Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [15.6. – 21.6.]

Radio pregled tjedna [15.6. – 21.6.]

Iz najnovije radijske ponude izdvajamo: razgovor s Russelom Maliphantom, 'Život u sjeni banane', radio-roman 'Sat pjevanja' i premijerno emitiranje drame 'Ništa osobno'.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 15.lipnja

 

13,30 – 14,30; HR III

DRAMSKI PETAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

Petar Vujačić : STRAHOTNA POVIJEST VIKARA IZ VEILBYEA

Režija: Petar Vujačić

Autorska napetica Petra Vujačića «Strahotna povijest vikara iz Veilbyea » zasnovana je na duljoj pripovijetci  Steena Steensena Blichera «Vikar iz Veilbyea » (1829.), koja se smatra prvom danskom kriminalističkom prozom. Steensen u formi  dnevničkog iskaza suca Erika Sorensena ispisuje fikciju temeljenu na istinitoj priči o smrti sluge Nielsa Bruusa  u Veilbyeu 1626., a Petar Vujačić u dijalogu s poetičnim i uznemirujućim  Steensenovim iskazom, u suradnji s glumcima Zadarskog kazališta lutaka, Draganom Veselićem, Gabrijelom Meštrović-Maštruko, Sanjom Zalović i Josipom Mihatovim, te u suglasju s ton-majstorom Mirom Pijacom ostvaruje suvremen radiofonijski  krimić.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

KARL GEORG BÜCHNER: „LENZ“

Njemački pjesnik i dramatičar Jakob Michael Reinhold Lenz bio je sin iznimno strogog pijetističkog župnika pod čijim je odgojem stasao u plahog mladića sklonog samopredbacivanju i pomislima na smrt. Studirao je teologiju, no već nakon godinu dana prekinuo je studij, zbog čega je otac prekinuo svaki kontakt s njime. Lenz je ušao u cijenjene književne i intelektualne krugove, postao je pripadnikom Sturm und Dranga i intenzivno se družio s Goetheom koji mu je postao umjetničkim uzorom. Sa nepune se 23 godine prvi puta manifestiralo Lenzovo psihičko oboljenje – on tada doživljava fizički i živčani slom. Umro je u 42. godini od srčanog udara.

 

SUBOTA, 16.lipnja

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI PLESNI RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditeljica i autorica: KATJA ŠIMUNIĆ

RAZGOVOR S RUSSELLOM MALIPHANTOM

O predstavi Projekt Rodin koja je premijerno izvedena početkom ove godine u Théâtre National de Chaillot u Parizu i u Sadler'sWellskazalištu u Londonu, a koja je otvorila 29. Tjedan suvremenog plesa u Zagrebu razgovaramo s autorom predstave, britanskim koreografom Russellom Maliphantom.

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

IVAN VIDIĆ: «ŽIVOT U SJENI BANANE»

Režija: Mislav Brečić

 

NEDJELJA, 17.lipnja 

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

IVAN MOKROVIĆ: „ČIČIJEVA SUDBINA“

Režija: Mislav Brečić

Kako će generacijsko nerazumijevanje majke i kćeri ublažiti jedna papigica poslušajte u komediografskom prvijencu Ivana Mokrovića. U suptilnoj režiji Mislava Brečića i izvanredno duhovitoj glumačkoj interpretaciji Nine Erak Svrtan i Maje Kovač, ovu vedru i nepretencioznu komediografsku skicu poslušajte  u redovitom terminu emisije Panoptikum, u nedjelju u 13 sati.

 

13,15-13,55; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

VANJA MATUJEC: „GLJIVAMOBIL“

Režija: Mislav Brečić

Duža pripovijetka “Gljivamobil“ Vanje Matujec ispisana je poetikom koja jako podsjeća na poetiku tvorca Alice, Lewisa Carrolla. Prepuna uvrnutih situacija koje kao da se mogu dogoditi jedino u snu prati put male gljive po jednom meridijanu. Gljiva susreće neobične likove koje autorica boja različitim govorima i piše zvrkaste, ali dramski funkcionalne i razigrane dijaloge. Ludizam Matujčeve ipak ne ostaje sam sebi svrha nego je i edukativan. Najmlađe se želi upozoriti kako na zdrave životne navike tako i na ono što su istinske životne vrijednosti i kako i gdje ih tražiti. Režiju potpisuje ovogodišnji bogato nagrađivan redatelj – Mislav Brečić koji je za radio igru za mlade „Tri mušketira“ dobio dvije nagrade u ovoj godini – onu Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske, i međunarodnu nagradu na festivalu u Bratislavi.

 

PONEDJELJAK, 18.lipnja

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 18. do petka, 22.06.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

NENAD RIZVANOVIĆ: „SAT PJEVANJA“ – I. dio

Dramatizacija: Matko Botić

Režija: Dejan Šorak

Roman Nenada Rizvanovića „Sat pjevanja“ melankolična je priča o obiteljskim, dakako i vlastitim, korijenima u obzoru popularne zabavne glazbe 50-ih godina prošlog stoljeća; na trenutke i istraživalačka, potraga za identitetom smještena je u zavičajnu autorovu Slavoniju i pripadne gradove i gradiće. Uz auru ondašnjih domaćih i inozemnih šlagerskih zvijezda (I. Robić, K. Metikoš, K. Slabinac, sanremovska plejada pjevača i kantautora…) koja uokviruje zanimljivu fabulativnu akciju, provlači se otvorena i nerazjašnjena mogućnost da je mladi glavni junak možda čak i vanbračni sin poznatog domaćeg pjevača, koji – sada kao inozemna hotelska pop zvijezda – najzad stiže u rodni gradić i održava koncert.

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

DORA DELBIANCO: „NIŠTA OSOBNO“ (premijera)

Režija: Darko Tralić

Ana i Katarina dolaze na selo, u posjetu svojoj starijoj sestri Lindi i njenom poludivljem mužu Petru, za kojeg im je lažno javila da je umro. Lindine sestre sa svojim neobičnim karakterima unose dodatnu napetost u bizarnu atmosferu seoske zabiti i njenog doma…

Pisana u registru „novog realizma“, nova drama Dore Delbianco crnohumorni je portret ljudi izgubljenih u vrtlogu života, vremena i svojih osobnih povijesti.

 

UTORAK, 19.lipnja

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

Voditeljica i autorica: KATJA ŠIMUNIĆ

RAZGOVOR S RUSSELLOM MALIPHANTOM

O predstavi Projekt Rodin koja je premijerno izvedena početkom ove godine u Théâtre National de Chaillot u Parizu i u Sadler'sWellskazalištu u Londonu, a koja je otvorila 29. Tjedan suvremenog plesa u Zagrebu razgovaramo s autorom predstave, britanskim koreografom Russellom Maliphantom.

 

18,00 – 19,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

VIŠNJA BITI: „DAJ MI KINO“

 

SRIJEDA, 20.lipnja

 

13,30 – 14,30; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

GLUMAC BORIS PAVLENIĆ

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

ANTONIN ARTAUD-APULEJ: “PSIHA I DRUGA DJELA”

Artaudove tekstove prevela: Marija Bašić

Dramatizacija: Nada Zoričić

Skladatelj: Matej Meštrović

Režija: Jasna Mesarić

Artaud već devetu godinu boravi u umobolnicama kamo je dospio na krajnje sumnjiv način, najvjerojatnije zahvaljujući zakulisnim igrama policije. Ponižavaju ga i muče. Posljednje dvije godine boravi u umobolnici u Rodezu. Njegov psihijatar je doktor Ferdiere koji mu se predstavlja prijateljem, a zapravo ga podvrgava elektro-šokovima. Artaud pokušava obraniti svoj ljudski i stvaralački integritet tako da po sjećanju ispisuje mit o Psihi u čijoj tragičnoj sudbini nalazi paralelu svojoj. On je, kao i Psiha, pobunjenik koji radije prihvaća patnju nego da živi u lažnom raju koji je zapravo stanje duhovnog sljepila. Umjetnikovo stvaralačko ja buni se protiv toga da mu se uskrati pravo na postojanje u užasu svakodnevnice, jednako kao što se Psiha pobunila protiv tabua koji nije smjela prekršiti.

****

ETNOFANTASTIKA: „MISA MRTVIH“

Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj

Režija: Ranka Mesarić

 

ČETVRTAK, 21.lipnja

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

LEONID ANDREJEV: „JUDA ISKARIOTSKI“

Dramatizacija: Iva Gruić

Skladatelj: Davor Rocco

Režija: Dejan Šorak

Igraju: Drago Krča, Nedim Prohić, Kruno Šarić, Slavko Juraga, Željko Šestić, Zvonimir Torjanac i Vlasta Knezović

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE