W & T

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Brezovec, koprodukcija Eurokaza i Laboratorio Nove, Josip Broz Tito, Gabriele d'Annunzio i Kocbek. Treba dalje?
autorski tim funkcija
Marjan Nećakskladatelj
Branko Brezovecredatelj
Tihomir Milovacscenograf
Natalija Manojlovićkoreograf
Doris Kristićkostimograf
izvođači uloge
Daniele BuonaiutiRuggero Flamma
Helena BuljanAnna Komnena
Ivan GlowatzkyPartizan Smola
Manola NifosiMarco Agrate
Mislav ČavajdaGregor
Sandra GaruglieriGloria
Selpin KerimNijemac
Sergio AguirreGiordano Fauro
Silvano PanichiCesare Bronte; Janez
Simona ArrighiPartizan Patuljak
Suzana BrezovecKatarina

 

Tema je Tito. I to za šest različitih redatelja koji će svoj rad prikazati zajedno u Hamburgu u mjesecu lipnju. A kako je problem Tita riješio Branko Brezovec?

Uhvatio ga je dok se brije i objesio na zadnji zid, daleko od publike. Tako da ne smeta niti publici dok gledaju predstvu, niti, po svemu sudeći, predstavi samoj... W&T ilti Wedding & Trials.

Tema je ipak, ostala, Tito. I kako kaže sam Brezovec, niti ga mislimo pljuvati niti uzdizati. Taj dio povijesti je postojao i zašto bježati od njega? Brezovec je uzeo u svakom slučaju zaobilaznicu od same ličnosti, pa dok se on na jednoj strani scene, na televizoru, suptilno brije, ono što gledatelj ima priliku pogledati jest hibrid Gabriela d'Annunzia i Edvarda Kocbeka. Odnosno njihovih djela 'Gloria' i 'Crna Orhideja'. I dok Mussolinijev prijatelj d'Annunzio i književnik i AVNOJac, s izrazitom teološkom pozadinom - Kocbek, pišu na prvi pogled apsolutno drugačije tekstove, dakle o fašizmu i partizanima, Brezovec ih suprotstavlja kao dvije strane iste stvarnosti, a leitmotiv postaje žrtva djevojke Katarine u koju su svi iz zaljubljeni, ali je moraju ubiti jer je neprijatelj s tajnom. Na drugoj strani iste priče nalazi se također žena s određenom moći, ovog puta drugačije naravi – Ana Komnen.

Predstava je dvojezična s obzirom da se radi o koprodukciji s Laboratorio Nove iz Firence i Centro Iniziative Teatrali di Campi Bisenzio, a ono što gledatelji mogu očekivati, osim jezičnog kaosa, koji je više rezultat Brezovčevog redateljskog stila no posljedica dvojezične predstave, jest gotova interakcija, jer se glumci doslovno sučeljavaju s publikom, ili, možda, još bolje, scenografija Tihomira Milovca se sučeljava s publikom, a publika se sučeljava s nadom da je scenografija prošla sve sigurnosne mjere na probama prije izvedbe...

Osim gotovo monumentalne scenografije, kao vječni Brezovčev potpis ostaje i glazba Marjana Nekaka, dugotrajnog Brezovčevog suradnika, koja prati predstavu od početka do kraja. U glavnim ulogama nalazimo Sandru Garuglieri, Mislava Čavajdu, Suzanu Brezovac, Helenu Buljan, Manola Nifozija i druge.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter