Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Skandal: Marulićeve nagrade mimo pravilnika

Skandal: Marulićeve nagrade mimo pravilnika

Odluka žirija 22. Marulićevih dana da nagradi 'najbolje izvedeni dramski tekst' u suprotnosti je sa Pravilnikom festivala!!!
Share on facebook
Share on twitter

O tradicionalnim festivalskim nagradama Marul, na 22. Marulićevim danima odlučivao je peteročlani ocjenjivački sud u sastavu: Ivica Kunčević, redatelj; Miljenko Sekulić, scenograf; Olja Lozica, dramaturginja; Marijana Fumić, kazališna kritičarka, te glumac Goran Marković.

Između inog, odlučili su ne dodijeliti Nagradu za dramaturšku obradu ili preradbu teksta, ali i dodijeliti Nagradu za najbolje izvedeni dramski tekst i to Ansamblu HNK u Zagrebu za izvedbu drame Gospoda Glembajevi.

Problem je, međutim, u tome što potonja nagrada ne postoji u Pravilniku festivala, koji u članku 23. jasno kaže:

Članak 23.

Naziv nagrada koje se dodjeljuju na Festivalu:

  1. Nagrada za izvedeni dramski tekst na «Marulićevim danima»
  2. Nagrada za dramaturšku obradu ili preradbu teksta
  3. Nagrada za predstavu u cjelini
  4. Nagrada za režiju
  5. Nagrada za glumačko ostvarenje (2-4)
  6. Nagrada za scenografiju
  7. Nagrada za kostimografiju
  8. Nagrada za oblikovanje svjetla
  9. Nagrada za scensku glazbu-posebno skladnu
  10. Nagrada publike za najbolju predstavu (ako je domaćin uvrsti)

Pravilnik je dakle vrlo jasan - nagrada se dodjeljuje za tekst, a ne za njegovu izvedbu i pri tom nigdje ne spominje 'najbolji'.

Žiri je, dakle, mogao nagraditi Miroslava Krležu za njegovu Gospodu Glembajeve, ali ne i HNK Zagreb za produkciju istih, kao što je to učinio slijedećim obrazloženjem:

za interpretaciju Krležine rečenice, koja u njihovoj izvedbi možda po prvi put u hrvatskom kazalištu uz Krležin intelektualizam dobiva i izuzetnu scensko-životnu vjerodostojnost. Žiri smatra kako je to vrijedan i važan trenutak za buduće interpretacije velikog klasika hrvatske dramske riječi, Miroslava Krleže.

Prema podacima iz knjige Marulićevi dani 1991 – 2010; dvadeset godina festivala hrvatske drame i autorskog kazališta od 2000. godine nagradu su u skladu s pravilnikom dobili:

2000. Trpimir Jurkić za Kajina i Abela
2001. Elvis Bošnjak za Oca
2002. Borivoj Radaković za Kaj sad
2003. Elvis Bošnjak za Nosi nas rijeka
2004. Ivan Vidić za Octopussy
2005. Lada Kaštelan za Prije sna
2006. Dubravko Mihanović za Žabu
2007. Nina Mitrović za Ovaj krevet je prekratak... ili Fragmenti
2008. Tena Štivičić za Krijesnice
2009. Filip Šovagović za Ilijadu 2001

U spomenutoj knjizi nigdje se, kao ni u Pravilniku, ne spominje ni najbolje izveden, ni najbolji izvedeni, nego se samo koristi formulacija za izvedeni dramski tekst !!!

Od 2010. odjednom se počinje koristiti formulacija najbolji izveden dramski tekst, a koju je te godine dobila Tena Štivičić za tekst Fragile.

Lani je pak ista nagrada dodijeljena adaptaciji, a ne dramskom tekstu (iako za adaptaciju postoji posebna nagrada) i opet s formulacijom najbolji izveden dramski tekst, a dobili su je  Ante Tomić i Željka Udovičić za Čudo u Poskokovoj dragi.

Je li ovogodišnji skandal posljedica namjere ili neinformiranosti žirija o Pravilniku temeljem kojeg treba raditi - posve je svejedno! Nagrada koju su dodijelili u Pravilniku ne postoji i trebala bi biti poništena. No, pitanje je tko bi trebao preuzeti incijativu za ispravljanje te 'krive Drine'.

Prema istom krajnju odgovornost snosi intendant HNK Split, odnosno u sadašnjim okolnostima vršitelj te dužnosti - Duško Mucalo:

Članak 10.

Stručne poslove u vezi s radom Festivala intendant-ravnatelj Festivala i odgovora za njegovu realizaciju.

No dio odgovornosti snosi i Festivalsko vijeće, u sastavu
Vladimir Stojsavljević, pomoćnik ministrice, predsjednik Vijeća;
Duško Mucalo, v. d. intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Split; Zdravko Omrčen, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije; Maja Munivrana, pročelnica Službe za kulturu i umjetnost Grada Splita; Nenni Delmestre, kazališna redateljica; Željka Turčinović, predsjednica Hrvatskog centra ITI, teatrologinja; Joško Ševo, dramski umjetnik i profesor Akademije dramske umjetnosti; Goran Grgić, predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika, dramski umjetnik.

Pravilnik naime, u Članku 11. kaže: Stručno i savjetodavno tijelo Festivala je Festivalsko vijeće koje obavlja zadaće utvrđene ovim Pravilnikom, te potom nadalje u članku 12. navodi:Festivalsko vijeće, pored radnih sjednica, obvezno održava izvještajnu sjednicu. Izvještajna sjednica mora se održati najkasnije 30 dana nakon završetka Festivala u tekućoj godini i na toj sjednici Vijeće imenuje izbornika za sljedeći Festival.

Festivalsko vijeće bilo bi dužno, dakle, na izvještajnoj sjednici, ako ne prije, ustanoviti da je nagrada dodijeljena mimo Pravilnika te istu povući, a to bi trebao učiti i v.d. intendanta HNK Split. Ne reagiraju li ni jedni ni drugi, to bi onda trebalo učiniti Ministarstvo kulture, u čijem je djelokrugu nazdor rada Hrvatskih narodnih kazališta, pa i onog - splitskog.

Hoće li itko od njjih postupiti u skladu sa Pravilnikom i Zakonom o kazalištima - saznat ćemo idućih dana.

***

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI