Naslovnica > PREDSTAVE > Sam svoja žena

Sam svoja žena

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Brojnim nagradama ovjenčani tekst o stvarnoj životnoj drami kultnog berlinskog transvestita, otvara novu zagrebačku kazališnu scenu, a sve u režiji Branka Ivande.
autorski tim funkcija
Dough Wrightautor teksta
Nevena Balenvizualni identitet
Branko Ivandaredatelj
Siniša Juricaoblikovatelj svjetla
Katja Šunjićkostimograf
Tamara Babunproducent
Tanja Novakprevoditelj
Marta Crnobrnjascenograf
Branko Vodeničaroblikovatelj zvuka
izvođači uloge
Duško Valentić

Dramski tekst kojim će svečano biti otvorena nova zagrebačka kazališna scena, ona posvećena Lei Deutsch, praizveden je na Off-Broadwayu 2003., da bi se (posve neuobičajeno za monodramu) do konca iste godien već preselio na Broadway te potom poharao sve važnije američke dodjele kazališnih nagrada. Sam svoja žena ili u izvorniku I Am My Own Wife, tako je nagrađen Drama Desk nagradom za najbolji novi tekst, te nagradom Drama League u istoj kategoriji, potom Lucille Lortel nagradom za najbolji solo,
Pulitzerom za dramu, nagradom Tony za najbolji novi tekst itd, itd...

Tek druga drama američkog autora Dougha Wrighta, do tad poznatog isključivo kao autora teksta (a potom i scenarija za istoimeni film) Quills, o markizu de Sade, osim što je postala apsolutni hit 2004. godine, širu je svjetsku javnost upoznala s tragičnom pričom Charlotte von Mahlsdorf.

Charlotte von Mahlsdorf, njemačka kolekcionarka antikviteta, rođena je naime 1928. u berlinskom Mahlsdorfu kao Lothar Berfelde. Lothar je od malena pokazivao sklonost oblačenju ženske odjeće i sakupljanju starih stvari, ali i otpor strogom očevom autoritetu. Nakon jedne od brojnih obiteljskih svađa 1944., Lothar je svog oca, tada već visoko rangiranog člana nacističke stranke, ubio na spavanju i završio u maloljetničkom zatvoru...

Poslije sloma nacizma, Lothar biva pušten iz zatvora i počinje svoj život kao transvestit Charlotte von Mahlsdorf, čiji dom u berlinskom Mahlsdorfu (po kojem si je i dala ime), postaje kultno okupljalište homoseksualaca, trgovaca umjetninama i umjetnika... 1960. Charlotte otvara Gründerzeit muzej izložaka iz svakodnevnog života u doba osnutka Njemačkog carstva.

Odlikovana je zbog očuvanja Weimar kabareta i drugih dragocjenosti negdašnje njemačke svakodnevnice u Gründerzeit muzeju koji postoji i danas.

Mračno svjetlo na njezin život bacilo je otkriće dokumenata tajne policije Stasi, iz kojih se da naslutiti da je komunizam preživjela zahvaljujući odavanju podataka o gostima svojeg lokala i svojim prijateljima. Tako je od nacionalne heroine ponovno došla do statusa persona non grata, a njezino vlastito svjedočenje o tom periodu ostalo je prilično nejasno. Umrla je 2002. godine.

Američki autor Doug Wright svoju je monodramu zasnovao na brojnim intervjuima koje je vodio s Charlotte, a s njezinim je dopuštenjem dobio i uvid u njezin policijski dosje.

Sam naslov drame, zapravo je rečenica kojom je Lothar odnosno Charlotte navodno odgovarala na pitanje vlastite majke: A kad ćeš se konačno oženiti?, a pod istim je naslovom objavljena i Charlottina autobiografija.

Utemeljena na stvarnim činjenicama, Wrightova se monodrama tako bavi položajem pojedinca koji je u odnosu na imaginarno postavljene uvriježene norme drugačiji, te sivim područjem naše savjesti koje prije svega definiraju najintimniji i samim time potpuno individualni životni prioriteti.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter