Search
Close this search box.

Euridice / Euridika

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
U Talijanskoj drami HNK Rijeka, amerilčku varijaciju antičkog mita postavlja afrički redatelj s dugogodišnjom hrvatskom adresom.
autorski tim funkcija
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla
Antonio Carlos Jobimskladatelj
Darko Jurkovićskladatelj
Stefano Katunarscenograf
Lawrence Kiiruredatelj
Žak Valentascenski pokret
Manuela Paladin Šabanovićkostimograf
Laura Marchigdramaturg
Sarah Ruhltekst
izvođači uloge
Alida DelcaroTihi kamen
Bruno Nacinovichotac
Elvia NacinovichZbor kamena; Veliki kamen
Giuseppe NicodemoBučan kamen
Piergiuseppe Di TannoOrfej
Rosanna BuboliEuridika
Woody NeriČovjek s uznemirujućim šarmom; Gospodar podzemlja

Američka dramatičarka Sarah Ruhl (1974) učenica je Paule Vogel (Kako sam naučila voziti), a proslavila se dramom The Clean House, romantičnom komedijom o liječniku koji svoju deprimiranu brazilsku kućnu pomoćnicu ne može uvjeriti da mu pospremi kuću, a koja je bila finalist Pulitzerove nagrade 2005.

Sve njezine potonje drame premijerno su izvedene na off-Broadwayu, a samog Broadwaya 'dokopala' se tek lani In the Next Room (or The Vibrator Play) koja je također nominirana za Pulitzera, ali i za nagradu TOny, dok je sama produkcija još zaslužila TOny nominacije za najbolju sporednu žensku ulogu i najbolju kostimografiju.

Euridika je, pak,  njezina drama iz 2003., a u kojoj autorica mit o Orfeju pripovjeda iz perspektive njegove supruge - Euridike. U središtu je priče izbor glavne junakinje da se vrati na zemlju sa suprugom ili da ostane u Hadu s ocem (likom koji je kreirala Ruhl).

Osim navedene intervencije, Ruhl je napravila još nekoliko sličnih u općepoznati mit, uključujući i onu da se u njezinoj veziji Orfej ne okreće za suprugom zbog strasti, već zato jer ga ova doziva...

Budući da je autorica Sarah Ruhl podijelila tekst u tri stavka što asocira na glazbenu partituru, u predstavi će glazbu u živo izvoditi band kojega čine mlada pjevačica Alba Nacinovich, gitarist Darko Jurković i bubnjar Tonči Grabušić. Proslavljeni hrvatski gitarist poznat po tehnici sviranja gitare  "Two hands tapping"  Darko Jurković ujedno je i autor originalne glazbe u predstavi  a potpisuje i obradu glazbe Antonija Carlosa Jobima.

Predstavu režira Lawrence Kiiru, kojemu će to biti prvi put da surađuje s Talijanskom dramom HNK Rijeka.


Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE