Naslovnica > VIJESTI > PLES > East Dance Academy u Zagrebu

East Dance Academy u Zagrebu

Višegodišnji istraživačko-edukacijski projekt s ciljem revalorizacije povijesti plesa u Istočnoj Europi bogatim se programom predstavlja u Teatru &TD.
Share on facebook
Share on twitter

East Dance Academy

Projekt 'East Dance Academy' podnaslovljen pitanjima 'Što afirmirati? Što izvoditi?', okupljajući niz međunarodnih institucija i inicijativa, zapravo predstavlja pokušaj da se o plesu misli prvenstveno kao o sociološkoj i kulturnoj, a ne isključivo estetskoj kategoriji. Naglasak je na istraživanju i rekonstrukciji povijesnih trenutaka u umjetnosti i umjetničkih produkcija u kojima je suvremeno (zapadnoeuropsko) koreografsko mišljenje probijalo unatoč nepostojanju institucionalne podrške.

Petodnevni program (29. listopad – 02. studeni) predstavljanja EDA u Zagrebu sastavljen je od niza izvedbi, prezentacija, projekcija i predavanja.

29.10. / 18h
Teatar &TD / Polukružna dvorana

Projekt Samoupravni obrazovni sistemi u umjetnosti TkH-a (Teorije koja Hoda), u suradnji s galerijom Kontekst iz Beograda i PAF-om iz St. Ermea, zamišljen je kao otvoreni sistem znanstvenog istraživanja, teorijskih i praktičnih javnih akcija (javni satovi), prezentacija i proizvodnje tekstova koji razvijaju praksu post-pedagogije u području teorije umjetnosti, studija kulture, kulturnog aktivizma i obrazovnih metoda.

29.10. / 20h i 31.10. / 21h
Teatar &TD / Velika scena

Uzimajući za polazište koncept Satiejeve furniture glazbe, te nastavljajući iskustva stečena radom na predstavi 'Stvarajući Eve', predstavom 'Salon' izvođački kolektiv OOUR vraća izvedbu iz sfere afektivnog u sferu manualnog rada, koristeći se plesom koji uvijek ostaje u funkciji promišljanja izvedbe kao niza jednostavnih izvedbenih aktivnosti koje ne stvaraju neki drugi oblik estetskog proboja.

30.10. / 17h
Teatar &TD / Polukružna dvorana

Rad Ane Vujanović i Saše Asentića 'Tigrov skok u povijest' (evakuirana genealogija) sastoji se od video intervjua i dokumentarnih materijala, sa ciljem rekonstrukcije domaće plesne scene – koju posjetitelji mogu ispisivati na ponuđenoj mapi.

30.10. / 20h
Teatar &TD / Velika scena

Saša Asentić novo je ime na međunarodnoj umjetničkoj sceni i prvi put se predstavlja svojim projektom u Zagrebu. Performansom 'Moja privatna biopolitika' gostovao je na najvažnijim europskim festivalima.
'…Pitanja kojima se u svom radu bavimo proizlaze iz problema pozicioniranja u odnosima globalnih i lokalnih biomoći i biopolitika plesa, danas, u Srbiji. Kako tu locirati 'vlastiti (privatni i javni) specifikum'? I što s njim činiti imajući u vidu tenzije između lokalnih ideologija i globalnih očekivanja (od tih ideologija): evakuirati ga iz rada radi uspješne komunikacije (ili koketiranja?) s globalnim, a to znači zapadnim, trendovima u koje taj specifikum nije uključen; ili na njemu zasnivati rad i po cijenu neuspjeha, tj. isključivanja iz pojmovno-programske mape međunarodne scene?...'

31.10. / 18h
mama club

Janez Janša prezentirat će proces transponiranja performansa 'Krst pod triglavom' u oblik kompjuterske animacije, koncentrirajući se pri tom na transpoziciju kazališne logike u logiku kompjutorski generirane slike.

31.10. / 20h
Teatar &TD / Velika scena

Mette Ingvartsen u projektu '50/50' /naslovna/ bavi se ekstremnim i spektakularnim izrazom kao fizičkim praksama umjesto uobičajenog psihološkog motiviranja. Pokreti proizašli iz jasno kodiranih situacija poput rock koncerta, opere ili cirkuskog broja procesuirane su do svojevrsne deformirane ekspresivnosti.

projekcija 2.11. / 19h
Teatar &TD / Polukružna dvorna

izvedba / 2.11. / 20h
Teatar &TD/ Velika scena

Projekcijom filma snimljenog u koprodukciji s PerformingArtsForumom 'Making of... Memories are made of this...' BADco. najvaljuje u izvedbu istoimene predstave kojom nam kroz formu izvedbene bilježnice, približava mehanizme zaboravljanja, emotivne potrošnje i prisjećanja na trenutke i prostore koji su prazni ili ih nikad nije ni bilo.

5.11. / 10.30h
Akademija dramske umjetnosti / Gundulićeva 28 (dvorište Evangeličke crkve) / dvorana 4

Završno događanje ovogodišnjeg predstavljanja East Dance Academy projekta bit će predavanje 'In the Making of the Making of: The Practice of Rendering Performance Virtual' u kojem će Bojana Cvejić otvoriti i analizirati koncepte edukacije, produkcije znanja, procese kolektivnog stjecanja znanja, modela samostalnog radnika (freelance worker) itd. te preispitati navedene karakteristike kao socijalne vrijednosti unutar političke uloge umjetnosti u suvremenom društvu.

Projekt nastaje u suradnji slijedećih organizacija: Maska (Ljubljana), Tanzquartier (Beč), Nacionalni plesni centar (Bukurešt), CDU - Centar za dramsku umjetnost (Zagreb)
Partneri: Teorija koja hoda (Beograd), INPEX (Stockholm), Art-radionica Lazareti (Dubrovnik), Kanuti Gildi (Tallin)

Projekt nastaje uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE