Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > 40. rođendan mjuzikla ‘Jalta, Jalta’

40. rođendan mjuzikla ‘Jalta, Jalta’

Najpopularniji i najizvođeniji hrvatski mjuzikl slavi 40 rođendan, a mi vam tim povodom donosimo snimke iz njegove legenardne prve produkcije u kojoj su igrali Sanda Langerholz Miladinov, Boris Pavlenić, Richard Simonelli, Vlado Krstulović... [VIDEO!]
Share on facebook
Share on twitter

Jalta, Jalta praizvedena je u režiji Vlade Štefančića 28. 12. 1971., a svečana premijera održana je 7. siječnja 1972.

U glavnim su ulogama bili Sanda Langerholz Miladinov kao Nina Filipovna, Boris Pavlenić kao Griša, Richard Simonelli kao Stenli i Vlado Krstulović kao Larry, a u ostalima Ivona Grünbaum / Smiljka Bencet (Marfa), Lukrecija Brešković (Brigadirka) , Josip Fišer (Samuel) i drugi, dok je orkestrom ravnao Ferdo Pomykalo.

Prometnuvši se odmah u veliki hit, Jalta je na repertoaru Kazališta Komedija bila do 1995., a gostovala je širom bivše države (u Sloveniji na ljubljanskim Križankama čak 17 puta!), zatim 14 puta u Italiji, od toga 10 puta s velikim uspjehom u tršćanskom Teatru Rosetti na talijanskom jeziku i to -  čitavo vrijeme u jednoj jedinoj postavi!

U Zagrebu je, osim na Kaptolu, Komedija Jaltu izvodila i u Hrvatskom narodnom kazalištu, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, velikoj dvorani Doma sportova, i na Zagrebačkom velesajmu...

U međuvremenu su Jaltu postavljala i druga kazališta (u Sarajevu, Zenici, Rijeci, Osijeku, Subotici, Beogradu, Oslu, Beču...), a Komedija ju je 2010. opet vratila na svoj repertoar, u produkciji koju je i opet potpisao isti redatelj, dok je godinu dana ranije vlastitu produkciju predstave postavilo Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku.

Komedija će 40. rođendan Jalte proslaviti svečanom izvedbom ove subote, a mi pak snimkama iz izvorne, legendarne postave koju, slažu se svi kritičari, nitko nije uspio nadmašiti!

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI