Login za korisnike

Bajka o caru Saltanu

Puškinova bajka zahvaljujući gošći iz Rusije postaje lutkarska predstava Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.

***

'Otac moderne ruske književnosti' Aleksandr Sergejevič Puškin okušao se u brojnim žanrovima, pa tako i u - bajkama. Njegova priča o caru Saltanu predložak je za novu predstavu Dječjeg kazališta Braka Mihaljevića u Osijeku, koje istu bnajavljuje slijedećim tekstom:

Kažu - netko se rodi pod sretnom, a netko drugi pod manje sretnom zvijezdom i kako unatoč svim ovozemaljskim naporima našu zvijezdu ne možemo mijenjati ili pak posuditi najdražem prijatelju.
Naši su putevi zacrtani u debeloj knjizi života dodijeljenoj svakom mališanu po njegovom rođenju za koju smije znati, ali koju ne smije otvarati budući da se moramo pokazati strpljivima i prepustiti iznenađenjima koja nas očekuju rađanjem svakog novog jutra.

Tako su i u jednoj dalekoj zemlji za kneza Gvidona Saltanoviča, sina cara Saltana, ispisane stranice koje su u svojim početcima nosile teške nedaće budući da ga je majka, zla Barbaruha, poslala na otvoreno more i prepustila surovostima nepoznatih daljina.
Ali s rodnom knjigom nikad ne znaš, jer je naš knez lutalica na pustom otoku upoznao velikodušnu labudicu te je uz njezinu pomoć pronašao izgubljeni trak svoje zvijezde. Je li ona bila sretna ili ne i ukoliko vas zanima kako završava kneževa knjiga zaplovite zajedno s nama u ovu čarobnu priču kojoj je život udahnuo Puškin, a još ako vam šapnem kako je labudica možda predivna carevna...

autorski tim
Aleksandra Zubovascenograf
Ludmila Fedorova redatelj
Aleksandar Sergejevič Puškinautor teksta


Odgovori

POVEZANE VIJESTI