Naslovnica > MAGAZIN > BLENDA > Blenda: El Ateneo ili kazalište od knjiga

Blenda: El Ateneo ili kazalište od knjiga

Nakon foto-priče o najnesretnijem kazalištu na svijetu donosimo vam onu o teatru pretvorenom u vjerojatno najljepšu knjižaru na svijetu. Mjesto radnje: Buenos Aires.
Share on facebook
Share on twitter

Kazališna zgrada u kojoj se više ne igraju predstave uvijek je tužno mjesto, no žalosniji prizor od onog u Michigan Theateru u koji su se umjesto publike i izvođača uselili automobili, rijetko se viđa.

Za razliku njega, sudbina je bila daleko mislostivija prema zgradi El Ateneo Grand Splendid, danas jednoj od najpoznatijih knjižara u Buenos Airesu.

Zgrada koju su za impresarija Max Glücksmana (1875-1946) projektirali arhitekti Peró i Torres Armengol, otvorena je pod imenom Teatro Gran Splendid u svibnju 1919. Kasnih dvadesetih pretvorena je u kino, a 2000. godine u - knjižaru.

Izvorno, kazalište je imalo 1050 sjedećih mjesta i bogat variete program, u kojem su nastupali neki od najboljih tango plesača svog vremena, poput Carlosa Gardela, Francisca Canara, Roberta Firpoa i Ignacia Corsinija.

1924. godine Glücksman je u kazališti pokrenuo i vlastitu radio stanicu -  Radio Splendid, koja je emitirala iz kazališta, te uz nju vlastitu diskografsku kuću, Nacional Odeón, koja se proslavila tango snimkama.

Kasnih 20.tih, kazalište je pretvoreno u kino i već 1929. prikazivalo je zvučne filmove. presented with sound.

2000. pod vodstvom arhitekta Fernanda Manzonea, zgrada je renovirana i preuređena u knjižaru i glazbeni dućan, gledalište je zamijenjeno policama za knjige, no duž nekadašnjeg partera i loža ostavljena su sjedeća mjesta na kojima se možete zavaliti i u miru prelistati knjige koje planirate kupiti.  Na nekadašnoj pozornici je pak - kafić, no stropna freska talijanskog majstora Nazarena Orlandija, ornamenti, pa čak i zastori, sačuvani su u potpunosti.

Evo kako El Ateneo izgleda objektivima korisnika Flickra.

 

 

Created with flickr slideshow.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI