Login za korisnike

Pepeljuga (ba)

Raskošna bajka o Pepeljuzi u koreografiji Dereka Deanea, na glazbu Sergeja Prokofjeva, nakon 20 godina, ponovno u HNK.

***

Animirani fim Walta Disneya ste gledali. Bajku iz 1697. francuskog autora Charlesa Perraulta ste čitali. Jer je najpopularnija. A ako niste baš njegovu, onda ste možda Grimmovu verziju. A možda ste negdje čuli i za Giambattista Basilea i njegovu inačicu La Gatta Cenerentola. Ili možda znate za Aschenbroedel i Aschenputtel. A možda ste gledali operu Gioacchina Rossinija – Cendrillon. Kako god bilo, za ovu bajku o djevojci iz pepela morali ste čuti, jer je s manjim ili većim razlikama i naglascima u priči, raširena po cijelom svijetu, bez obzira što je neki doživaljavaju kao ozbiljno socijalno angažiranu priču, bezbrižnu bajku u kojoj dobro pobjeđuje nad zlim ili, možda, način implementiranja šovinstičkog svjetonazora u glave malih djevojčica. Kako god bilo, gradivo ponovite, jer nakon 20 godina odsutnosti, Pepeljuga is back na daskama HNK i to u onoj baletnoj, Prokofjevoj verziji.

Sergej Prokofjev ruski skladatelj. 20. stoljeća, svoj balet Pepeljugu napisao je između 1940. i 1944. godine, s obzirom da je imao pauzu da bi napisao svoju operu Rat i Mir po Tolstojevom istoimenom romanu. Balet je premijerno izveden 21. Studenog 1945. u moskovskom Boljšoj Teatru s Galinom Ulanovom u glavnoj ulozi.

A ono što nas posebno može obradovati jest da koreografiju ove HNK verzije radi Derek Deane, britanski koreograf i redatelj, inače dugogodišnji umjetnički ravnatelj Engleskog nacionalnog baleta, a od 2001. samostalni umjetnik koji se bavi koreografijom i pedagoškim radom, te koji je gostovao po najvećim svjetskim baletima. No, ni hrvatskoj publici nije nepoznat s obzirom da su HNK- ove produkcije baleta Trnoružica i Labuđe jezero bile povjerene upravo njemu, pa ako niste bili razočarani njima, vjerojatno nećete niti Pepeljugom.

Dirigent je Allin Vlasenko, a glavne uloge tumače baletna prvakinja Edina Pličanić, te Eris Nezha izvrsni albanski solist, od 2002. godine u stalnom angažmanu u Teatru alla Scala.

autorski tim
Allin Vlasenkodirigent
Sergej Sergejevič Prokofjevskladatelj
Roberta Guidi di Bagnokostimograf
Derek Deanekoreograf
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla

izvođači
Edina PličanićPepeljuga
Eris NezhaPrinc

Odgovori