašnje izlete hrvatskog naroda u veliki svijet, s nadom da će početak 21. stoljeća ipak biti plodniji od prošlosti...

 

NEDJELJA, 29.srpnja 

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

H.H.MUNRO – SAKI: „VOL U VRTU“

Prijevod i dramatizacija: Branka Žodan

Režija: Mislav Brečić

Izvanredno duhovita, suptilna komediografska skica „Vol u vrtu“ nastala dramatizacijom pripovijetke britanskoga pisca Hectora Hugh Munroa poznatijeg pod pseudonimom Saki (1870-1916) tematizira bračni život provincijskoga engleskog para i upad ekscentričnoga slikara u njihov salon. U prijevodu s engleskoga i dramatizaciji Branke Žodan te lucidnoj režiji Mislava Brečića, svoj raskošni glumački talent iskazuju Matija Prskalo u ulozi Adele Pingsford, Mladen Vasary u ulozi njezina muža i Sven Medvešek kao poznati slikar goveda Theophil Eshley.

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

 

13,15-13,55; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

JULES VERNE: „40 000 MILJA POD MOREM“

Prema prijevodu Petra Mardešića

Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj

Režija: Petar Vujačić

Ovaj avanturistički i fantastični roman po svojoj planetarnoj popularnosti gotovo da je ikona obimnog i na raznim nivoima bogatog opusa Julesa Vernea. Zanimljiv kao tehnološka vizija mogućnosti čovjeka da osvoji morske dubine, ali intrigantan kao prirodoslovna pretpostavka što se u oceanskim dubinama krije bio bi danas u doba BBC-ijevih dokumentaraca i raznih tehničkih postignuća nadživljen da u sebi ne krije veliku temu osvete i bijega od zapadne civilizacije. Zagonetka koju krije junak, kapetan Nemo, u ovom romanu se počinje otvarati poput školjke bisernice čiji sjaj je zanimljiv naraštajima od devetnaestog do, evo, dvadeset i prvog stoljeća.

U zvukovno bogatoj režiji Petra Vujačića i radiofonskoj obradi ton majstora Vite Gospodnetića, radio drama nastala kao dramatizacija ovog romana zadržava osnovni kostur fabule i pokušava pomiriti epizodijsku prirodu romana s dramom glavnih lica.

 

PONEDJELJAK, 30.srpnja

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 30.07. do petka, 02.08.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

STANKO ANDRIĆ: „SIMURG“

Dramatizacija i režija: Petar Vujačić

Lirsko-filozofični – introspekcijski i nefabulativni – roman Stanka Andrića pripada vrhu hrvatske suvremene proze. Klasifikaciju literarnog rada mlađeg slavonskog pisca, i poznatog povjesničara i znanstvenika, o inače iznimnom autorovu radu vezanu uz isključivo slavonski književni standard držimo naime preuskom i u osnovi netočnom. Prethodne (nagrađene) Andrićeve knjige („Slavonija u sedam požara“;, „Dnevnik iz JNA“...) izazvale su, primjereno interesu za domaću književnost u načelu, izniman odjek pa se uz marljivog i vrlo obrazovanog mlađeg povjesničara podrijetlom iz Slavonije, bez uobičajena kritičkog pretjerivanja, može pridodati i vrijednosna oznaka jednog od najzanimljivijih suvremenih hrvatskih prozaista, doduše pomalo samozatajne naravi.

Iz fokusa dječaka (kasnije i mladića) koji senzibilno, nevino i inteligentno prati mentalističke mijene Slavonije u podužem vremenskom odsječku, kao i iz vizure djeda kao moralne vertikale dugog i poštenog života u slavonskoj ravnici, čitatelj prati donekle i fabulacijske ali još više filozofično-mentalističke promjene u pejzažnom, školskom, kulturnom i ideologijskom smislu Slavonije u više desetljeća. Tako izveden mnogostruki portret slavonskog dijela Hrvatske dugo nije ponuđen hrvatskom čitatelju, sada i radijskom slušatelju.

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

RADE JARAK: „DUŠA OD KRUMPIRA“

Dramatizacija: Hrvoje Ivanković

Režija: Ranka Mesarić

Dubrovnik, 1949. Devetnaestogodišnji Mirko proživljava neobičnu ljubavnu dramu, razapetu između realnosti i fantazije, te u sjeni turbulentnih političkih događaja koji prijete da ugroze  sigurnost njegove obitelji, potomaka stare dubrovačke vlasteoske loze.

Radio-drama Duša od krumpira napravljena je prema romanu Rade Jarka, objavljenom 2005., a u glavnim ulogama nastupaju Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Maro Martinović, Marinko Prga i Nikša Butijer.

 

UTORAK, 31.srpnja

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI PLESNI RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditelj i autor: DAMIR RADIĆ

RAZGOVOR S NIKICOM GILIĆEM

 

18,00 – 19,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

HRVOJE IVANKOVIĆ: „OVO JE RATNI DNEVNIK. IZVJEŠTAVA PAVO URBAN“

Dubrovački fotograf Pavo Urban poginuo je prije više od dvadeset godina, točnije 6. prosinca 1991, dok je snimao barbarsko granatiranje svog rodnog grada. Dvadesetak dana poslije Urbanove pogibije njegova djevojka Mara Bratoš, koja se tada školovala u Americi, dobila je Pavovo posljednje pismo, napisano u obliku ratnog dnevnika. Dokumentarna radio-drama Hrvoja Ivankovića priča je o tom neobičnom dokumentu i s njim povezanom nizu događanja.

UREDNIK: LJUBO PAUZIN

 

22,40 – 23,25; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

LADA MARTINAC-KRALJ: „BRODOVI OVDJE VIŠE NE PRISTAJU“

Režija: Jasna Mesarić

 

SRIJEDA, 1.kolovoza

 

13,30 – 14,30; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

ONI KOJI DOLAZE : HANA HEGEDUŠIĆ

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

DAVID ZANE MAIROWITZ: „ONA KOST“

Prijevod: Petar Vujačić

Režija: Ranka Mesarić

****

ETNOFANTASTIKA: „KRUH OD BALIGE“

Dramatizacija: Nedjeljka Lambaša-Milanov; Režija: Darko Tralić

 

ČETVRTAK, 2.kolovoza

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

MIROSLAV PENDELJ: „NESTANAK ČUDOTVORNE IKONE“ (premijera)

Režija: Stephanie Jamnicky

Komički dramolet napisan svedenim stilom koji je zaštitni znak autora Miroslava Pendelja. Autor se poigrava vrstom detektivske priče i skiciranjem karaktera na kojima se onda temelji duhovitost i niz obrata. Režija Stephanie Jamnicky glavne uloge je dodijelila Draženu Bratuliću i Dušku Modriniću.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI