Naslovnica > PREDSTAVE > Krletka

Krletka

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Najqueer predstava godine nije na programu nekog specijaliziranog festivala, već - Gradskog satiričkog kazališta Kerempuh.
autorski tim funkcija
Jean Poiretautor teksta
Lea Anastazija Flegerasistent redatelja
Petra Jagušićaistent produkcije
Neven Mihićkostimograf
Tina Vrtar Stipićasistent koreografa
Marta Crnobrnjascenograf
Vladimir Gerićprevoditelj
Zvonko Presečkiautor obrade pjesama
Dinko Bogdanićkoreograf
Krešimir Dolenčićredatelj
Mario Mirkovićautor obrade pjesama
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla

Maldić po imenu Laurent odlučuje se vjenčati i končano upoznati vlastitu s obitelji svoje zaručnice. No, Laurentov otac je homoseksualac koji s ljubavnikom vodi travestitski cabaret u Saint Tropezu, po imenu La Cage aux folles, pa će njihovo upoznavanje s ultrakonzervativnom obitelji Laurentove zaručnice biti sve samo ne jednostavan zadatak...

Sadržaj je to francuske farse La Cage aux Folles iz pera Jeana Poireta, koja je od praizvedbe 1. veljače 1973. na sceni Théâtre du Palais-Royal doživjela čak 1,800 izvedbi pred gotovo milijun gledatelja. Zahvaljujući iznimnoj popularnosti, već 1978. pretočena je u istoimeni francusko-talijanski film, koji je pak doživio i dva nastavka - La Cage aux Folles II (1980) i La Cage aux Folles 3: 'Elles' se marient (1985).

http://www.youtube.com/watch?v=QbMhiydOphg

1983. Poiretova je farsa adaptirana i u istoimeni mjuzikl, za koji je libreto napisao Harvey Fierstein, a glazbu i stihove  Jerry Herman. U režiji Arthura Laurentsa  predstava je bila nominirana za čak 9 nagrada Tony, od čega ih je osvojila šest, uključujući i onu za najbolji mjuzikl, glazbu i libreto.

http://www.youtube.com/watch?v=1CJ23vPxvYo

Uspjeh te produkcije rezultirao je i britanskom, na West Endu, ali i cijelim nizome međunarodnih postava, te konačnom broadwayskom obnovom 2004. godine, a koja je i opet nagrađena Tonyem. No, ni tu nije kraj priče, jer je Cage na Broadwayu ponovno obnovljen 2010. i opet nagrađen, postavši tako prvi mjuziklu povijesti nagrade Tony s čak dvije nagrađene revival produkcije!

Na sve ovo nije se mogao oglušiti ni Hollywood, pa je 1996. broadwayski veteran Mike Nichols prema drami snimio i film naslovljen Birdcage, a u kojemu su glavne uloge igrali Robin Williams, Gene Hackman, Nathan Lane, Dianne Wiest, Calista Flockhart i Dan Futterman.

Kako će se pak domaće kazališne snage snaći u susretu s tekstom ovako bremenitim uspjehom provjeriti možete u na sceni kazališta Kerempuh u režiji Krešimira Dolenčića.

 

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE