Search
Close this search box.

Priča o kotaču

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kotač je prevladavajući oblik u svijetu koji nas okružuje: on je svagdje i u svemu. On sve pokreće i o njemu sve ovisi. To što je izum kotača pokrenuo čovječanstvo nama je starijima notorna činjenica na koju se ne obaziremo. A djeci?
autorski tim funkcija
Irena Sinkovićfotograf
Dunja Niemčićautor figura
Ivana Perošredatelj
Danica Dedijerkostimograf
Marijana Noladramaturg
Ivica Šimićredatelj
Dinka Jeričevićscenograf
izvođači uloge
Vitomira Lončar

Kotač se u općoj encikopediji definira kao tijelo kružnoga oblika, neophodan je dio cestovnih i željezničkih vozila, te je jedan od glavnih elemenata strojeva. Sastoji se od glavnine, obruča i oglavlja. U glavini je ležaj osovine ili je osovina u glavinu čvrsto usađena. Oglavlje spaja glavinu s obručem i može biti izrađeno kao puna ili otvorena olakšana ploča, odnosno sastavljeno od nekoliko masivnih ili većeg broja manjih žicanih žbica. Obruč ovisi o tipu i namjeni kotača. Može biti gladak (obični kotač), sa zubima po obodu (zupčanik), u obliku žlijeba u koji točno pristaje guma sa zračnicom (automobilski kotač), sa vijencem za vođenjem kotača po tračnici (željeznički kotač).  U povijesti se kotač usporedno pojavljuje  kao mehanička naprava i kultni objekt. Najstariji prikazi kotača potječu i Sumerskog grada Ura, kasnije se pojavljuju u egipatskoj i grčkoj kulturi na prikazima borbnih kola. Kultno značenje kotača razvilo se zbog toga što su se u obliku kotača prikazivali prastari objekti religioznoga obožavanja nebeska tijela i najviše Sunce.  Kotač se stoljećima simbolički javlja  kao ' kolo života' tj. slijed životnih dobi i 'kolo sreće' koje svojom vrtnjom prikazuje prolaznost svega zemljskog...

Kako, međutim, djeci u dobi od 18 mjeseci pa do 5 godina objasniti što je kotač?

To su si pitanje postavili i Ivica Šimić i Ivana Peroš, i napravili predstavu koja je početak serijala projekata za najmlađu publiku kazališta Mala Scena, a u kojoj su uslijedile još i , Priča o oblakuPriča o svjetlu i Priča o vodi.

Malim gledateljima priču priča - Vitomira Lončar.

[jwplayer mediaid="97318"]

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE