Naslovnica > PREDSTAVE > Razgovori nakon pokopa

Razgovori nakon pokopa

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Da je obiteljska tragedija dobar prigodni poticaj ako želite raskrstiti s 'repovima' iz prošlosti pokazali su već brojni primjeri dramske književnosti, a jedan od njih je i prvijenac Yasmine Reze.
autorski tim funkcija
Dunja Rapićprevoditelj
Antonija Krenautor videa
Dragan Šišaautor videa
Yasmina Rezaautor teksta
Damir Munitićprevoditelj
Damir Munitićredatelj
Damir Munitićscenograf
Damir Munitićautor izbora glazbe
Đurđa Janeškostimograf
Dinka Jeričevićscenograf

Razgovori nakon pokopa bili su prva drama kojom se dotad glumica Yasmina Reza 1987. predstavila francuskoj publici i kao dramatičarka. Drama je, kao i velik broj Rezinih kasnijih tekstova, osvojila prestižnog Molièrea, francusku kazališno-cehovsku nagradu, (svojevrsni ekvivalent NHG-a koji se, doduše, dodjeljuje u ponešto drukčijim kategorijama), a njena autorica danas je poznatija kao spisateljica nego kao glumica iako se glumom i dalje bavi.

Yasmina Reza postavljana je u brojnim svjetskim kazalištima i prevođena na trideset i pet jezika, pa tako i na hrvatski, a prijašnje izvedbe njenih tekstova u Hrvatskoj uključuju 'Art' i 'Život x 3'. Osim već spomenutim Molièreom, nagrađivana je Olivierom, Tonyjem, Evening Standard nagradom, Drama Circle Critics nagradom, te nagradom časopisa Theater Heute za najbolju dramu, što samo potvrđuje njen status kao jednog od najboljih francuskih kazališnih izvoznih proizvoda.

‘Razgovori nakon pokopa’ započinju u trenutku kad se lijes pater familiasa, Simona Weinberga, posipa zemljom, nakon što su na njegovu izričitu želju pokopali na njegovoj vlastitoj zemlji, a ne pored supruge na groblju. Sprovodu prisustvuju djeca Nathan, Édith, i Alex, njhov ujak Pierre i njegova supruga Julienne te Élisa, bivša Alexova ljubavnica koja je zapravo bila zaljubljena u Nathana.

Kroz njihove razgovore rješavaju se problemi iz prošlosti, prisutnost preminulog oca se i dalje osjeća, tenzije rastu, a otkrivaju se i neke davno zakopane obiteljske tajne. Élisa, čije prisustvo samo pogoršava situaciju u kojoj se uopće ne osjeća ugodno, ne može pobjeći – auto joj se pokvari, i prisiljena je s unesrećenom obitelji čeprkati po zajedničkoj prošlosti.

Tako nerazriješeni trokut između Élise i dva brata postaje centralnom opsesijom pri zajedničkom pripremanju obroka, a otkriva se i očeva ljubavna afera...

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE