Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Nagrade 17. Marulićevih dana

Nagrade 17. Marulićevih dana

Publika i žiri opasno su se razlišli, a najbolje su prošli 'S druge strane' i 'Samo fragmenti' i Nikša Butijer. Najgore pak - HNK-ovi.
Share on facebook
Share on twitter

S druge strane

17. Marulićevi dani završili su u subotu 28. travnja u Splitu dodjelom nagrada žirija, publike i medijskog pokrovitelja – dnevnika Slobodna Dalmacija. Iako se dijelilo čak 15 festivalskih nagrada, tri su naslova od ukupno njih 9 ostala kratkih rukava - 'Bez trećega' aktualnog ravnatelja splitske Drame Gorana Golovka u izvedbi iste kuće, Matišićev 'Ničiji sin' u režiji Vinka Brešana i izvedbi ansambla HNK Rijeka, te Šehovićeve 'Kurve’ u režiji Ivana Lea Leme u produkciji HNK Osijek, iako je potonja visoko kotirala kod publike.

Naime, na Marulićevim danima publika glasovanjem na poleđini ulaznica bira vlastitog favorita, a isti je ove godine – 'Hasanaginica' zagrebačkog HNK s visokom ocjenom 4,66. Drugoplasirane su već rečene 'Kurve' (prosječna ocjena 4.36), a na trećem mjestu je 'S druge strane' ZeKaeMa (prosječna ocjena publike 4,34).

Istovremeno, Ocjenjivački sud Festivala (u sastavu: predsjednik ocjenjivačkog suda Slobodan Novak, književnik, Jasna Ančić, glumica, Dubravka Lampalov, kazališna kritičarka, Zlatko Kauzlarić Atač, akademski slikar i scenograf, te Zlatko Sviben, redatelj), 'Hasanaginicu' je nagradio tek za najbolju kostimografiju, dok je grand-prix i još 4 nagrade dodjelio baš predstavi 'S druge strane', uključujući i posebnog Marula za 'dramski materijal'. Ista je predstava, točnije, u njoj kreirana uloga Nikše Butijera, oduševila i žiri Slobodne Dalmacije, pa se ZKM u Zagreb vraća s 5 nagrada od čega čak dvije Butijeru, dok četiri odnosi 'Ovaj krevet je prekratak ili samo fragmenti' Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice, a po Marulom nagrađenom tekstu Nine Mitrović i u režiji, također Marulom ovjenačne, Ivane Đilas.

Sve u svemu nagrađeni su:

1. Nagrada Marul za najbolju predstavu u cjelini jednoglasno je dodijeljen predstavi ‘S druge strane’ Nataše Rajković i Bobe Jelčića u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih.

2. Nagrada Marul za najbolji izvedeni dramski tekst Nini Mitrović za tekst ‘Ovaj krevet je prekratak ili samo Fragmenti’.

3. Nagradu Marul za najbolju režiju dobila je Ivana Đilas za režiju predstave ‘Ovaj krevet je prekratak ili samo Fragmenti’ u izvedbi Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice.

4. POSEBNA NAGRADA OCJENJIVAČKOGA SUDA dodjeljuje se dramskome materijalu predstave ‘S druge strane’ Nataše Rajković i Bobe Jelčića.

5. Nagrade Marul za glumačka ostvarenja dodjeljuju se:

Kseniji Marinković za ulogu Majke u predstavi ‘S druge strane’ u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih;

Rakanu Rushaidatu za ulogu Lojtrice u predstavi ‘Smisao života gospodina Lojtrice’ u izvedbi Teatra Knapp – Pešćenica iz Zagreba;

Nikši Butijeru za ulogu Nikše u predstavi ‘S druge strane’ u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih;

Kristini Stevović za ulogu Anice u predstavi ‘Maškarate ispod kuplja’ u izvedbi Kraljevskog pozorišta Zetski dom Cetinje;

Živku Anočiću za niz ostvarenih kreacija u predstavi ‘Smisao života gospodina Lojtrice’ Teatra Knapp - Pešćenice iz Zagreba;

6. Marul za najbolju kostimografiju dodjeljuje se Dijani Kosec-Bourek za kostimografiju u predstavi ‘Hasanaginica’ u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu;

7. Marul za najbolju scenografiju dodjeljuje se Branku Hojniku za scenografiju u predstavi ‘Ovaj krevet je prekratak ili samo Fragmenti’ u izvedbi Slovenskog Narodnog Gledališča Nova Gorica;

8. Nagrada Marul za oblikovanje svjetla dodjeljuje se Samu Oblokovu za oblikovanje svjetla u predstavi ‘Ovaj krevet je prekratak ili samo Fragmenti’ u izvedbi Slovenskog Narodnog Gledališća Nova Gorica;

9. Nagrada Marul za scensku glazbu dodjeljuje se Mitji Vrhovniku Smrekaru za glazbu u predstavi 'Elita–Gospoda Glembajevi' u izvedbi Litavskog nacionalnog dramskog kazališta iz Vilniusa:

Po ocjeni publike najbolja predstava 17. Marulićevih dana je 'Hasanaginica' Mustafe Nadarevića (prema Milanu Ogrizoviću) u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba. Glasovanjem na poleđini ulaznica publika Marulićevih dana toj je predstavi dala prosječnu ocjenu 4,66.

Žiri čitatelja glavnog medijskog pokrovitelja 17. Marulićevih dana Slobodne Dalmacije, nagradu za najbolje glumačko ostvarenje 17. Marulićevih dana dodijelio je Nikši Butijeru za ulogu susjeda (Nikše) u predstavi 'S druge strane' Zagrebačkog kazališta mladih.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI