Login za korisnike

Spli’ski akvarel

U čast proslave osamdeset godina od svoje praizvedbe, ovaj klasik domaćeg operetnog staralaštva vraća se na daske HNK Split i to u režiji Krešimira Dolenčića.

***

Već na prvi spomen domaće operete, te popularne glazbene kazališne vrste, povezane pjevanim libretom, plesnim točkama i govorenim dijalozima, nemoguće je zaobići ime  Ive Tijardovića.

Rođeni Splićanin i očigledni lokalpatriot, ostavio je iza sebe dva najslavnija domaća operetna djela koja živopisno ocrtavaju slike iz mediteranske svakodnevice i njezine tzv. male ljude, a nakon velikog uspjeha koji je sa svojom premijerom postigla Mala Floramye, Tijardović dvije godine kasnije (05.03. 1928.) izlazi s još jednim klasikom – Spli'skim akvarelom.

Još više nego Mala Floramye, Spli'ski akvarel je izrazito lokano obojeno djelo koje je Tijardović posvetio splitskom malom puku, pa je i glazbeno gledajući, temeljen na izvornoj dalmatinskoj melodiji, koja je rezultirala glazbenim brojevima kao što su Kućo mala ili Tonči moj dragi Tonči, koji su prekoračili granice kazališnih dasaka i postali svojevrsni dio šire, pop kulture.

Priča prati, kako je i za očekivati za operetu, dva ljubavna para - onaj romantični odnosno, Tončija koji se želi vjenčati za svoju ljubav Maricu, no zbog svoje financijske situacije ne nailazi na odobravanje njenog oca Tome; poto komični par – Lešandra i Perinu, koji se posebno ističu zbog svojih plesnih točaka zasnovanih na elementima američkog foxtrota, i s kojim se na momente Tijardović približava i žanru mjuzikla, a u sve je to još upletena i priča o odlasku u Bosnu, a u kojoj Splićani zdravstvene savjete od tzv. liječnika Salka...

Ako ste pozornije pogledali datum praizvedbe ovog domaćeg klasika, vjerojatno ste primjetili da je ista održana prije točno 80 godina, pa nije ni čudno što je HNK Split odlučio ove sezone ponovno ga staviti na repertoar, i to upravo u režiji Krešimira Dolenčića i pod dirigenstkom palicom Ive Lipanovića, koji su već zajedno radili na istoj predstavi i u istom teatru, ali još - 1991. godine.

autorski tim
Neven Radakovićzborovođa
Ivo Lipanovićdirigent
Snježana Abramović Milkovićkoreograf
Vesna Režićscenograf
Ivo Tijardovićskladatelj
Ana Savić Gecankostimograf
Krešimir Dolenčićredatelj
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla

izvođači
Antonio FranićJohnny, podoficir američke flote
Božena Svalina-ŠtefanecMarica Salina
Duje GrubišićWilly, podoficir američke flote
Frane PerišinSveti Duje
Ivan JakusMikula Bigulin, ribar
Ivica ČikešToma Sale, stari batelant
Ivo PerkušićWilly, podoficir američke flote
Jelena BosančićPerina Rapetinova
Joško ŠevoSalko Saliković, čudotvorni liječnik
Matija KačanJohnny, podoficir američke flote
Mirko KraljevFanat, ovrhovoditelj
Miroslav LjubičićPera Marković, gazda čovek
Ratko GlavinaStanko Golužin, Trogiranin
Rato KliškićToma Sale, stari batelant
Saša JakelićTonči Morovica
Tonči BanovZenzo Salonja, derač
Valentina FijačkoMarica Salina

Odgovori