Login za korisnike

Smrtoples

Jeste li kad čuli za ‘stand-up tragedy’? Nismo ni mi, ali baš tako svoju je novu produkciju, domaću praizvedbu britanskog teksta, krstio KUFER.

***

 

'Death & Dancing' ili u prevodu Filipa Krenusa 'Smrtoples' tekst je britanke Claire Dowie, autorice, performerice, pjesnikinje , komedijašice i začetnice onoga što ona naziva 'stand-up' kazalištem. Za razliku od televizijski poznate 'stand-up' comedy', kod Dowie je prije riječ o interaktivnom kazalištu koje izravno reagira na reakcije publike.

Dowie je karijeru započela pisanjem i izvođenjem poezije na altrenativnoj sceni u Londonu, nakon čega se posvetila pisanju drama, no trajnom su joj preokupacijom ostale teme koje su redovito van 'mainstreama', uključujući i probleme gay & leszbijske populacije kojima se bavi u 'Smrtoplesu'.

Priča je to o dvoje mladih istog unisex imena Max, koje, između ostaloga, spaja i nepripadnost heteroseksualnoj većini, a čije se prijateljstvo nađe na kušnji onog trenutka kad se počinje nazirati kraj neobavezne mladosti. Za oboje, naime, postaje nužno donijeti odluku: pristati na norme i prikriti svoju različitost ili nastupiti otvoreno, vjerovati u vlastite ideale i podnijeti posljedične gubitke.

U predstavi koju je režirao Mario Kovač, igraju Marko Makovičić i Ivana Krizmanić, koja je zapravo i inicijator projekta budući je tekst pronašla tijekom svog glumačkog obrazovanja u Londonu.

I 'cveba' za kraj: autorska ekipa skovala je za potrebe promocije predstave novi žanrovski termin - Stand Up Tragedy.

autorski tim
Filip Krenusprevoditelj
Claire Dowietekst
Natalija Manojlovićkoreograf
Mario Kovačredatelj

izvođači
Ivana Krizmanić
Marko Makovičić

Odgovori

POVEZANE VIJESTI