Login za korisnike

Šokica

Dramu o ljubavnom životu mlade Hrvatice pod Mađaronima napisao je nekadašnji župnik Petrovaradina, a u HNK Osijek režira Dražen Ferenčina.

***

Ilija Okrugić Srijemac (1827 - 1897) bio je književnik, glazbenik, putopisac, opat i župnik Petrovaradina, te ujedno prvi svećenik kojeg je zaredio biskup Strossmayer.

Njegov književni rad bio je prožet domoljubnim idealima ilirizma i panslavizma, a poneke njegove popjevke postale su toliko popularne da se već odavno smatraju narodnima: Za jedan česak radosti, Milkina kuća na kraju, Srijem, lijepo je živjet u njem....

Napisao je drame: Saćurica i šubara, Hunjkava komedija, Šokica i druge, zatim radove u stihu i poduže epske spjevove: Srijemska vila, Glasinke srčanice, Varanidijada, Slavospjev Ivanu Kapistranu.

Šokica, igrokaz iz pučkog života u pet činova, događa se 1848. i 1849. u šokačkom selu virovitičke županije i okolici Osijeka. Priča je to o nesretnom ljubavnom životu mlade Janje u vrijeme borbe protiv Mađara i Mađarona, pa je time Šokica, osim literarnog i zanimljiv povijesni dokument tog dijela Hrvatske.

autorski tim
Ilija Okrugićautor teksta
Nikola Livančićkoreograf
Josip Ružičkaoblikovatelj svjetla
Igor Valeriizbor glazbe
Ana Cvenićjezični savjetnik
Dražen Ferenčinaredatelj
Jasen Bokodramaturg
Saša Došenscenograf

izvođači
Augustin HalasMatan Propalić
Ivana Soldo ČabrajaMandokara, Lajčman
Mario RadeBožo, Marga
Milenko OgnjenovićMarijan Šokčević
Miroslav ČabrajaLjubibratić, Župnik
Sandra LončarićJanja
Tatjana Bertok ZupkovićManda
Vjekoslav JankovićPero Vlahović, Teza

Odgovori