Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Počinje 19. FAKI

Počinje 19. FAKI

19. Međunarodni festival alternativnog kazališnog izričaja FAKI počinje u utorak 24.5. i traje do nedjelje 29.5.2016., a održava se u AKC Medika, uz dvije predstave na ulici i jednu u Pogonu Jedinstvo.
Share on facebook
Share on twitter

Ovogodišnji festival predstavlja 30 međunarodnih kazališnih eksperimenata koji kroz ples, performans, cirkus, glazbu, tekst, video, zvuk i svjetlo izražavaju osobne, političke i estetske boje svojih autora. Heterogeni program predstavlja nadolazeće, afirmirane, povezane i nezavisne umjetnike i kolektive koje povezuje dinamičan odnos prema umjetnosti, razumijevanje mimikrije, simpatija prema subverziji, rad na eksperimentu i avangardna distanca. U programu je uočljiv veliki broj ženskih kolektiva i tandema, porast broja plesnih predstava koje ove godine čine većinu programa, povratak istraživanju međuodnosa tijela i prostora, puno rada s bijelom bojom te nastavak čvrste potpore ispovjednih performansa kao svjedoka vremena i društvenih kroničara.

19. FAKI je započeo umjetničkim rezidencijama tri tjedna prije festivala na kojima je nastalo ili je dovršeno šest predstava koje će biti predstavljene na festivalu. Plesni tandem specijaliziran za izvedbe u alternativnim prostorima - Anything Is Valid Dance Theater iz Australije, prilagodio je na rezidenciji interaktivni site-specific zvučni performans WHEN WE FIRST MET zagrebačkom urbanom prostoru. Drugačiju audio šetnju Zagrebom možete iskusiti prva tri dana festivala u 10h, 12h, 14h i 16h prijavom rezervacije termina na adresi eventvbrite.com. Večernji dio programa otvaramo u 20h u DZIU plesnom predstavom nastalom spajanjem dva autorska sola NORDIFIED austrijsko-talijanskog dvojca MT Tanzarelle i Alessandra Sollime.

U Filmskom studiju u 21h, očekuje nas SPECTATULAT'OR, eksperimentalna plesna predstava nastala na rezidenciji. Mlada autorska skupina iz Linza - Collective B, istraživala je sebičnost i zajedništvo u društvenim konceptima ponašanja. Umjetnica u rezidenciji Sura Hertzberg predstavlja se prvi dan kratkim performansom o ovisničkoj ljubavi LOVE & HEROINE, u Jogurtu u 21:30h. Vraćamo se u DZIU gdje u 22h počinje još jedan plesni eksperiment započet na rezidenciji i osmišljen za 24 gledatelja, a koji će biti izveden dva puta. SOFT ASSOCIATIONS američko-meksičkog tandema Yaya Collaborations, reflektira privilegirane perspektive na plesna tijela zrcaleći vlastita tijela, prkoseći očekivanjima koja se uspostavljaju tokom izvedbe.

Prvi dan FAKI-ja završavamo četvrtim projektom razvijenim na rezidenciji, interaktivnim performansom karaktera TALK TO ME AND I SLAP YOU čileansko-singapurskog dvojca iz Engleske Gabi Serani i Chang Sze-Wei, koji nastupa u 23h u Chakki.

Drugi dan 19. Međunarodnog festivala alternativnog kazališnog izričaja posvećen je plesnim istraživanjima koja uokviruju gostovanje uglednih Transiteatret-Bergen iz Norveške, koji nastupaju dva dana u Klubu Attack s glazbeno-scenskim radom U-DUB, u kojem komuniciraju očaj kapitalizma putem muzičke DUB dramaturgije. U srijedu su na rasporedu u 22h, a u četvrtak u 20h. U srijedu program otvara Tommaso Monza isprobavajući slobodu stvaranja u polu-improviziranoj i polu-koreografiranoj predstavi SKETCHES OF FREEDOM u 20h u Filmskom studiju. Slijedi međukulturalni plesni solo o posljedicama identiteta, u 21h u DZIU - CAN'T LOOK THROUGH YOUR EYES, malezijske plesačice Ben Chin Lau i švicarske koreografkinje Katje Grässli. Odmah nakon ciparska koreografkinja Evie Demetriou predstavlja angažirani 15-minutni solo THE MORE YOU DANCE THE MORE YOU GET. Posljednja plesna izvedba je u ponoć u Chakki, kad Kazuyo Shionoiri predstavlja svoj rad s plesnim solom o smrti EMPTINESS/FULLNESS.

Četvrtak 26.5.2016. je treći dan FAKI-ja i možete posljednji put prošetati Zagrebom viđenim australskim očima u site-specific audio performansu WHEN WE FIRST MET. Večernji program počinje u 20h u Klubu Attack s U-DUB Transiteatret-Bergen, a nastavlja se u 22h plesnim istraživanjem o velcro traci i fenomenu vezanosti KLETTE, austrijsko-kolumbijskog kolektiva iz Linza Lab on Stage. Do kraja večeri očekuju vas tri performansa. Performans-instalacija umjetnice u rezidenciji Sure Hertzberg, 'STRAIGHT' JACKET, nastala s domaćim i FAKI-jevim izvođačima, može se posjetiti u Jazzu od 22:30h. Cirkuska umjetnica Roxana Kuwen predstavlja nam se s dva rada. U 23h u DZIU ima lecture performans CIRCUS. FREIHEIT. GLEICHSCHALTUNG o sudbini židovske cirkuske umjetnice Irene Bento u doba nacizma, nakon čega nas u dvorištu Medike čeka indijski performer i predstavnik nezavisne umjetničke scene iz Calcutte Syed Taufik Riaz koji u ponoć izvodi umjetničku akciju FROM DUST WE COME TO DUST WE GO, nakon čega će kod Chakke održati video prezentaciju svojih radova.

Petak 27.5.2016. je oblikovan prema tri snažna autobiografska sola i dvije duhovite konceptualne dosjetke te je namijenjen radu gledatelja na sebi. Za interaktivni češki performans 'Migra Yoga' Markéte Magidové i  Jindřiške Křivánkové  ponesite svoje joga prostirke i pripremite se za sudjelovanje u apsurdnom satu joge koji počinje u 19h u Akrobatskoj dvorani. Roxana Kuwen se u 20h u DZIU predstavlja s drugim radom, cirkuskim solom SHIFT o odbijanju svojih i tuđih očekivanja. Plesač i izvođač Dror Lieberman iz Tel Aviva dolazi na FAKI s čak tri projekta, od kojih su dva autorska. U 21h u Filmskom studiju Dror predstavlja plesni performans fizičkog i emocionalnog ekstrema NEITHER SOFT NOR LIGHT, nakon kojeg slijedi u 22:30h u Jogurtu još jedan radikalni politički performans, autora i izvođača Malika Nashada Sharpea, po imenu ASSIMILATION; DIY multi-logičan, afro-futuristički koreografski projekt koji smješta queer, Crne i anarhističke ontologije u kontekst trenutnog političkog stanja. Posljednji nastup četvrtog dana FAKIja prikazuje sporo kretanje u koreografskom performansu Stephanie Felber MEDOMAI koji izvodi s Ludgerom Lamersom u ponoć kod Chakke.

Vikend na festivalu uz večernje predstave donosi i dnevne ulične te site specific plesne performanse. Dror Lieberman negdje u centru Zagreba, obučen u Spidermana, ulijeva građanima nadu u fantastične junake uličnim performansom THE LOWEST SPOT IN TEL AVIV u podne. U 19h u subotu, 28.5.2016. kolumbijska plesna skupina Maldita Danza izvodi plesni spektakl na fasadi Medike SCREEN FLESH, u kom četiri umjetnice uvode publiku u apsurdne i strastvene ženske svjetove. Slijedi još jedan ženski plesni kolektiv Fika Danza iz Firence, koja u 20:15h u DZIU izvodi autorsku predstavu CALAMALEONTE PRIMO ATTACO u kojoj se bavi mimikrijom. Prošlogodišnji gosti Azulteatro iz Pise vraćaju se s novim radom ICARUS u kojem slave ljepotu i ekstazu vrata percepcije, u 21h u Filmskom studiju. U 22 h Klub Attack ugošćuje grčku angažiranu izvedbenu skupinu ODC Ensemble koja nastupa s multimedijalnom glazbenom predstavom o gentrifikaciji RE-VOLT ATHENS u režiji Elli Papakonstantinou. Dan zaključuje bugarski pisac, scenarist i dramaturg Alexander Manuiloff participativnim meta-kazališnim performansom bez glumaca i redatelja THE STATE, posvećenim posljednjoj noći Plamena Goranova, jednog od šest građana Bugarske koji su se 2013. spalili u prosvjedima protiv vlasti, u 23h kod Chakke.

29.5.2016. je posljednji dan 19. FAKI-ja koji vas obogaćuje dijeljenjem iskustva o nasilju i besmislu u angažiranim suvremenim potragama za smislom. Vodeća skupina vizualnog teatra u Izraelu Clipa Theater postavljala je tokom festivala s Collective B i drugim FAKI-jevim i domaćim umjetnicima site-specific plesne performanse FOREVER/NEVER koji istražuju privlačnost reprezentacije nasilja. Pogledajte u nedjelju u 17h u dvorištu i na fasadi Medike. Domaći cirkuski izvedbeni kolektiv Cirkorama preispituje sitna i ponešto veća mučenja koja si činimo i koja nam drugi čine na putu do umjetničkog samo-ostvarenja. Predstavu cirkuske sadašnjosti TORTURE pogledajte u 19:30h u Pogonu Jedinstvo , nakon čega nastavljamo u DZIU u 21:30h s plesnom predstavom sa SEAD-a ALL THESE PLACES HAD THEIR MOMENTS koja razotkriva apsurdnost vjerovanja u razumljivu sadašnjost. Nezavisna kazališna grupa Ja Ja Ja Ne Ne Ne iz Varšave i Londona pripremala je u sklopu FAKIjeve rezidencije novi multimedijalni plesni projekt HOW THE HARES ARE DYING koji će izvesti kao rad u nastajanju u 22h u Filmskom studiju. 19. FAKI zatvara Daniela Marcozzi s angažiranim performansom RIGHT ON! o svojim prijateljima i cimerima koji su 2012. bili optuženi za sudjelovanje u 'subverzivnom udruživanju u svrhu međunarodnog terorizma', te su zahvaljujući talijanskom antiterorističkom zakonu 270-b godinu dana proveli u istražnom zatvoru bez dokaza i suđenja, da bi naposljetku bili pušteni bez podizanja optužnice.

Ulaz na sva događanja je besplatan. Ne propustite druženje s umjetnicima nakon predstava u dvorištu s DJ-ima. 19. FAKI povezuje kazališne, plesne i izvedbene umjetnike iz Malezije, Japana, Kolumbije, Indije, Čilea, Singapura, Italije, Francuske, Litve, Bugarske, Izraela, Njemačke, Irana, Poljske, Velike Britanije, Španjolske, Austrije, Češke, SAD-a, Grčke, Nizozemske, Cipra, Norveške i Hrvatske.

Međunarodni festival alternativnog kazališnog izričaja nastao je 1998. godine kao odgovor na elitizam, ali i komercijalizaciju institucionalne kulturne sredine čija je politička i umjetnička jednostranost bila hendikep neovisnom, avangardnom, subverzivnom i eksperimentalnom djelovanju kazališnih i izvedbenih umjetnika.

FAKI afirmira avangardne i eksperimentalne izvedbene umjetnike neovisno o žanru, rodu i stilu. FAKI zagovara otkriće i istraživanje unutar dominantnih, alternativnih i novih oblika izvedbenih formi i žanrova. FAKI povezuje umjetnike i umjetničke kolektive te služi kao međunarodna platforma za predstavljanje njihovog rada i uspostavljanje novih umjetničkih procesa.

***

FAKI je neprofitni kazališni festival koji organizira Autonomni kulturni centar Attack! FAKI festival su financijski podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklada Kultura nova, Austrijski kulturni forum te Izraelska ambasada u Zagrebu. FAKI umjetnike su podržali Grad Bergen i Umjetničko vijeće Norveške, Općinska vlada Grada Bogote, Kolumbija, Ministarstvo obrazovanja i kulture Republike Cipar, Ministarstvo kulture Republike Poljske, DansBrabant, Zaklada Život umjetnika i DancingOpportunities. Medijski pokrovitelj je Radio Student.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI