U

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Događaj godine u Alfa i Delta kvadrantima, za sve trekkije i one koji će to tek postati: gostovanje prve zemaljske opere na klingonskom jeziku
autorski tim funkcija
Floris Schönfeldglavni istraživač
Floris Schönfeldumjetnički voditelj
Eef van Breenskladatelj
Xavier van Werschglazbeni teoretičar
Xavier van Werschautor instrumenata
Erik Kouwenhovenmentor
Piia Mariascenograf
Piia Mariakostimograf
Celine Burendramaturg
Marc Okrandlibretist
Kees Ligtelijnlibretist
izvođači uloge
Anne La Bergepuhački instrumenti
Ben Kropp
Henri van Zanten
James Hewittžičani instrumenti
Jeanette Huizinga
Niels Meliefsteperkusije
Taru Huotari

Danas već davne 2005. godine najavili smo vam kako se u Haagu sprema praizvedba prve zemaljske opere na klingonskom, jer kao što pošten trekkijevski svijet zna – kad je kultura u pitanju, Klingonci imaju dva glavna favorita: opus  Wil’yama Shex’pira u ovom dijelu svemira poznatijeg kao Williama Shakespearea, te – operu!

U međuvremenu je ugledni Klingon Terran Research Ensamble rečenu operu u, pripremio i praizveo, a sve uz pomoć Marca Okranda, lingvista koji je prije 25 godina, kao savjetnik na filmu Zvjezdane staze 2.: Kahnov gnjev, izmislio klingonsku gramatiku i razvio vokabular klingonskog jezika.

u je nakon pune tri godine priprema i izgradnje posebnih, klingonskih instrumenata, zaigrala na sceni kazališta Zeebelt od 9. do 12. rujna 2010., a potom se uputila na brojna gostovanja, zasad samo u matičnom kvadrantu.

No, intergalaktička gostovanja ne bi trebalo tako lako otpisati jer je ususret premijeri autorski & produkcijski tim predstave poslao Klingoncima i intergalaktičku pozivnicu, u svemir odaslanu pomoću rashodovanog teleskopa.

Floris Schoenfeld, umjetnički ravnatelj  KTRE, govoreći o nastanku opere, kao polazišnu točku njihovog rada, osim detaljnog proučavanja Star Treka, spominje tekst opere i stari traktat pod nazivom  paq’jachchcu, što prevedeno s klingonskog znači Knjiga savršenog krika.

Klingonska opera u (čiji prijevod znači univerzum ili svemir) klasična je glazbena bitka u kojoj se koriste instrumenti do sada nikad viđeni na Zemlji. Radnja opere gradi se oko neustrašviog Kahlessa, koji je mačem skovanim od vlastite kose i uz neupitnu pomoć Lady Lukare, porazio i raskomadao 500 neprijatelja. No, da ne bi pomislili da je cijela klingonska mitologija zasnovana isključivo na ratovanju, tu je i ljubavna priča između njega i dostojne ratnice, koji svoju pobjedu slave vodeći ljubav u neprijateljevoj krvi...

Slijedom dobre stara klingonske:  qa’ wIje ‘meH masuv“ ili „Borimo se za obogaćivanje duha“, u stiže i u Hrvatsku i to zahvaljujući riječkom Peek&Poke muzeju!

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE