Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Nagrade 22. Marulićevih dana

Nagrade 22. Marulićevih dana

Nakon što je žiri nagrade Marin Držić 'očitao lekciju' piscima, žiri Marulićevih dana isto je napravio s dramaturzima.
Share on facebook
Share on twitter

O tradicionalnim festivalskim nagradama Marul odlučivao je peteročlani ocjenjivački sud u sastavu: Ivica Kunčević, redatelj; Miljenko Sekulić, scenograf; Olja Lozica, dramaturginja; Marijana Fumić, kazališna kritičarka, te glumac Goran Marković. Nagrade Marul i obrazloženja:

Nagrada za predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi Mrzim istinu!, Teatra &TD iz Zagreba u režiji Olivera Frljića.

Autentičan autorski projekt Olivera Frljića jedinstveni je kazališni događaj. Koristeći općepoznati obrazac obiteljske drame uz zanimljiva dramaturško-redateljska rješenja Oliver Frljić uspio je teatrom problematizirati takozvanu istinu otvarajući začuđujući kaleidoskop funkcija i značenja teatra kao takvog, a ujedno i naše recentne stvarnosti. Ta izvrsna predstava ne bi bila zasigurno moguća bez sudjelovanja izvođača koji su pridonijeli stvaranju te intrigantno-mnogoznačne predstave.

Nagrada za režiju dodjeljuje se Januszu Kici za predstavu Moj sin samo malo sporije hoda u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih.

Janusz Kica svojom izuzetno nadahnutom režijom ostvario je primarnu realističnost dramske situacije odličnog teksta Ivora Martinića i precizno vodeći ansambl podigao je realitet predstave na razinu općeg životno prepoznatljivog uzorka. Taj uzorak ujedno, u kazališnom smislu, nosi u sebi začudan poetsko značenjski nivo.

Nagrada za najbolje izvedeni dramski tekst dodjeljuje se Ansamblu HNK u Zagrebu za izvedbu drame Gospoda Glembajevi, za interpretaciju Krležine rečenice, koja u njihovoj izvedbi možda po prvi put u hrvatskom kazalištu uz Krležin intelektualizam dobiva i izuzetnu scensko-životnu vjerodostojnost. Žiri smatra kako je to vrijedan i važan trenutak za buduće interpretacije velikog klasika hrvatske dramske riječi, Miroslava Krleže.

Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja dodjeljuju se:

Doris Šarić-Kukuljici za ulogu Ane u predstavi Moj sin samo malo sporije hoda u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih:

Kazališno neočekivanim, ali životno prepoznatljivom interpretacijom Doris Šarić Kukuljica uspjela je realizirati kompleksan i izuzetno upečatljiv lik starije žene.

Kseniji Marinković za ulogu Mie u predstavi Moj sin samo malo sporije hoda u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih:

Ksenija Marinković je uspjela svojom interpretacijom lika, kojeg je pozicija unutar zadanog teksta pasivno-treća, nadići i obogatiti svojom igrom te se time nametnula kao jedan od vodećih protagonista predstave.

Rakanu Rushaidatu za ulogu u predstavi Mrzim istinu! u izvedbi teatra &TD:

Glumački izraz Rakana Rushaidata odiše modernim senzibilitetom u maniri minimalističkog hiperrealističkog izraza kojim istodobno ostvaruje volumen snažnog, dramskog udara.

Ivani Roščić za ulogu u predstavi Mrzim istinu! u izvedbi teatra &TD:

Ivana Roščić u savršenom partnerskom suglasju s Rakanom Rushaidatom u istom kazališnom kodu ostvaruje vrlo specifičnu, vlastitu scensku prisutnost.

Nagradu za dramaturšku obradu ili preradbu teksta žiri je odlučio ne dodijeliti.

Nagrada za scenografiju dodjeljuje se Slavici Radović-Nadarević za predstavu Moj sin samo malo sporije hoda.

Slavica Radović-Nadarević je rafiniranim minimalističkim sredstvima omogućila zanimljiv prostor glumačke igre te je ujedno izpotencirala tragi-komičnu ispraznost ljudskih sudbina koje su upisane u sam dramski tekst Ivora Martinića.

Nagrada za kostimografiju dodjeljuje se Dženisi Pecotić za predstavu Enciklopedija izgubljenog vremena u izvedbi HNK u Varaždinu, iz Varaždina.

Đenisa Pecotić je izvedbom kostima u predstavi Enciklopedija izgubljenog vremena uspjela veliki spektar likova individualizirati u zajedničkom nazivniku.

Nagrada za oblikovanje svjetla dodjeljuje se Pascalu Meratu za predstavu Gospoda Glembajevi u izvedbi HNK u Zagrebu, iz Zagreba.

Pascal Merat hrabro je i inventivno upotrijebio različite svjetlosne kvalitete na sceni te je time uspio dojmljivo naglasiti atmosfere pojedinih situacija, a ujedno i pridonijeti poetskoj razini predstave.

Nagrada za skladanu scensku glazbu – autorski rad dodjeljuje se Choco Jazz (Đido/Jukić) za predstavu Šarengrad u izvedbi teatra &TD iz Zagreba.

Choco Jazz uspješno su skladale i izvele glazbu koja je vrlo originalna te je nenametljivo, ali vrlo smisleno integrirana u tkivo predstave.

Žiri čitatelja Slobodne Dalmacije, glavnog medijskog pokrovitelja 22. Marulićevog dana, koji je radio u sastavu: Vesna Baljkas, Elena Mrčela, Žana Krželj, Mirela Bogdan i Ivana Radolfi odlučio je nagradu za najbolju kreaciju na Festivalu dodijeliti Filipu Križanu uz slijedeće obrazloženje:

Najbolji glumac ovogodišnjih Marulićevih dana je Filip Križan, mladi glumac koji u sebi nosi iznenađujuće veliku scensku energiju i izuzetnu senzibilnost, ali i izvanredan  osjećaj za mjeru. U sjajnoj predstavi „Mrzim istinu“ , iako suočen s  iznimno osjetljivim dramskim materijalom, Križan  je bez imalo patetike ili naglašenog teatraliziranja  uvjerljivo  i sugestivno odigrao  ovu kompleksnu ulogu nametnuvši nam nelagodni osjećaj voajerstva, kako prema Frljićevoj, tako i prema vlastitoj prošlosti i obitelji.

Suvereno vladanje   glumačkim umijećem  pokazao je i u predstavi  „Prolazi sve“  gdje je gotovo neprepoznatljiv kao Tino Latino ponovo dominirao scenom u posve suprotnom glumačkom  izričaju. Lakoća s kojom Križan zadržava punu pozornost publike odvodi ga prema vrhu hrvatskog glumišta  i svaka njegova sljedeća uloga očekivat će se s nestrpljenjem i pratiti s posebnom pažnjom.

Gledatelji 22. Marulićevih dana predstave su, po završetku izvedbe, ocjenjivali ocjenama od jedan do pet. Najvišu prosječnu ocjenu 4,79 dobila je predstava Prolazi sve Dubravka Mihanovića u izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba i u režiji Olivera Frljića. Drugoplasirani s prosječnom ocjenom 4,76 je autorski projekt Olivera Frljića Mrzim istinu! u izvedbi zagrebačkog Teatra &TD, iza koje je drama HNK Zagreb Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže s prosječnom ocjenom 4,72.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI