15. FAKI

Festival alternativnog kazališnog izričaja održat će se ove godine od 24. do 27. svibnja u Autonomnom kulturnom centru Medika, a osim domaćih snaga ugostit će i izvođače iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Belgije i Francuske.
Share on facebook
Share on twitter

FAKI (Festival Alternativnog Kazališnog Izričaja) neprofitan je kazališni festival s naglaskom na subverzivne kazališne marginalce. Organizira ga već 15 godina Attack! (nestranačka, neprofitna, nevladina, volonterska udruga građana koja stvara i širi kulturnu i političku alternativu te alternativnu ekonomiju, osiguravajući prostor u javnosti svima koji se žele kreativno izraziti i sudjelovati u promjenama koje vode ka slobodnom društvu), nekad Autonomna tvornica kulture, danas Autonomni kulturni centar.

Ove godine na festivalu sudjeluju:

 

BRAHVANA, Srbija: Ćelava pjevačica (25 min)

Predstava je inspirirana dramom Ćelava pjevačica, Eugèna Ionesca, te predstavljena kroz poludjelu, kreativnu igru performera utemeljenu na osobnim materijalima uz pjesmu i igru.

BRAHVANA je mala kazališna grupa, osnovana 2010. godine  kao posljedica dugogodišnjeg zajedničkog rada i ljubavi njenih članova u okviru škole teatra Plavog pozorišta iz Beograda. Čine je: Milenko Pećanac, Ivana Vrzić, Đorđe Đorđević i Jelena Mitrović. 

cieLaroque/helene weinzierl, Austrija: esnes.n.on²  (65 min)

Austrijska koreografkinja Helene Weinzierl osnovala je cieLaroque/helene weinzierl 1995. godine te su otad nastupali po cijelom svijetu. Njene produkcije dobile su nekoliko međunarodnih nagrada. Umjetnička je direktorica per.form>d<ance Festivala Salzburg, a 1990. godine osnovala je tanzimpulse Salzburg, koji svake godine organizira međunarodne plesne festivale - Uskršnji i Jesenski, te Salzburg Performance days.

Neke od njenih produkcija sadrže spoj između plesa i teatra; druge su posvećene isključivo jasnom i intenzivnom jeziku pokreta. U zadnjih nekoliko godina, rad družine karakteriziraju interdisciplinarni dijelovi i implementacija videa. Većina produkcija fokusira se na sociopolitički važne teme.

CONTAINER, Belgija/ Francuska: Funeral party (70 min)

Jedan stol. Četiri ljudska bića. Hrana, piće. Svečana večera.
Kojom prigodom? … Vraćanje s pogreba...!
Prilikom vrlo neuobičajenog objeda, oni će proniknuti u sebe, otkriti se sebi i drugima u tragikomičnom naporu prihvaćanja sebe i bivanja onime što stvarno jesu. STVARNO živjeti!
Dijelovi svečanog obroka ozračavaju cijelu pozornicu i kulminiraju u potpunoj slobodi.  

Neka od pitanja kojima se bavi predstava su politička pitanja i ona o identitetu - ta dovode rat na naš planet. Osim njih, tematski fokus čini pitanje kako čovjek može podmiriti svoja unutrašnja prostranstva, svoje „ja“ i tako  se dovesti u bolji odnos sa bitkom i s drugima. Ovakvo kazalište gotovo da je ples ili svakodnevni život. Postavljaju se i pitanja o stvarnoj želji za proživljavanjem života, oslobođenju od svega suvišnog, te prije svega o postizanju konstrukta ljudskog društva buđenjem humora i gubitkom kontrole.

Grupa je stvorena u siječnju 2011. okupljanjem 5 glumaca, belgijskih i francuskih, koji su zajedno radili za vrijeme proba. Pogurani od strane belgijskog šefa sletjeli su u stvaranje svemira gdje svi žive u simbiozi usprkos velikim razlikama među njima. Ime skupine, kontejner, odabrano je jer kontejner može sadržavati i prenositi gotovo sve svugdje. Nomadi, bez stalnog mjesta boravka, spremni su na suradnju sa gotovo svima, spremni putovati u inozemstvo, davati i primati...

Studentsko kazalište Ivan Goran Kovačić, Hrvatska:  Nostalgia (65 min)

Nostalgia je ''predstava atmosfere''  nastala iz procesa rada na improvizacijama u kojima je redateljica provocirala mogućnosti glumaca da se snađu u područjima kojima se neki još nisu bili okušali. Šestero ljudi.... čekaonica... zašto su tu nitko od njih ne zna, a ne znaju ni kuda, kako i kamo dalje...

Redateljica: Renata Carola Gatica
Dramaturginja: Tanja Radović
Tekst: grupa 
Izvode:  Zrinka Antičević, Lea Đido, Dean Krivačić, Velimir Kačurov,  Marko Movre, Tanja Radović, Dinko Vujević 

KUĆNI TEATAR ŠKRIPZIKL, Hrvatska:  Kućni teatar u kući (45 min)

Po uzoru na dane s početka 20.stoljeća, Kućni Teatar Škripzikl izvodi posebnu „predstavu iznenađenja“ u kući/stanu na tajnoj lokaciji. Samo za probranu publiku s posebnom pozivnicom (limitiran ulaz  -ovisno o veličini sobe). Gdje pronaći pozivnicu? Otvorite oči i uši! Ako uspijete, dočekat će vas nešto što je u kritikama nazvano: “New York 60-ih!“.

KUĆNI TEATAR ŠKRIPZIKL je amaterska glazbeno-pantomimsko-klaunska organizacija koja izvodi predstave za djecu, odrasle i jako stare ljude. Riječ je o vrsti neverbalnog teatra koji svoje predstave zasniva na glazbi iz vlastite produkcije, koja je pak sastavljena od raznih zvukova pucketanja i škripanja (škripanje + mjuzikl = škripzikl). Specijalizirali su se za posebnu vrstu nastupa po kućama, ali ih se kroz zadnjih šest godina moglo vidjeti po kazalištima, galerijama, klubovima, pubovima, trgovima, ulicama, vrtovima i tavanima. Kroz to su vrijeme prošli kroz nekoliko različitih faza i raznih promjena u izrazu, a u vlastitoj su produkciji snimili nekoliko spotova/kratkih fimova, izveli popriličan broj grotesknih performansa, pantomima i skečeva iznenađenja. Istražuju i njeguju estetiku nijemog filma i vodvilja s početka 20. stoljeća.

Stalna postava ovog kućnog teatra broji pet članova, no u raznim projektima sudjeluje oko petnaestak suradnika iz raznih područja stvaralaštva (redatelji, snimatelji, montažeri, fotografi, dizajneri).

MAGACIN KABARE ,  Bosna i Hercegovina predstava Tabu  šema (50 min)

Tabu šema je erotski triler koji objedinjuje muziku, ples i stand up komediju kroz koje preispituje seksualne tabue balkanskog društva.

Magacin Kabare nastao je kao potreba mladih ljudi za vlastitim umjetničkim izrazom na području scenskih umjetnosti. U projekt je uključeno 40 mladih profesionalaca (glumci, redatelji, stand up performeri, muzičari, kostimografi, fotografi, dizajneri), koji su svojim inovativnim pristupom sceni uspjeli ponovo oživjeti kabare kao scenski izraz i to u njegovom punom značenju. U posljednjih godinu dana Magacin Kabare producirao je dvanaest kabaretskih predstava koje se bave socijalnim i gender pitanjima, te pitanjima religije, povijesti i tradicije.

TRASH GURUZZ , Srbija: radionica Reciklirani orkestar (20 min)

Radionica Reciklirani orkestar pokazuje da ono što je za jedne ljude otpad, za druge može predstavljati pravo neiscrpno blago za kreiranje predmeta koji se mogu upotrijebiti čak i za stvaranje muzike. Instrumenti koji se dobivaju na ovaj način - reciklažom, ne samo što kvalitetom zvuka mogu parirati pravim instrumentima, već upravo intrigiraju svojom očiglednom jednostavnošću. Instrumenti koje možete očekivati su: tuba trombone, tuba od slamčice, piano od ukosnica, gitara od gumica, kontrabas od kofe, ksilofon od pločica, zvečke od čepova, bubanj od kofe, violina od najlona za pecanje... Veliko finale ove trodnevne radionice održat će se posljednjeg festivalskog dana kada će polaznici orkestarski izvesti kompozicije koje su sami obradili ili komponirali na svojim recikliranim instrumentima. Radionica prima 15 polaznika

Trash guruzz čine Marijana, Dijana i Ivana. Njih tri aktivne su članice Volonterskog kulturnog kluba Fondacije “Danilo Kiš” iz Subotice. Do sada su, u okviru kluba, organizirale Art kvArt – izložbu mladih kreativaca, Free Hugs akciju, te će u sklopu ovogodišnjeg Trenchtown festivala organizirati 2 radionice: Reciklirani orkestar i Warholize yourself, posvećenu Andy Warholu.

ZVUKOMIR MIROZVUK, Srbija: Putujući Drvoduh Zvukomir Mirozvuk (30 min- često zbog emocija produženo do 45 min)

Putujući drvoduh Zvukomir Mirozvuk, radosni glas balkanskih šuma, graditelj egzotičnih instrumenata, vjerni prijatelj majke Zemlje, dolazi i u vaš grad! Pjesme vaše i naše mladosti, muzika svijeta, ekološko-srčani opus, šamanizam i renesansa – skupovi su raznoraznih emocija od kojih neki plaču, a mnogi se smijulje, uz česte uplive rege-ska valova... i sve to u formi čovjeka-orkestra (odnosno one man band-a).

Muzičar od kad zna za sebe, Siniša Marček jednog je lijepog dana odlučio svirati isključivo na instrumentima koje izrađuje svojim rukama. Fuzija tradicionalnih, egzotičnih i izmaštanih instrumenata živi kroz razne radionice i predavanja koje Siniša drži na području Balkana, a s vremenom je oblikovala i lik Zvukomira Mirozvuka koji će svoju Radost podijeliti i sa Vama!

Neformalno otvorenje festivala održat će se u četvrtak, 24. svibnja izvedbom Kućnog Teatra Škripzikl na tajnoj lokaciji, u privatnom stanu; a tijekom samog festivala mogu se očekivati iznenađenja u obliku bodypaint performansa prije samih predstava. Predstave će narednih dana biti izvođene u dva termina, s početkom u 19 i 21 sat u prostorijama Autonomnog kulturnog centra Medika. Ulaz na sve predstave je besplatan.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI