Search
Close this search box.

Trilogija o ljetovanju

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Putne i ljubavne zgode i nezgode venecijanskih rastrošnika, u tri djela, iz pera slavnog Carla Goldonija i režiji Janusza Kice.
autorski tim funkcija
Slavica Radović Nadarevićscenograf
Natka Badurinaprevoditelj
Janusz Kicaadaptacija
Janusz Kicaredatelj
Carlo Goldoniautor teksta
Diana Kosec - Bourekkostimograf
Stanko Juzbašićskladatelj
Lada Kaštelandramaturg
Lada Kaštelanadaptacija
Zoran Mihanovićoblikovanje svjetla
Elvira Ulipasistent kostimografa
Đurđa Škavićjezični savjetnik

Posljednji važniji rad slavnog talijanskog dramatičara Carla Golodonija prije njegovog konačnog odlaska iz Venecije obilježava komična trilogija o nezgodama skupine ljudi koji su odlučili otići na ljetovanje.

Trilogija o ljetovanju napisana je i premijerno izvedena 1761. godine, no čini se, nije imala većeg odjeka, i jedva se izvela pet puta u kazalištu San Luca.

Kako i sam Goldoni kaže razlozi za pisanje tri drame na istu temu su ti što su mu ostale drame u nastavcima bile veliki uspjeh, a pod tim je mislio na drame kao što su 'Časna djevojka' i sličnu 'Dobra žena', te nastavcima poput 'Pamela' i 'Udana Pamela'.

Inspiraciju je, opet, pronašao u venecijanskom dobrostojećem dekadentanom društvu kojemu je odlazak na selo označavao priliku za rasipanje novaca, ali i svim ljubavnim igrama i zapletima što su se tamo događali.

'Trilogija o ljetovanju' započinje dramom 'Pomama za ljetovanjem' i govori o pripremama i planovima koje društvo radi prije polaska, zatim slijedi 'Zgode na ljetovanju', a sadržaj je nadajmo se jasan iz imena, te sve završava 'Povratkom s ljetovanja', gdje se sumiraju pogreške koje su učinjene na njemu.

Iako, jedno vrijeme strašno zanemarena, Trilogija je konačno obranila status jedog od važnijih momenata Goldonijeve faze iz venecijanskog razdoblja 1954. u Milanu u režiji poznatog Giorgia Strehlera.

U HNK Zagrebu, Trilogiju o ljetovanju možete pogledati u režiji Janusza Kice, već redovitog gosta u hrvatski kazalištima, sa uspješnicama poput 'Knjige o džungli', 'Tri mušketira', 'San ljetne noći', 'Na tri kralja', 'Julije Cezar' itd.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE