Login za korisnike

Memories are made of this

Take one fresh and tender kiss, Add one stolen night of bliss, One girl, one boy, Some grief, some joy, Memories are made of this.

***

 

Ako vas sjećanje dobro služi, odmah možete povezati ime nove predstave izvedbene skupine BADco. sa starim, popularnim šlagerom Deana Martina. Ako vas sjećanje ne služi, opet dobro. Štoviše, možda čak i bolje. Zašto? Read on...

Kao što i BADco naglašava, ironija se nalazi upravo u tome što je najpoznatija izvedba te Gylkison-Dehr-Miller skladbe pripala upravo čovjeku koji je najmanje za sjećanja mario i koji je tako brzo iz sjećanja nestao, baveći se pritom ispijanjem whiskyja i gledanjem TV-a.

Pa tako umjesto sjećanja dolazimo do zaboravljanja, praznih prostora i njihovih mehanizama. A tu u cijelu priču uskače i F. Scott Fitzgerald: 'Umjesto da se stalno sažaljevaš, slušaj – kaže ona (Ona uvijek kaže 'Slušaj' zato što misli dok govori, zaista misli.) I tako ona kaže: Slušaj. Recimo da ta pukotina nije u tebi – recimo da je u Grand Canyonu. Pukotina u meni, rekoh ja herojski. Slušaj! Svijet postoji samo u tvojim očima – kao tvoja koncepcija. Možeš ga učiniti onoliko malim ili onoliko velikim, već kako sam želiš. A ti izigravaš nekakvog slabašnog pojedinca. Tako mi svega, kada bih ja puknula ja bih napravila da svijet pukne sa mnom. Slušaj! Svijet postoji samo onako kako ga ti razumiješ i onda je puno bolje reći da nisi ti taj koji je puknuo – puknuo je Grand Canyon.

Uz Fitzgeraldovo 'Puknuće', odnosno njegovu temu emocionalnog bankrota i živčanog sloma, Badco se referira i na 'Solaris' Andreja Tarkovskog te na 'Vječni sjaj nepobjedivog uma' Michela Gondrya, a ono što gledatelj može očekivati jest gotovo izravna participacija u događajima na sceni, s obzirom da izvođači gledatelje dijele u grupe te s njima izvode paralelne radnje.

Pa ako ste propustili foršpane koje je BADco radio sa svojom 'izvedbenom bilježnicom', nemojte dopustiti da vam promakne i gotovi proizvod.


Odgovori