Login za korisnike

Trilogija o ljetovanju

Putne i ljubavne zgode i nezgode venecijanskih rastrošnika, u tri djela, iz pera slavnog Carla Goldonija i režiji Janusza Kice.

***

Posljednji važniji rad slavnog talijanskog dramatičara Carla Golodonija prije njegovog konačnog odlaska iz Venecije obilježava komična trilogija o nezgodama skupine ljudi koji su odlučili otići na ljetovanje.

Trilogija o ljetovanju napisana je i premijerno izvedena 1761. godine, no čini se, nije imala većeg odjeka, i jedva se izvela pet puta u kazalištu San Luca.

Kako i sam Goldoni kaže razlozi za pisanje tri drame na istu temu su ti što su mu ostale drame u nastavcima bile veliki uspjeh, a pod tim je mislio na drame kao što su 'Časna djevojka' i sličnu 'Dobra žena', te nastavcima poput 'Pamela' i 'Udana Pamela'.

Inspiraciju je, opet, pronašao u venecijanskom dobrostojećem dekadentanom društvu kojemu je odlazak na selo označavao priliku za rasipanje novaca, ali i svim ljubavnim igrama i zapletima što su se tamo događali.

'Trilogija o ljetovanju' započinje dramom 'Pomama za ljetovanjem' i govori o pripremama i planovima koje društvo radi prije polaska, zatim slijedi 'Zgode na ljetovanju', a sadržaj je nadajmo se jasan iz imena, te sve završava 'Povratkom s ljetovanja', gdje se sumiraju pogreške koje su učinjene na njemu.

Iako, jedno vrijeme strašno zanemarena, Trilogija je konačno obranila status jedog od važnijih momenata Goldonijeve faze iz venecijanskog razdoblja 1954. u Milanu u režiji poznatog Giorgia Strehlera.

U HNK Zagrebu, Trilogiju o ljetovanju možete pogledati u režiji Janusza Kice, već redovitog gosta u hrvatski kazalištima, sa uspješnicama poput 'Knjige o džungli', 'Tri mušketira', 'San ljetne noći', 'Na tri kralja', 'Julije Cezar' itd.

autorski tim
Slavica Radović Nadarevićscenograf
Natka Badurinaprevoditelj
Janusz Kicaadaptacija
Carlo Goldoniautor teksta
Diana Kosec - Bourekkostimograf
Stanko Juzbašićskladatelj
Lada Kaštelandramaturg
Zoran Mihanovićoblikovanje svjetla
Elvira Ulipasistent kostimografa
Đurđa Škavićjezični savjetnik

izvođači
Alen ŠalinovićTita
Branka CvitkovićCostanza
Danko LjuštinaBernardino
Ecija OjdanićBrigida
Franjo KuharPaolo
Ivana BobanGiacinta
Ivo KadićCecco
Livio BadurinaGuglielmo
Ljubomir KerekešLeonardo
Marija KohnSabina
Olga PakalovićVittoria
Siniša PopovićFerdinando
Vanja MatujecRosina
Vedran MlikotaTognino
Žarko PotočnjakCecco
Zijad GračićFulgenzio
Zvonimir ZoričićFilippo

Odgovori

POVEZANE VIJESTI