Naslovnica > PREDSTAVE > Kvartet

Kvartet

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Prema Laclosovom romanu nastao je dramski tekst Heinera Müllera, a po potonjem predstava u režiji Ivice Buljana.
autorski tim funkcija
Heiner Müllertekst
Ivica Buljanredatelj
izvođači uloge
Robert WaltlValmont

1782. godine objavljen je epistolarni roman francuskog oficira i vojnog generala Pierra Choderlos de Laclos - Les liaisons dangereuses, odnosno, po naški, Opasne veze, koji u jednom prilično okrutnom tonu tematizira odnos dvoje ljudi, markize Merteuil i vikonta Valmonta, para koji seks i ljubavne, odnosno lažne ljubavne igrice koriste kao opasno oružje za potvrđivanje vlastite moći i, naravno okrutnosti.
1980. godine Heiner Muller, njemački dramatičar, koji je dobio pridjev najboljeg dramatičara nakon Brechta, piše Kvartet, adaptaciju Laclosovog romana.
Radnja Mullerovog Kvarteta započinje se u aristokratskom salonu prije početka Francuske revolucije, a završava se u bunkeru poslije Trećeg svjetskog rata.

Ono što čini glavno obilježje Mullerovih likova, odnosno kobnog para Merteuil-Valmont jest njihova potreba da kroz tako dug period vremena uvijek pokušavaju činiti jednu te istu stvar, poput sporta ili nekog natjecanja dokazivati se uništavajući druge. Kroz takvu sadističku igru gotovo znanstvenom analizom prilaze samom činu, koji time nije vođen strašću no više njihovom proračunatom potrebom da popune prazninu koju osjećaju, iz dana u dana, kroz različita vremena, gdje se postavljaju kao mali bogovi. Očajnički žele završiti, odnosno svršiti svoj zadatak, a da pritom ostanu vlasnici moći, oni na vrhu. Ipak, oni osjećaju strah, koji je valjda jedino što ih čini ljudskim bićima, a taj strah vezan je za ono što rade njihova tijela koja slabe i propadaju, koja ih vode prema dnu i prema propasti. Ta tijela postaju njihovo stakleno zvono, ono što ih drži u hermetičnom odnosu prema ostatku svijeta, ono što ih čini nedodirljivima i moćnima – jedino što ih odvaja od toga da sami budu upravljači svojim životima.

U teatru &TD, možete vidjeti Kvartet, u minimalističkoj režiji Ivice Buljana, gdje scenografiju čine samo jedan stari luster, i jedna stolica, a protagonisti koje glume Ana Karić i slovenski glumac Robert Waltl, ogrnuti su životinjskim krznima s veterinarskim rukavicama na rukama, a društvo im čini jednan svirač na električnoj gitari, dok im je Mullerov tekst godovo jedino pravo scensko oružje kao glavnim oružjem.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE