Login za korisnike

Hasanaginica (dbk)

“Ne čekaj me u dvoru bjelomu, ni u dvoru ni u rodu momu”, poručuje Aga Hasanaga vlastitoj supruzi, Hasanaginici, u istoimenoj predstavi Kazališta Marina Držića.

***

Hasanagica je usmena balada nastala između, 1646. i 1649., o čijem se pravom podrijetlu vode dugoročne rasprave. Verziju koju je zapisao Milan Ogrizović, prevodili su i veliki Goethe, i Puškin i Mickiewitz.

Stihove ‘Što se bjeli u gori zelenoj?, il’ su snjezi, il’ su labudovi?’ svi su barem jednom čitali u školi, a siti su mnogo puta korištena kao materijal za scensko uprizorenje... Između inog, Hasanaginica je poslužila i kao predložak za prvu bosansku operu, praizvedenu ne tako davne 2000. godine.

U Hrvatskoj je Hasanaginica od 2006. na repertoaru HNK Zagreb, ali u autorskoj verziji Mustafe Nadarevića, dok će se nova, dubrovačka produkcija u režiji Ivana Lea Leme, najvećma držati Ogrizovićeva teksta, kao što je to u bio slučaj i s posljednjom produkcijom itsog naslova na sceni KMD, 1967. godine kad je predstavu s Milkom Podrug Kokotović u naslovnoj ulozi, režirao - Tomislav Durbešić.

Radnja bi pak svima trebala biti dobro poznata, no ponovimo je u najkraćim crtama:

Aga Hasanaga ranjen je u ratu, no supruga Hasanaginica ga ne posjećuje na bojištu držeći kako bi takvo što bilo suprotno običajima. Hasanaga pak ne mari zato već ljuti poručuje ženi da ga ne čeka 'ni u dvoru ni u domu' njegovome... Hasanaginica je prislijena ostaviti kuću, ali i petero djece u njoj, a njezin brat Pintorović – beg želi je čim prije preudati i to za Imotskog kadiju... Slomljena, na koncu će se još jednom susresti s Hasanagom i vlastitom djecom i srce će joj prepući od tuge...

 

autorski tim
Mišo Baričevićautor kiparskih radova
Milan Ogrizovićautor teksta
Ivan Leo LemoIvan Leo Lemoredatelj
Mirjana Zagoreckostimograf
Vesna Režićscenograf
Silvio Gironoblikovatelj svjetla
Paola Dražić Zekićskladatelj

izvođači
Branimir Vidić FlikaHusein / Svata starješina
Gracija Filipović
Helena Kovačićrobinjica Vlahinja
Igor Ivkić
Igor Knezović
Ivana Ljepotica
Izmira BrautovićZarif-hanuma
Jasna JukićHasanaginica
Lana HulentićSultanija
Marina Ljepotica
Marko Kriste
Maro Drobnić
Milka Podrug KokotovićUmihana
Mirej Stanićtetke Aiša
Niko Arapović
Nina Hladilotetka Hata
Slavko JuragaImotski Kadija
Vladimir Posavec Aga Hasanaga
Zdeslav ČotićBeg Pintorović

Odgovori