Muški-ženski / Ženske-muške

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Doživljavate li sebe kao muško ili žensko, poglavito u društvu sastavljenom isključivo od pripadnika istog spola? I što uopće znači 'žensko', a što 'muško'? To je tek početak roja pitanja s kojim ćete se suočiti u novom projektu Bacača sjenki.
autorski tim funkcija
Katarina Pejovićautor
Katarina Pejovićredatelj
Boris Bakalautor
Boris Bakalredatelj

Muški-ženski/ Ženske-muške (MŽŽM) posljednji je dio trilogije O zajedništvu u produkciji Bacača Sjenki, a kojem su  prethodili Eksplicitni sadržaji i ®evolucija:Masterclass, a kojim Bacači nastavljaju svoje kontinuirano istraživanje međuljudskih dinamika na tri razine: izvođač/ica-izvođač/ica, izvođači/ce-publika, publika-publika.

Muški-ženski/ Ženske-muške zapravo su dvije predstave, ali i puno više od toga - niz okruglih stolova, radionica i tribina, a koje propituju kako se danas može definirati žensko i muško pitanje? I još prije: Je li to uopće pitanje ili je riječ o nečem drugom?

Ili, kako još kaže službena najava: Kakve stavove zauzimamo i kakve predrasude izražavamo do spolnog opredjeljenja? I još prije: Na koji način možemo govoriti o spolnoj pripadnosti? I još prije: Što nas čini pripadnicima određene spolne grupacije?

Autori projekta, Katarina Peović i Boris Bakal navode kako su rečena dva bloka pitanja tek primjer niza koji  MŽŽM želi otvarati u krugovima/slojevima, poput figure babuške, no za razliku od ruskog suvenirskog modela, u ovom dramaturško-redateljskom modelu i posljednja, najmanja figurica može se otvoriti, tako da je krajnji ishod praznina koju svatko ima za sebe ispuniti značenjem.

Muško-žensko pitanje Bacači će dosljedno i radikalno provesti s obje strane scene, pa će obje produkcije u sklopu  Muški-ženski/ Ženske-muške, moći istovremeno gledati samo i isključivo istospolna publika, točnije - oba će naslova biti dostuna i ženskoj i muškoj publici, ali uvijek u gledalištu ispunjenom pripadnicima istog spola.

Posljedično, predstave će izvoditi po četiri različite egide, točnije kao „Ženska za ženske“, „Ženska za muške“, „Muška za muške“ i „Muška za ženske“, što će dodatno izoštriti obrise ovog izvedbeno-sociološkog eksperimenta.

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI