Naslovnica > PREDSTAVE > Na ljetovanju (st)

Na ljetovanju (st)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Zahvaljujući Maksimu Gorkom, poveći dramski ansambl predvođen redateljskom rukom Janusza Kice, ovogodišnje ljetovanje provodi na Splitskom ljetu.

Utemeljitelj socijalističkog realizma Aleksej Maksimovič Pješkov , poznatiji kao Maksim Gorki, dramu Na ljetovanju dovršio je davne 1904., iste godine kad je preminuo čovjek koji ga je uopće nagovorio da se bavi dramskim pismom - Anton Pavlovič Čehov. Nije stoga slučajno da se Na ljetovanju stoga često naziva najčehovljanskijom od svih drama Maksima Gorkog, a dijelom je i zasnovana na biografskim elementima iz Čehovljeva života. Praizvedena je iste godine kad i Čehovljev Višnjik, a teoretičari kažu da je se može čitati i kao njegov svojevrsni nastavak - na zemljištu posječenog Čehovljeva Višnjika, kod Gorkog su već niknule daće, vikendice - u kojima nova buržoazija ubija vrijeme na - ljetovanju.

Generacija odvjetnika, liječnika, inžinjera (a čiji su roditelji još jučer bili kmetovi) trebala bi biti ona koja će izgraditi Novu Rusiju, no kaže Gorki, jednako su sebični i samoživi kao i njihovi prethodnici, ako ne čak i gori od njih, jer su zapravo bliži needuciranim širokim narodnim masama. Na ljetovanju, koje se zbiva u osvit Velike Revolucije, većina tih novih malograđana igra šah, flertuje, dogovara piknike, a tek u rijetkima od njih počinje vriti bijes protiv cjelokupnog stanja u društvu...

Sam dramski tekst odmah je po nastajanju stekao epitet kontraverznog. Dok su ga jedni doživljavali kao socijalističku propagandu, budući Lenjinov ministar kulture, a tada još samo kazališni kritičar Lunačarski, proglasio ga je remek-djelom, hvaleći njegovu 'kritičku okrutnost'. U europskom je kazalištu isti tekst pak često doživljavan kao test redateljskih sposobnosti baratanja velikim ansamblom, a na kojem su svoje kvalitete u zvjezdane visine katapultirali primjerice Peter Stein (1974. - u dramaturškoj obradi Botha Straussa) i Sam Mendes (1989.).

Na ljetovanju je ujedno bila i posljednja velika ansambl predstava londonskog National theatrea u eri Trevora Nunna, a za čiju je režiju iste godine on dobio i Evening Standard nagradu za režiju. No, sve mu to nije pomoglo da zadrži fotelju u Nationalu na čije je čelo potom zasjeo mega-uspješni Nicholas Hytner. Hoće li pak 'Na ljetovanju' na siti način obilježiti i mandat Milana Štrljića provjeriti možete - na Splitskom ljetu u režiji Janusza Kice.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter