Search
Close this search box.

Pepeljuga (ba)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Raskošna bajka o Pepeljuzi u koreografiji Dereka Deanea, na glazbu Sergeja Prokofjeva, nakon 20 godina, ponovno u HNK.
autorski tim funkcija
Allin Vlasenkodirigent
Sergej Sergejevič Prokofjevskladatelj
Roberta Guidi di Bagnokostimograf
Roberta Guidi di Bagnoscenograf
Derek Deanekoreograf
Derek Deaneredatelj
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Edina PličanićPepeljuga
Eris NezhaPrinc

Animirani fim Walta Disneya ste gledali. Bajku iz 1697. francuskog autora Charlesa Perraulta ste čitali. Jer je najpopularnija. A ako niste baš njegovu, onda ste možda Grimmovu verziju. A možda ste negdje čuli i za Giambattista Basilea i njegovu inačicu La Gatta Cenerentola. Ili možda znate za Aschenbroedel i Aschenputtel. A možda ste gledali operu Gioacchina Rossinija – Cendrillon. Kako god bilo, za ovu bajku o djevojci iz pepela morali ste čuti, jer je s manjim ili većim razlikama i naglascima u priči, raširena po cijelom svijetu, bez obzira što je neki doživaljavaju kao ozbiljno socijalno angažiranu priču, bezbrižnu bajku u kojoj dobro pobjeđuje nad zlim ili, možda, način implementiranja šovinstičkog svjetonazora u glave malih djevojčica. Kako god bilo, gradivo ponovite, jer nakon 20 godina odsutnosti, Pepeljuga is back na daskama HNK i to u onoj baletnoj, Prokofjevoj verziji.

Sergej Prokofjev ruski skladatelj. 20. stoljeća, svoj balet Pepeljugu napisao je između 1940. i 1944. godine, s obzirom da je imao pauzu da bi napisao svoju operu Rat i Mir po Tolstojevom istoimenom romanu. Balet je premijerno izveden 21. Studenog 1945. u moskovskom Boljšoj Teatru s Galinom Ulanovom u glavnoj ulozi.

A ono što nas posebno može obradovati jest da koreografiju ove HNK verzije radi Derek Deane, britanski koreograf i redatelj, inače dugogodišnji umjetnički ravnatelj Engleskog nacionalnog baleta, a od 2001. samostalni umjetnik koji se bavi koreografijom i pedagoškim radom, te koji je gostovao po najvećim svjetskim baletima. No, ni hrvatskoj publici nije nepoznat s obzirom da su HNK- ove produkcije baleta Trnoružica i Labuđe jezero bile povjerene upravo njemu, pa ako niste bili razočarani njima, vjerojatno nećete niti Pepeljugom.

Dirigent je Allin Vlasenko, a glavne uloge tumače baletna prvakinja Edina Pličanić, te Eris Nezha izvrsni albanski solist, od 2002. godine u stalnom angažmanu u Teatru alla Scala.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE