Naslovnica > PREDSTAVE > Kazališni fragmenti I i II

Kazališni fragmenti I i II

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Obljetnice Becketova rođenja sjetio se ove godine samo ITD, točnije tamo gostujući mladi britanski redatelj.
autorski tim funkcija
Pierre Daubignyscenograf
Pierre Daubignydramaturg
Pierre Daubignyoblikovatelj svjetla
Robin Holmesredatelj
Samuel Becketttekst

Kazališni fragmenti I, za koji neki tvrde da su potencijalni, odnosno neformalni nastavak Svršetka igre, kratka je drama o dva beskućnika, od njih jedan slijep a drugi u invalidskim kolicima sreću se, odnosno, beskućnik u invalidskim kolicima biva privučen zvukom violine koju svira slijepac da bi , možda, zaradio koju kovanicu. Nakon kratkog razgovora o prošlosti, njihovim ženama koje su ih napustile, dvojica nesretnika dolaze do zaključka kako bi bilo najbolje da žive u simbiozi jedan s drugim, pa će tako u isto vrijeme i vidjeti i lakše se kretati. Ipak, slijepac zapitkuje previše, želi znati je li lijepo vrijeme, kakvo je drveće, što počne s vremenom iritirati drugoga koji mu počne neuvjerljivo i sumorno odgovarati...

Kazališni fragmenti II : dvojac izrazito birokratiziranih činovnika koji radi pro bono na slučaju potencijalnog samoubojice, preispituje razloge zbog čega i mogućnosti 'da li uopće' bi se klijent trebao ubiti, odnosno počiniti samoubojstvo. Jedan od njih je staložen, gotovo hladnokrvan i discipliniran, dok je drugi mnogo spontaniji, nervozniji i rastreseniji. Ipak, zajedno čine organ koji njihovog klijenta postavlja u ulogu gotovo trivijalnog slučaja o kojem ne uspijevamo saznati monogo iz prilično laterlanih sjećanja, beznačajnih crtica iz života, izjava drugih ljudi, pa time tematizirajući i činjenicu kako se ljudki život ne može iščitati sa papira, iz pisma, trivijalnih zapisa o jednom mnogo kompliciranijem životu.

Zajedno, Kazališni fragmenti I i II, ono je što zagrebačka publika može vidjeti na daskama male dvorane &TD-a, u režiji mladog britanskog redatelja Robina Holmesa, i zapravo jedna od rijetkih izvedbi Becketta koje su se pojavile u zadnjih godinu dana, što naravno nije baš opravdano s obzirom da se radi o stogodišnjoj obljetnici slavnog nobelovca. Uloge, u oba dijela, tumače Natalija Đorđević i Luka Petrušić, a režija, gotovo posve ogoljena od bilo kakvih dodatnih značenja, ne odstupa uopće od teksta, osim što Holmes odlučuje da glumci u određenom trenutku zamijene uloge, pritom negirajući bilo kakve vežne razlike među dvojicom protaginista.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE