Login za korisnike

Krvava svadba

Krvna osveta, neumitni usud, Mjesec koji kuje osvetu spram ljudi i Smrt kao mladi drvosječa – iz pera Federica Garcíe Lorce, u režiji Paola Magellija i produkciji kazališta iz Dortmunda.

***

Krvava svadba ili u izvorniku Bodas de Sangre, tragedija je španjolskog dramatičara  Federica Garcíe Lorce, i jedan od njegovih najpoznatijih i najizvođenijih dramskih tekstova (koji u našoj bazi podatka pronaći možete u španjolskom izvorniku, te u prijevodu na srpski)

Napisana  je 1932. i prvi put izvedena u Madridu iduće godine. Predstava, koju je režirao sam Lorca, doživjela je veliki komercijalni uspjeh, a prihodi od nje, navodno su bili prva Lorcina zarada od pisanja.

Malo je, međutim poznato, da je inspiraciju za dramu Lorca pronašao u stvarnim događajima, točnije u članku objavljenom u dnevniku Heraldo de Madrid  1928. godine, a u kojem su novine izvjestile o događajima u gradiću Nijar u jugoistočnoj španjolskoj provinciji Almeriji.

U Lorcinoj interpretaciji pratimo pripreme za realizaciju, pretežno iz financijskih razloga, dogovorenog braka između Mladenke i Mladoženje, no usput saznajemo i da su Mladoženjina oca bili članovi obitelji Felix, ali i da je s jednim od članova iste obitelji svojevremeno ljubovala - Mladenka.
Rečeni mladić, Leonardo Felix danas je (nesretno) oženjeni otac dvoje djece, koji nikad nije prebolio svoju mladenačku ljubav, ali ni ona njega, pa će njih dvoje pobjeći sa svadbene zabave. Osramoćeni Mladoženja dat će se u potjeru za njima, a na poticaj njegove, krvne osvete željne Majke, slijedit će ga i svi svatovi.
Zateći će ih u šumi, u kojoj će Mjesec sanjati osvetu ljudima zbog činjenice da su ga protjerali i svoj domova, a u istoj će mu pomoći Smrt. Na koncu će Mladoženja i Leonardo ubiti jedan drugoga, a Mladenka će ostati udovicom na sam dan svog vjenčanja...

Kao i u ostalim Lorcinim djelima, drama je puna simbolizma i ima snažan fatalistički pečat, a koji se najbolje ogleda u činjenici da tekst uspavanke što je u drugom činu vlastitom djetetu pjeva Leonardova supruga, detaljno predkazuje razvoj događaja u drami...

Krvava je svadba doživjela brojne adaptacije, a naročito popularna bila je među opernim libretistima. Od filmskih adaptacija napoznatija je pak ona u plesni film  Carlosa Saure iz 1981. godine, a koji pogledati možete u našoj Videoteci.

Na scenu kazališta u Dortmundu, Krvavu svadbu postavio je pak - Paolo Magelli.

autorski tim
Alexander Kerlin Hansdramaturg
Paul Wallfischskladatelj
Federico García Lorcaautor teksta
Hans Georg Schäfferscenograf
Paolo Magelliredatelj
Leo Kulaškostimograf

izvođači
Axel HolstMladenkin otac
Bettina LiederSluškinja
Björn GabrielLeonardo
Caroline HankeMladenka
Ekkehard FreyeMjesec
Eva Verena MüllerSusjeda / Smrt
Friederike TiefenbacherMajka
Hannah Bortzdjevojka
Jele BrücknerPunica
Luise HeyerLeonardova supruga
Oliver D. Endreßmladić
Rebekka Pattisondjevojka
Sebastian GrafMladoženja

Odgovori

POVEZANE VIJESTI