Naslovnica > PREDSTAVE > Moj sin samo malo sporije hoda

Moj sin samo malo sporije hoda

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kako tretiramo invalidnost, kako 'drugačijost'? Je li obitelj 'svetinja' ili egoistična zajednica? Ta, i svu silu drugih pitanja postavlja novi tekst Ivora Martinića.
autorski tim funkcija
Slavica Radović Nadarevićscenograf
Janusz Kicaredatelj
Ivor Martinićautor teksta
Frano Đurovićskladatelj
Doris Kristićkostimograf

Ivor Martinić jedan je od najuspješnih dramskih pisaca mlađe generacije. 2005. godine dobio nagradu Marin Držić za tekst Jednostavno: (nesretni), za dramu Ovdje piše naslov drame o Anti dobio je nagradu Fabrique en Croatia društva REZ. Potom su mu tekstovi postavljeni u Bruxellesu, Londonu i Čileu, a u sezoni 2010/2011. njegova je 'Drama o Mirjani i ovima oko nje' premijerno izvedena u beogradskom JDP, slovenskom Mestnom gledališču ljubljanskom i na poslijetku u zagrebačkom HNK. U svibnju 2011. je pak u Zagrebačkom kazalištu mladih premijerno izvedena Martinićeva adaptacija klasika H.C.Andersena - Ružno pače, da bi samo nekoliko mjeseci kasnije na red došla i praizvedba njegova teksta 'Moj sin samo malo sporije hoda'.

http://www.youtube.com/watch?v=1HZBer4yg4Q

Službena najava kaže kako je u pitanju tragikomedija, u čijem su središtu "majka i sin, no i cijela lepeza zamršenih obiteljskih odnosa koji se isprepliću tijekom proslave Brankova dvadeset i petog rođendana. Prebrižna majka koja se fokusira na svojeg sina, dementna baka, otkačena teta i njezin zbunjeni muž..."

Sam Martinić o drami kaže:

"U ovom tekstu obiteljski odnosi su narušeni zbog pojave bolesti te na vidjelo izlaze osjećaji napuštenosti, ogorčenosti, nemoći i nemogućnosti prevladavanja vlastitih duboko ukorijenjenih predrasuda prema onima drukčijim od nas. Bavim se egoizmom svih članova, koji su u nemogućnosti prihvatiti nestalnost života. Njihova krhka bića se slamaju pred bolešću, koja je izvan njihove moći. Obitelj se razotkriva kao egoistična zajednica koja teško prihvaća kompromise. Kako je obitelj temeljna jedinica društva, to se preslikava na sadašnji trenutak."

Praizvedbu režira Janusz Kica.

One Response

  1. Jako me zanima kako je Ivor Martinić obradio invalidnost u našem društvu. Čitala sam intervju s njim u jednom tjedniku i moram naglasiti da je jako normalan i pametan i ima jako zdrav što se tiče invaliditeta.
    Jedva čekam pogledati predstavu.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter