Sumnja

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tekst nagarđen Pulitzerom, Drama Desk i Tony nagradom - stiže i u Hrvatsku. Kako li će kod nas proći priča o, možebitnoj, pedofiliji u - Katoličkoj crkvi?

John Patrick Shanley je iz Bronxa. Izbačen je iz vrtića Sv. Helene. Doživotno mu je zabranjen pristup programu toplih obroka u Sv. Anti. Izbačen je iz srednje škole Kardinala Spellmana. Bio je pod uvjetnom kaznom na Sveučilištu New York i naloženo mu je da se pojavi pred školskim vijećem ukoliko želi nastaviti školovanje. Upitan zašto su se sve navedene institucije prema njemu tako ponašale, briznuo je u plač i rekao da nema pojma.  Potom se pridružio Marincima. Bilo mu je dobro. I još uvijek je.

Gore navedni tekst službena je biografija američkog autora Johna Patricka Shanleya, čija je drama Doubt, o možebitnoj pedofiliji u Katoličkoj crkvi, osvojila sve važnije američke kazališne nagrade 2005. godine, uključujući Drama Desk, Tony i Pulitzera. Takvim je uspjehom najviše bio iznenađen sam autor, ali ne zbog svog gorkog iskustva s Crkvom, već činjenice da dotad, u punih 25 godina bavljenja kazalištem, nije osvojio ama baš ništa. Što ne znači da na nagrade nije navikao, jer je već za svoj drugi scenarij Moonstruck, dobio Oscara.

No, iako je zahvaljujući Oscaru još 1987. katapultiran u prvu američku spisateljsku ligu, Shanley nije želio živjeti na hollywoodskim lovorikama pa se redovito vraćao kazalištu, koje kaže, ionako više voli. Doduše, takvoj je odluci vjerojatno pridonijela i činjenica da je njegov idući film, ujedno i redateljski debut,  Joe Versus the Volcano (1990) - maestralno propao.

U kazalištu je Shanley puno radio, no ni tamo mu baš nisu stalno cvale ruže. Iako hvaljen kao autor 'teških ljubavnih priča', stekao je reputaciju control freaka koji ugovorno traži da se pri postavljanju njegovih tekstova ne promijeni ni zarez, zbog čega ih je najčešće režirao sam, bivajući posljedično često izoliran od 'američkog glumišta'. Stoga i nije čudno da je ravnateljica kultnog off_Broadway Manhattan Theatre Cluba inzistirala da svjetsku praizvedbu Shanleyeve drame Doubt, 2004. godine režira netko drugi (Doug Hughes), što se u konačnici pokazalo odličnom odlukom jer se kritičarima tada od samog teksta daleko više svidjela predstava.

Nakon što je pak ista s Off_Broadwaya preselila na Broadway, Doubt je 2005. na dodjeli nagrade Tony slavio u kategorijama najbolje režije, najbolje glavne i najbolje sporedne ženske uloge, ali i one najboljeg novog dramskog teksta. Između ostalog i zato jer je o vrlo osjetljivoj temi pedofilije progovorio bez trunke senzacionalizma.

Drama se zapravo umjesto samom pedofilijom više bavi pitanjima vjere i povjerenja, pa otud i njezin naslov - Sumnja, odnosno Sumnja: parabola, kako ju je Shaneley poslije praizvedbe premineovao, namjerno aludirajući na činjenicu da istu nomenklaturu brojni proučavatelji Novog Zavjeta koriste isključivo za opisivanje Isusovih poučnih priča, poput one o 'razmetnom sinu'.

A priča je Sumnje slijedeća:

Za početak, zamislite katoličku školu usred Bronxa 1964. koja je upravo primila svog prvog crnog učenika ikad, dječaka po imenu Donald Muller.
Školom upravlja old school redovnica, sestra Alojzija sklona izreci da je batina iz Raja izašla, dok se nastavnik, otac Flynn radije drži naputaka Drugog vatikanskog koncila i nastoji sa svojim učenicima biti prisan. Njihovi će se svjezonazori sukobiti kad sestra Alojzija slijedom svjedočenja mlađahne sestre James optuži oca Flynna za nepriličan odnos s već spomenutim dječakom Donaldom... Iako Donaldova majka staje na stranu optuženog svećenika, on biva premješten iz škole u drugu župu, a sestru Alojziji počinju mučiti sumnje u opravdanost njezinih optužbi...

Biografiji iz uvoda uprkos (a kojoj fali podatak da je i Marince napustio nakon kratkog vremena), Shaneley kaže da Sumnju nije napisao iz vlastitog, već iz iskustva jednog od svojih rođaka, čiji je zlostavljač nakon pritužbi roditelja i sudske presude ipak unaprijeđen i premješten na novo radno mjesto.

No, zato je iskustvo 'iz prve ruke' s problemom pedofilije imao redatelj jedne od najpoznatijih produkcija Doubta u svijetu, one francuske, a koju je u Parizu 2006. postavio Roman Polanski.

Shanely međutim, očito nije bio impresioniran Polanskim, jer je i nakon što je gotovo oslijepio od glaukoma, filmsku adaptaciju Sumnje odlučio režirati sam. Ista bi u kina trebala stići još ove sezone, i to s impresivnom podjelom koju predvode Maryl Streep (Alojzija) i Philip Seymour Hoffman (Flynn).


Doubt, trailer: John Patrick Shanley

Kako će se s takvom konkurencijom nositi hrvatska praizvedba koju režira Marko Torjanac, provjeriti možete i sami u produkciji njegova Planet arta.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter