Naslovnica > PREDSTAVE > Ivica i Marica

Ivica i Marica

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ivica i Marica u ovoj verziji nadmudrit će zlu vješticu kao i obično, ali - pjevajući.
autorski tim funkcija
Engelbert Humperdinckskladatelj
Andreja Širokikoreograf
Zdenko Niessnerprevoditelj
Franka Perkovićredatelj
Danijela Petrićglazbeni voditelj
Danijela Petrićprevoditelj
Leo Vukelićkostimograf
Leo Vukelićscenograf
Iva Matija Bitangakostimograf
Iva Matija Bitangascenograf
Ivo Knezovićoblikovatelj svjetla

Opera Ivica i Marica njemačkog skladatelja Engelberta Humperdincka ( 1854.-1921. )  jedna je od najizvođenijh opera za djecu.

Praizvedena je u Weimaru 23.12. 1893. godine, a izvedbu je dirigirao Richard Strauss. Libreto je prema bajci braće Grimm napisla skladateljeva sestra Adelaide Wette.

U Dječjem kazalištu Dubrava izvodi se skaćena verzija opere od 50 minuta, dok originalna verzija  ima tri čina i traje dva sata. Glazba ove opere bliska je narodnim pjesmama, a umjesto orkestra u ovoj izvedbi glazbu na klaviru izvodi Danijela Petrić.

Priča je svima dobro poznata, Ivica i Marica su djeca siromašnog stolara koji ih odvede u  šumu  i tamo ih ostavi, a lutajući po šumi djeca dolaze do kuće od slatkiša, koju počnu jesti. Ubrzo dolazi Vještica, vlasnica te kuće, koja zarobi Ivicu i Maricu, no djeca nadmudre Vješticu i pobjegnu uzevši njezine dragulje te se sretno vrate kući.

Engelbert Humperdinck je njemački skladatelj koji je bio učenik Richarda Wagnera,  a s vremenom je postao i njegov asistent. Dugogodišnje  i uspješno je surađivao s poznatim kazališnim redateljem Maxom Reinhardtom te je skladao glazbu za njegove inscenacije Shakespearovih djela. Opera 'Ivica i Marica' je postigla veliki uspjeh te je 1923. godine postala prva opera čija je izvedba iz londonskog Covent Gardena u Londonu u cijelosti emitirana na radiju.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter