Naslovnica > PREDSTAVE > Priča o zvuku

Priča o zvuku

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Zvuk je prvo iskustvo vanjskog svijeta što ga djeca percipiraju još u majčinu trbuhu, kao što je zvuk plača novorođenčeta prvi znak njegova dolaska na svijet. Ali i tema nove predstave za najmlađu publiku...
autorski tim funkcija
Norbert Schnellstručni suradnik za MMO
Frederic Bevilacquastručni suradnik za MMO
Julio Frangen fotograf
Klasja Habjanautor grafičkog oblikovanja
Zita Nakić - Vojnovićautor grafičkog oblikovanja
Tatjana Lisacasistent produkcije
Mateja Majerlesuradnik za scenski pokret
SKROZscenograf
Tina Hofmansuradnik za scenski pokret
Saša Fistrićoblikovatelj svjetla
Nora Krstulovićautor
Nora Krstulovićredatelj
Nora Krstulovićsuradnik za scenski pokret
Ivan Marušić – Klifstručni suradnik za MAX
Vedran Peternelautor
Vedran Peternelredatelj
Vedran Peterneloblikovatelj zvuka
Vedran Peternelsuradnik za scenski pokret
Vitomira Lončarproducent
Hana Leticakostimograf
izvođači uloge
Mateja Majerle
Tina Hofman

Mala scena jedino je hrvatsko kazalište koje već cijelo desetljeće producira predstave za najmlađu publiku, onu u dobi od 1.5 do 5 godina. U tom su ciklusu dosad nastale predstave 'Priča o oblaku', 'Priča o kotaču', 'Priča o svjetlu' i 'Priča o vodi', a u sezoni 2013/2014., pridružit će im se i - 'Priča o zvuku'.

'Priča o zvuku' bit će, međutim, možda i najveći izazov u dosadašnjem tijeku serijala 'Priča o...', jer - za razliku od prethodnih nastavka - govori o pojmu koji nema jedinstveno prepoznatljivu i vidljivu materijalnu pojavnost.

Stoga je njezinu realizaciju Mala scena povjerila autorskom kolektivu SKROZ, što ga čine francusko-hrvatski audio umjetnik Vedran Peternel i hrvatska redateljica Nora Krstulović.

SKROZ, naime, u svojim radovima zvuk tretira kao samostalno izražajno sredstvo, bez obzira na to je li riječ o visokotehnološkim projektima poput njihova '@BetaSkroz’, o glazbeno-scenskim atrakcijama poput 'Šuma, drvo, skoro, skroz' ili minimalističkim predstavama za djecu poput ‘Zlatne koke’ ili 'Lasice na tavanu’.

Predstavi ‘Priča o zvuku’, prethodilo je višemjesečno međunarodno istraživanje u koje su Mala scena & SKROZ uključili brojne stručnjake različitih disciplina, kako bi ispitali, ali i potencijalno pomaknuli granice percepcije zvuka i povezanosti iste s drugim osjetilima, te kognitivnim i emocionalnim razvojem u najmlađe publike.

Zahvaljujući tome po prvi će put u kazalištu biti korištena pionirska tehnologija Modularnih glazbenih objekata najglasovitijeg europskog centra za audiovizualna istraživanja - francuskog IRCAM-a (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique), ali interaktivne aplikacije jedne od najuspješnijih hrvatskih start-up kompanija – Myrio. Njezino povezivanje sa baštinom utemeljitelja SUVAG-a, Petra Guberine, omogućili su pak tehnološki partner AVC i  podrška Francuskog instituta u Zagrebu.

Naime, želja je autora da ova istovremeno minimalistička ali i likovno bogata, te izvođački ekspresivna predstava, pronađe jednako uspješne načine komunikacije s čujućom i videćom djecom, kao i s onom koja imaju oštećenja i/ili probleme u razvoju sluha i/ili vida.

Zvuk je prvo iskustvo vanjskog svijeta što ga djeca percipiraju još u majčinu trbuhu, kao što je zvuk plača novorođenčeta prvi znak njegova dolaska na svijet. Tek rođena djeca prepoznaju i umirujuće doživljavaju majčin glas, a već s tri mjeseca poznati zvukovi (koraci, šum vode za kupku i sl) kod njih izazivaju uzbuđenje. U istoj dobi djeca počinju prepoznavati i locirati izvore zvuka i njihovu prostornost, dok će sam prostor vizualno biti u stanju percipirati tek u kasnijoj dobi.

No, svemu tome usprkos -  percepciji samog zvuka, kao i vještini slušanja u djece – suvremeni odgoj pridaje jako malo pažnje, izuzev kad je u pitanju glazba ili pak – priče.

Zvuk je, međutim, daleko više od toga.

Asocijacije što ih zvukovi (u najširem značenju te riječi, uključujući i njihov harmonično organizirani niz, odnosno glazba), izazivaju kod pojedinog slušatelja - daleko su različitije no što je to slučaj s bilo kojom, pa makar i najmaštovitijom reprezentacijom u slici, riječi i/ili pokretu. Njima se može pričati neovisno o jeziku ili podneblju; slikama neusporedivo živopisnijim i dojmljivijim od onih što ih se, pogotovo najmlađoj publici, može ispričati riječima ili (televizijskom) slikom.

Upravo to pokušat će dokazati predstava 'Priča o zvuku', koristeći se različitim zvukovima – od onih djeci poznatih i konkretnih, poput zvukova iz prirode, preko melodija i ritmova, do apstraktnih, odnosno umjetno stvorenih.

'Priča o zvuku' bit će, nadaju se autori, jedna od prvih lekcija vještine koja nam je svima prijeko potrebna – one slušanja. Svijeta koji nas okružuje, drugih i drugačijih, ali i sebe samih.

Predstava je nastala uz potporu Ministarstva kulture RH i Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, te Francuskog instituta u Zagrebu.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE