Login za korisnike

Oliver Twist

Dickensovo siroče dom je pronašlo na sceni kazališta Trešnja, uz pomoć Renea Medvešeka.

***

Oliver Twist, drugi roman Charlesa Dickensa, originalno je objavljivan u mjesečnim nastavcima u skopu Bentley's Miscellanya od veljače 1837. do travnja 1839. Osim što je bio prvi roman na engleskom jeziku čiji je centralni lik dijete, Oliver Twist je slavu stekao i zbog Dickensova neromantičnog portreta kriminalaca i njihova životnog stila.

Ono što čini Olivera Twista obaveznim štivom za djecu i odrasle, osim zanimljivog, dirljivog, lako čitljivog i često humorističnog sadržaja, jest kritika tadašnjeg engleskog građanskog društva, koje prepuno rupa u zakonu i socijalnih nepravdi, vrvi bandama i kriminalom, čiji sudionici i zapravo instrumenti velikih kriminalaca i lopova jesu upravo djeca, najčešće siročad, mladi iz teških obiteljskih i financijskih situacija koje se uči od najranije dobi da je jedini način preživljavanja naučiti krasti. Najspretniji postaju pravi kriminalci i vođe bandi, a oni manje spretni postaju žrtvama bešćutnih zakona koji nisu imali suosjećanja za mlade lopove, te ih često osuđivali na robije pa i smrtne kazne.

Životnu priču dječaka Olivera Twista pratimo od njegovog boravka u sirotištu, preko bijega u London,  uplitanja u kriminalnu bandu, uspona i padova, iz nemogućih situacija do sretnih slučajnosti, u kojem Oliver dokazuje, na ponešto bajkovit način, da pravednost i hrabrost ipak ne ostaju nenagrađeni, a da zlo ipak, dugoročno, biva kažnjeno.

Adaptaciju slavnog romana koji se bavi temom koja je gotovo cijeli život okupirala i obilježavala rad Charles Dickensa, vjerojatno jer je žig siromaštva i teškog rada za vrijeme mladosti osjetio i sam na svojoj koži, možete pogledati na daskama kazališta Trešnja u režiji Renea Medvešeka.

autorski tim
Charles Dickenstekst
Matija Antolićobrada napjeva
Rene Medvešekredatelj

izvođači
Aleksandra NaumovBetsy, oglašivač
Daria Knez RukavinaNancy
Ivana BakarićGospođa Corvey
Karlo FranićDick
Krunoslav KlabučarBill Sikes
Matija Antolićglazbenik
Radovan RuždjakMonks
Rakan RushaidatCharley
Sanja HrenarOliver Twist
Saša AnočićFagin
Sven MedvešekGospodin Bumble
Tomislav RališGospodin Brownlow
Tony ŠestanPolicajac
Vanda Vujanić ŠušnjarGospođa Bedwin
Zaga ŽivkovićDodger

Odgovori