Out

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA: ,
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dugih sedam godina, Via Negativa je u svojim predstavama okajavala smrtne grijehe, a sad je konačno na red došao i onaj zadnji. Oholost.

Osnovana 2002. godine u Ljubljani kao međunarodni projekt suvremenih izvedbenih umjetnosti, a pod vodstvom kazališnog redatelja Bojana Jablanovca, Via Negativa danas djeluje kao grupa desetak izvođača i performera iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Irske.

U područje djelovanja skupine Via Negativa ulaze kazalište i performans, s naglaskom na njihovom međusobnom povezivanju. Kako smatraju da kazališni performans stvara vezu između glumca i gledatelja u realnom prostoru i vremenu, istom se bave kao kompleksnom razmjenom gledišta, očekivanja, prosudbi, zaključaka, prepoznavanja, stereotipa, zabluda, suprotnosti, tolerancije ili netolerancije, znanja ili manjka istog; sve ovo izaziva različite emocionalne, racionalne ili neracionalne reakcije.

Mi smo na pozornici da bi izazvali ovaj odnos i osmislili strategije koje doprinose dinamičnosti ove veze. Bavimo se stvarnom prisutnošću, zbog čega je komunikacija u prvom planu odnosa, čak i prije estetike; gledišta i ideje prije umijeća. Osjećamo se najstvarnije kada dođemo do nečega što više ne može biti racionalizirano, kada se više ne moramo pretvarati da razumijemo nešto što u biti ne shvaćamo.

Out je dio projekta Prvih sedam godina (2002. - 2008.) posvećenog pojmovima poznatijima kao sedam smrtnih grijeha. Bijes, proždrljivost, pohlepa, pohota, lijenost, zavist i ponos, kažu autori,  ključni su aspekti identiteta svakog pojedinca. Svaki od ovih ljudskih atributa otvara konflikt koji je ugrađen u subjektivnu suštinu svake individue: u jednu ruku, na osnovu ovih negativnih poriva osoba gradi mehanizme i strategije obrane da bi se prilagodila zahtjevima društva koje nastoji kontrolirati i potisnuti; s druge strane ona razvija različite oblike oslobođenja zbog toga što ne može podnijeti pritisak svoje vlastite subjektivnosti.

Dosad su u sklopu ovog ciklusa realizirane predstave:

Starting Point: Anger (2002) (Početna točka: Bijes) - postavljen na raskrižju različitih konteksta vizualnih umjetnosti, a u kojem su izvođači prezentirani kao galerijski postav tijekom petnaestominutnog izljeva bijesa.

More (2003) (Više) - izabirući različite prehrambene proizvode izložene ispred pozornice, publika je povezivala scene i definirala strukturu performansa o - proždrljivosti.

Incasso (2004) - izvođači koriste novac od ulaznica za scene u kojima otkrivaju osobne odnose prema novcu / pohlepi (predstavljen na venecijanskom Biennaleu 2005, isto kao i More (Više)).

Would Would Not (2005) (Bi ne bi) bavi se ispoljavanjem seksualnosti (pohotom), a izvedba pretpostavlja aktivnu suradnju publike.

Viva Verdi (2006) okomilo se na umjetničku neproduktivnost (lijenost). Performans povezuje pjevače klasične opere i Verdijeve arije sa suvremenim strategijama kazališnog stvaralaštva (u suradnji s hrvatskom Nacionalnom Operom u Zagrebu, festivalom Eurokaz u Zagrebu i Kampangelom u Hamburgu).

Four Deaths (2007) (Četiri smrti) - četiri izvođača projiciraju svoju zavist na četiri poznata imena iz svijeta europskih izvedbenih umjetnosti (Pina Bausch, Tim Etchells, La Ribot, Marina Abramović) i stvaraju iluzije njihovog umiranja, smrti i brisanja sa scene suvremenih izvedbenih umjetnosti.

Zaključni dio ciklusa, Out će se, pak, shvatili ste - baviti ohološću, istražujući bazične mehanizme oholosti (superbia) u kazališnoj situaciji i preispitujući logiku oholosti u relaciji između gledatelja i izvođača.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE