17. FAKI

Ovogodišnji Festival Alternativnog Kazališnog Izričaja posvećen je temi zimskih i ostalih klimatskih uvjeta.
Share on facebook
Share on twitter

Tokom pet dana trajanja festivala FAKI predstavlja 8 predstava iz Hrvatske, regije i svijeta te tri međunarodne kazališne rezidencije koje započinju s radom otvorenih kanala 5.12.2014.

16.12. u 20h 17. FAKI otvara predstava Že(d)na udaha Teatra Nemerik iz Pule. Sljedećeg dana nastupaju potomci istih korijena, zagrebačka grupa PunkoŠIPAK čija redateljica Irena Boćkai također dolazi iz pulskog alternativnog kazališta Dr.INAT. PunkoŠIPAK izvodi predstavu (S)letovi u kojoj ponovno traže orijentaciju i identifikaciju pomoću prostorne svijesti kakva se nalazi u inteligenciji jata.

18.12. na programu je Porodica bistrih potoka s planine Rudnik u Srbiji, koja je prije deset godina nastupala na FAKI-ju. Ove godine imaju predstavu Stid koja  podsjeća na iskonsko ljudsko dostojanstvo koje je danas potisnuto društvenim besmislom i depresijom. Nakon predstave redatelj i osnivač najstarije eko-umjetničke komune u Srbiji Božidar Mandić održat će predavanje 'Ne-najavljena umjetnost' o svom životu i umjetničkom radu tokom već četrdeset godina u šumi.

19. i 20.12. očekuju nas dvije predstave dnevno, u 20h Solange Blanke Bukač, autorska monodrama koja iznimnim, snažnim kazališnim jezikom ukazuje na nužnost humanosti, ljudskog dostojanstva, na život dostojan čovjeka i njegovog rada, bez svakodnevne prisile klasnih ograničenosti, bez ponižavanja, bez manipulacije, bez prikrivanja istine i na kraju, bez izdaje osobnih ideala i snova.

Kasnije, u 22h, na programu je prva predstava nastalu na FAKI rezidenciji, Californication, kolektivno samopropitivanje autorskog tima iz Berlina, dramaturga Michaela Berona i redatelja Stavrosa Yagulisa, koji će izvođače za svoje kazališno istraživanje naći na zagrebačkoj audiciji 7.12. Berlinski projekt istražuje turizam kao političku opciju, odnosno zapadnjački tip slobode sadržan u konceptu putovanja te će se izvedbeni materijal oblikovati prema osobnom iskustvu umjetnika kao turista u prosincu u Zagrebu.

17. FAKI zatvara se20.12. predstavama s dvije rezidencije. U 20h nastupa grupa mladih koreografa Tripletrips s projektom Penisology, dva plesna sola koja će za festival izvesti zajedno, fokusirajući se na međusobne razlike i preklapanja u nizu drugačijih međuodnosa: Dotology Nikosa Konstantakisa i My penis told me I'm stupid Marcusa Tomczyka. U 22h grupa Freakvencija ima prezentaciju projekta Frame It koji je započela ovog ljeta u Veneciji kao niz site-specific izvedbenih vizija u napuštenim i zapostavljenim javnim prostorima.

U popratnom programu ističemo koncert mlade talijanske pop-trip grupe Oscar Fate iz Venecije, 17.12. u 23h u klubu Attack te izložbu fotografija mlade autorice Tore Tkalec u 21h istog dana. I još pokoja radionica, i još neki performans i koncert...

Festival Alternativnog kazališnog izričaja organizira Autonomni kulturni centar Attack. Festival su financijski  podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Ulaz na cijeli festival je besplatan.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI