Naslovnica > PREDSTAVE > Hasanaginica

Hasanaginica

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Što se bijeli u gori zelenoj? Il su snijezi, il su labudovi? A što igra u HNK Zagreb? Il je Ogrizović, il je Nadarević? Hasanaginica jest, u svakom slučaju...
autorski tim funkcija
Zeynep Ataklektor
Emina Mehićlektor
Slađana Kilibardaasistent redatelja
Ljupčo Konstantinovskladatelj
Mersad Berberoblikovanje rekvizite
Milan Ogrizovićtekst
Slavica Radović Nadarevićscenograf
Diana Kosec - Bourekkostimograf
Lada Kaštelandramaturg
Zoran Mihanovićoblikovanje svjetla
Damir Medvešekasistent scenografa
Elvira Ulipsuradnik kostimografije
Nina Cossettokorepetitor
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Mustafa Nadarevićadaptacija
Mustafa Nadarevićredatelj
izvođači uloge
Alma PricaHasanaginica
Dušan GojićŽbir
Iva BrkićMeira
Ivan BrkićPjesnik
Ivo GregurevićGrbo
Ivo MrveljMedo
Jelena MiholjekMerima
Leona ParaminskiSultanija
Marija KohnHasanagina majka
Marija VorihMeira
Milan PleštinaImotski Kadija
Mislav IvaciMedo
Mustafa NadarevićAga–Hasanaga
Nikša KušeljPjano
Olga PakalovićLuda Ajša
Petra SenegačnikMerima
Siniša PopovićBeg Pintorović
Slavko JuragaĆoro

Na popis nagrađenih nagradom Tito Strozzi, za najbolje umjetničko ostvarnje u Hrvatskom narodnom kazalištu, od studenog 2006. godine, uz imena poput Georgija Para, Ruže Pospiš Baldani, Vanje Dracha, Pere Kvrgića itd, sada se nalazi i ono Mustafe Nadarevića. Razlog tome već je dugotrajna Nadarevićeva opsesija pričom o Hasanaginici, koju je odlučio režirati na daskama HNK Zagreb, i to prema motivima drame u stihovima Milana Ogrizovića.

Naravno, to nije prvi put da se Nadarević susreće s Hasanaginicom, jer je već imao ulogu Imotskog kadije u režiji Dine Radojevića, prije otprilike trideset godina, u svojoj režiji u Sarajevu je igrao Hasanagu, a scenarij koji je sam napisao za dugometražni film o Hasanaginicai postoji već neko vrijeme, samo nikako da naiđe na voljnog producenta....

Ipak, Nadarević se ne drži u potpunosti Ogrizovićevog teksta, zapravo mnogi dijelovi su izbačeni, a jednako tako i mnogi likovi, tako da zapravo govorimo o Nadarevićevoj Hasanaginici, koja se samo okvirno drži drame Milana Ogrizovića. Ono na što se Nadarević koncentrira jest kontrastiranje života na dvoru s onim u čaršiji, pa tako tragediji dodaje i mnoge komične scene, a vrijeme u kojemu se radnja događa postaje i vrijeme sadašnjice i vrijeme Hasanage.

Hasanagica je usmena balada nastala između, 1646. i 1649., o čijem pravom podrijetlu vode dugoročne rasprave, a koju su prevodili i veliki Goethe, i Puškin i Mickiewitz, te čije smo stihove 'Što se bjeli u gori zelenoj?, il' su snjezi, il' su labudovi?' svi barem jednom čitali u školi. Mnogo je puta već korištena kao materijal za scensko uprizorenje, a poslužila je, ako slučajno niste znali - i kao predložak za prvu bosansku operu, praizvedenu ne tako davne 2000. godine. Nadarevićev motiv, čini se, ipak je prvotno bila nostalgija, pa je kako i sam kaže, ovu izvedbu posvetio Dini Radojeviću.

U glavnim ulogama možete vidjeti Almu Pricu, Milana Pleštinu, Mustafu Nadarevića, Mariju Kohn, Sinušu Popovića i Leonu Paraminski, za scenografiju je odgovorna Slavica Radović, kostime je osmislila Diana Kosec-Bourek, dramaturginja je Lada Kaštelan, a skladatelj glazbe Ljupče Konstantinov.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter